Este important să ne dezvoltăm abilitățile de comunicare încă din copilărie pentru că, în acest fel vom putea să ne exprimăm clar și corect pentru ca mesajul pe care vrem să-l transmitem să fie auzit și mai ales înțeles. O vorbire bine articulată crește stima de sine și încrederea și contribuie la îmbunătățirea calității vieții. În plus, vocea reflectă personalitatea și gândurile, iar o dicție corectă ne permite să depășim dificultățile de vorbire și să pronunțăm corect fiecare cuvânt.

Sunetul R este unul care adesea este mai greu de articulat de unele persoane, fie acestea copii sau adulți. Pentru a-l stăpâni este esențial să practici zilnic exerciții de dicție, care te vor ajuta să obții rezultatele dorite și, în acest fel, să-ți corectezi pronunția acestui sunet.

Dicția: definiție și origine

Dicția reprezintă arta de a vorbi clar și corect și se referă la pronunțarea clară și fluentă a sunetelor și cuvintelor, astfel încât mesajul pe care dorești să-l transmiți să fie înțeles perfect de către interlocutori tăi. Cuvântul „dicție” provine din limba latină, de la termenul „dictionem”, care înseamnă „pronunțare” sau „mod de a vorbi”, dar paleta semantică are și alte interpretări, cum ar fi glas, cuvântare, afirmație sau limbaj.

Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul
Recomandări
Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul

Este important de știut faptul că dicția implică aspecte esențiale precum pronunție, respirație, ritm al vorbirii, intonație și volum de voce. În același timp, dicția este vitală în orice formă de comunicare orală, fie că vorbim despre conversații zilnice, prezentări publice, actorie sau cântat, potrivit specialiștilor de la Grammarly.

Logopedia, care este o ramură care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea tulburărilor de vorbire și limbaj, utilizează adesea exerciții de dicție cu scopul de a corecta și de a îmbunătăți pronunția.

Scopul principal al dicției

Este esențial să înțelegi că dicția nu se rezumă doar la evitarea bâlbâielilor sau a greșelilor de pronunție, ci implică și exprimarea clară și corectă a ideilor, astfel încât să captezi atenția și să fii bine înțeles de toți cei care te ascultă.

O dicție bine exersată te va face să pari mai convingător și mai autoritar, calități indispensabile atunci când trebuie să vorbești în public sau să porți o conversație importantă. În același timp, exercițiile de dicție oferă o serie de beneficii, inclusiv întărirea mușchilor implicați în vorbire și corectarea tiparelor de vorbire defectuoase.

Spre exemplu, dacă ești lider al unei echipe, o dicție corectă îți va permite să-ți expui ideile în mod clar și să impui autoritate, transmițând totodată încredere membrilor echipei tale. Totodată, experții de la Wellbeing subliniază faptul că persoanele care lucrează în vânzări au nevoie de o dicție bine stăpânită, combinată cu un debit verbal bine controlat, ceea ce poate spori eficiența în discuțiile cu clienții.

Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU
Recomandări
Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU

Pentru cei care vorbesc frecvent în public, o dicție impecabilă nu doar că va asigura înțelegerea mesajului pe care îl transmiți, ci va inspira și credibilitate în rândul oamenilor care îi ascultă. Este important de reținut că o dicție bună nu înseamnă să schimbi accentul ori să vorbești într-un mod sofisticat, ci să te exprimi cât mai clar, asigurându-te că mesajul tău este perceput corect.

Importanța exercițiilor de dicție

Așa cum am subliniat anterior, o dicție bine dezvoltată este esențială pentru a putea vorbi cu precizie și încredere. Ideea de bază este să pronunți corect cuvintele, astfel încât discursul tău să fie clar și eficient, iar mesajul transmis să fie înțeles, explică experții de la Speak2Impress.

Indiferent cât de captivant sau bine structurat ar fi discursul tău, sau cât de bine te prezinți ca speaker, dacă publicul nu va putea înțelege ceea ce încerci să transmiți, mesajul tău se va pierde.

Pentru a evita astfel de situații neplăcute, mai ales dacă întâmpini dificultăți de pronunție, este recomandat să practici exerciții specifice de pronunție și să folosești diferite tehnici vocale, care te vor ajuta să îmbunătățești calitatea discursului tău.

Dezbaterea Trump-Harris nu a înclinat balanța decisiv. Opinia americanilor dintr-un stat care ar putea decide alegerile prezidențiale
Recomandări
Dezbaterea Trump-Harris nu a înclinat balanța decisiv. Opinia americanilor dintr-un stat care ar putea decide alegerile prezidențiale

Ce fac copiii ca să-și corecteze dificultățile de pronunție

Copiii trebuie să-și dezvolte abilitățile de comunicare încă din primii ani de viață. Dacă micuțul tău întâmpină o serie de dificultăți de pronunție sau de exprimare și nu dorești să ajungi cu el la logoped, exercițiile de dicție devin în această situație cruciale pentru a-și îmbunătăți nu doar dicția, ci și pentru a-i oferi o voce plăcută.

De aceea, este foarte important ca aceste exerciții să fie practicate zilnic. Există o varietate de exerciții de dicție, fiecare concentrându-se pe o anumită literă sau pe o combinație de litere. Cu toate că, la prima vedere, aceste exerciții pot părea ciudate sau chiar absurde, ele sunt alcătuite din fraze sau din cuvinte special alese tocmai pentru a se încuraja pronunțarea corectă.

Copiii pot avea dificultăți în articularea anumitor sunete și, în loc să le pronunțe corect, tind să le înlocuiască cu sunete pe care le stăpânesc deja, explică site-ul Qbebe.ro.

Spre exemplu, un copil ar putea substitui litere ori cuvinte cu unele similare, iar această confuzie poate avea la bază fie asemănarea optică a literelor și grafemelor, și anume „d” – „p” – „b”; „u” – „n”; „m” – „n”; „a” – „ă”; „s” – „ş”; „t” – „ţ”. De asemenea, cauza poate să fie și asemănarea acustică şi kinestezică a acestora („f” – „v”; „c” – „g”; „d” – „t”; „ţe” – „ce”; „b” – „p”; „s” – „z”; „l” – „r”). În cazul în care aceste greșeli devin o obișnuință, ele pot duce la dezvoltarea unei tulburări de vorbire, denumită dislalie (n.n. – abaterea de la pronunția corectă).

Litera R se numără printre sunetele care sunt adesea afectate în acest context. Nu doar copiii care nu reușesc să pronunțe corect anumite sunete au nevoie de exerciții de dicție. Acestea sunt recomandate și pentru adulții care vorbesc corect, dar care doresc să-și consolideze o pronunție cât mai bună pe termen scurt, mediu și lung.

Cum se emite sunetul R

Înainte de a-ți prezenta câteva exerciții de dicție trebuie să știi modul în care se emite sunetul R. Astfel, la articularea corectă participă intens doar vârful limbii. Buzele şi dinţii sunt întredeschişi, partea posterioară a limbii, în formă de lopată, atinge cu marginile laterale dinţii de sus, până la canini, în timp ce partea anterioară este ridicată spre alveolele dinţilor incisivi de sus.

În același timp, limba va fi fixată cu excepţia vârfului acesteia, iar la expulzarea aerului, ea va vibra rapid între alveole şi dinţii superiori. În aceste condiții, este foarte important ca vibraţia să fie localizată la nivelul vârfului limbii. Dacă vibraţia este localizată la nivelul coardelor vocale, așa cum se întâmplă, spre exemplu, în limba franceză, ori dacă emiterea sunetului R se face fără vibrare, cum este cazul în limba engleză, atunci sunetul nu se va emite corect. Așadar, trebuie avută mare atenţie la localizarea vibraţiei, explică specialiștii de la Vorbeștecorect.ro.

Cum se emite sunetul R
Cum se emite sunetul R

Exerciții pentru încălzirea vocii

Ori de câte ori îți folosești vocea, îți soliciți corpul, iar de acest aspect trebuie să ții cont înainte de a ține un discurs lung. De aceea, coardele vocale trebuie încălzite în mod corespunzător, iar pentru asta specialiștii în logopedie recomandă următoarele combinații de sunete: ba be bi bo bu bă bî; da de di do du dă dî; fa fe fi fo fu fă fî; ja je ji jo ju jă jî; la le li lo lu lă lî; ma me mi mo mu mă mî; na ne ni no nu nă nî; pa pe pi po pu pă pî; ra re ri ro ru ră rî; șa șe și șo șu șă șî; ta te ti to tu tă tî; ța țe ți țo țu ță țî; va ve vi vo vu vă vî; za ze zi zo zu ză zî.

Exerciţii pentru antrenarea sunetului R

Pronunţarea sunetului „R” în combinaţie cu vocale:

  • R+A A + R ARA ERA IRA ORA la fel cu U, Ă, Î
  • E E ARE ERE IRE ORE
  • I I ARI ERI IRI ORI
  • O O ARO ERO IRO ORO
  • U U ARU ERU IRU ORU
  • Ă Ă ARĂ ERĂ IRĂ ORĂ
  • Î Î ARÎ ERÎ IRÎ ORÎ

Exerciții de dicție cu R

În continuare îți vom prezent câteva exerciții de dicție cu sunetul R, sugerate de Dicție.ro, pe care ar trebui să le facă orice copil sau adult care prezintă probleme de pronunție. Nu uita că fiecare exercițiu trebuie repetat de cel puțin trei ori cu voce tare, iar la final trebuie să se audă perfect fiecare sunet:

Șoricelul Ronțăilă ronțăia ronț-ronț-ronț cățărat pe o rotiță dințată roșiatică de pe Mercur.

  • Râma Riri mârâia rău rățuștele mirate din Recaș.
  • Cele trei reguli ale lui Raul se regăsesc în repertoriul lui Remus.
  • Remorca tractorului ruginește rău.
  • Licuricii răsfirați strălucesc răsunător în întuneric.
  • Rico repezitul reglează jiglerul rablei.
  • Radarul reușea să redea repezeala motoarelor.
  • Rădăcina de rucola, rozmarin și rodie, rade Rada ca să termine rulada.
  • Rândunica Rodica repeta versuri rapid și răspicat.
  • Rică rocăia o rocă. Roca era râcâită de Rică. Rică nu putea să zică: rock, rocă râcâită.
  • Un oarecare cărturar cronicar, originar de oriunde, face o înfiorătoare parafrazare literară, o încercare de scriere de suprastructură care surprinde printre portrete de prim rang, fără caracterizare, un toreador farsor, un pălărier aventurier sau un brancardier curier, și care, presărată cu greșeli de ortografie, face fără reținere dar și fără referire o perorație de gargară cu turnură la saramură și alte lucruri regretabile ca: firimituri, rărunchi, scrumieră, strugure, scorbură.
  • Sunt tenor sonor în cor, un regizor sau dirijor de cor, prefer un cartier prosper să nu îndur în jur zbor de motor cu rezervor și carburator cu delir de tir în șir, să am un cuibar de canar hoinar, un mărar bizar în ierbar sau un molar de măgar de la bazar, apoi jur să fur un condur sur, chiar dacă am cusur de contur la femur.

De asemenea, unul dintre cele mai populare exerciții de dicție cu R este, potrivit site-ului ȘcoaladeDicție.ro, o poezie simplă, care conține cuvinte care încep cu această literă și cuvinte care au această literă la mijloc sau la final. Iată cum sună aceasta:

Capra calcă piatra.
Piatra crapă-n patru.
Crăpa-i-ar capul caprei,
Precum a crăpat piatra-n patru.
Roua rece-n auroră,
Printre pietre, de-aur pare,
Printre ramuri, prin pripoare,
Parc-ar fi mărgăritare.
Grindina, prin grinzi, în ropot
Rupe-n rânduri, nor cu nor
Trăsnetul în patru crapă
Piatra caprei din pripor.
Arar rariștea rărește
Vreascuri în cărări ușor.
Ori o piatră crapă-n patru
Ori o capră calcă-n piatră.
Patru pietre crăp prin capre
Patru capre crăp prin pietre.

Foto: Shutterstock.com

Vezi și exerciţii de dicție cu T și Ț și exerciţii de dicție cu S și Ș

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Zodiile care vor avea un final de an de vis. Berbecii pot da o lovitură financiară. Leii au șansa să-și schimbe viața
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea un final de an de vis. Berbecii pot da o lovitură financiară. Leii au șansa să-și schimbe viața
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Așa scapi de scamele și de resturile de detergent din mașina de spălat. Metoda simplă prin care o cureți fără produse scumpe
FANATIK.RO
Așa scapi de scamele și de resturile de detergent din mașina de spălat. Metoda simplă prin care o cureți fără produse scumpe
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Unica.ro
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Observatornews.ro
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei
HOROSCOP
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI