„Chiar şi câteva exerciţii pe zi au un efect semnificativ în ameliorarea stării de spirit a unui om, atunci când este trist. Activitatea fizică este adesea folosită şi la augmentarea unor tratamente medicale. Dacă unii oameni au făcut un tratament, dar încă nu au reuşit să treacă şi peste depresie, atunci exerciţiile îl vor ajuta foarte mult”, a declarat doctorul Andrew Lechter, profesor de psihiatrie la Institutul Semel.
„Efectele psihologice ale mişcării fac o mare diferenţă. Oamenii au tendinţa să se simtă mai bine în pielea lor, sa aibă mai mult respect şi mai multă încredere în sine. Ei simt că îşi pot controla mai bine vieţile”, a precizat James Blumenthal, profesor de psihologie medicală de la Universitatea Duke, din Durham.
Mai mult, exerciţiile au efecte benefice şi asupra creierului. „Când reuşeşti să convingi pe cineva să facă mişcare, reuşeşti de fapt să-l faci să-şi schimbe modul de viaţă. De asemenea, autopercepţia se îmbunătăţeşte simţitor”, a afirmat Gaetano Vaccaro, directorul centrului de tratament psihologic „Moonview Sanctuary”.
În sfârşit, exerciţiile fizice sunt cheia ieşirii rapide din starea depresivă, dar depinde foarte mult şi de genul de persoană care trece prin această fază. „Dacă cineva a făcut atletism de performanţă în tinereţe, i-aş sugera să înceapă să alerge din nou, dar dacă nu a fost atlet, atunci scopul meu nu este să-l transform într-unul, ci doar să devină un pic mai activ, poate chiar să se plimbe puţin în jurul locuinţei. Ideea principală este ca oamenii să-şi găsească ceva plăcut de făcut, care să le preocupe timpul. Aşa nu ar mai fi deprimaţi”, a explicat profesorul Lechter.