Ceea ce e “natural” e bun, ceea ce e “industrial” e rău: FALS. La fel cum există ciuperci otrăvitoare, există și carne contaminată de trichineloză sau alterată. Toate acestea sunt produse naturale. Și pe dos, majoritatea hranei pe care o consumăm în marile aglomerări urbane este “industrială”, produsă în industria alimentară, și nu ne face rău. Dacă hrana produsă industrial ar fi toxică, am fi murit cu toții de mult – când, în realitate, și numărul locuitorilor planetei și speranța lor de viață cresc. E foarte clar că nu avem cum consuma cu toții (peste opt miliarde de locuitori pe planetă) carne de animal crescută de noi înșine și legume cultivate de noi înșine. E posibil ca acestea să fie mai gustoase, dar riscul de a consuma un aliment contaminat poate fi mai mare, în lipsa controalelor sanitare.
“E”-urile (aditivii) sunt toxice: FALS. Dimpotrivă, instituția europeană la care ne-am referit, EFSA, autorizează exact aditivii care nu sunt dăunători, pe baza celor mai recente rezultate științifice. Lista este permanent actualizată, în funcție de ultimele cercetări. Același lucru îl fac alte agenții specializate, în alte zone civilizate ale lumii.
Produsele alimentare din comerț pot provoca alergii severe, punându-ți viața în pericol: FOARTE EXAGERAT. Hrana – mai ales alimente ca ouăle, peștele, alunele și derivatele lor – pot provoca uneori alergii, iar în cazuri rare, ele pot duce la reacții severe ca șocul anafilactic. În general, reacțiile alergice la alimente sunt mai rare și mai blânde față de cele la înțepături de insecte, de exemplu. Motivul pentru care o persoană needucată își poate imagina că produsele din comerț provoacă alergii frecvente e simpla menționare a alergenilor pe etichetă, la modul: “acest produs poate conține resturi de…”. E o obligație legală care provine tocmai din precauție și pentru informare. Dacă am consuma alune din arbust sau pește proaspăt pescuit, am putea să ne alegem cu o reacție alergică de toată frumusețea, fără nici o etichetă care să ne avertizeze despre asta.
Legumele nu mai au gust fiindcă sunt “pline de chimicale”. ADEVĂRAT UNEORI, DAR NU DIN MOTIVELE PE CARE LE CREDEM. Am văzut și am gustat cu toții legume cu aspect perfect, dar fără gust. E vorba de cele provenite din culturi a căror creștere a fost accelerată în exces cu îngrășăminte chimice, la fel cum ele pot fi contaminate de insecticid și altele. Toate, dar absolut toate aceste lucruri reprezintă însă încălcări ale legislației și bunelor practici. Poate fi cazul să sesizați autoritățile în privința unor astfel de produse sau doar să le evitați. Cert e însă că nu autoritățile își doresc să vă otrăvească ci, dimpotrivă, fără ele, fiecare producător ar putea comercializa tot ce dorește, produs exact așa cum dorește, în funcție de conștiința proprie.