Primele impresii ale jurnalistului sunt negative, cu șoferi de taxi morocănoși și recepționeri la hotel care nu salută înapoi. El povestește că a primit un răspuns neașteptat când i-a cerut taximetristului care l-a dus de aeroport la hotel recomandări de restaurante. „Nu”, i-a răspuns tranșat taximetristul. „Nu există restaurante bune”.

Urmează un nou episod neprietenos, când la hotelul pe care îl scrie drept un bloc gri de beton, este întâmpinat de o recepționeră care nu salută înainte de a îi cere pașaportul și a-i întinde un formular lung de completat.

A doua zi dimineață, povestește jurnalistul, priveliștea de pe fereastra camerei de hotel avea să-i aducă și primele impresii pozitive despre Timișoara. „Este o lume diferită. Camera mea se dovedește a avea vedere la un parc verde strălucitor pe timp de zi, unde suflă o briză cu miros de flori roz care strălucesc în soarele cald-auriu”, remarcă jurnalitul.

El remarcă arhitectura barocă a orașului și piețele potrivite pentru o promenadă, dar nu uită să sublinieze opțiunile diverse pe care le găsește în orașele din centrul Timișoarei, de la burger cu rață și avocado la caracatiță la grătar, toate într-o atmosferă întreținută de bătrâni cântăreți ambulanți.

Religiozitatea românilor îl surprinde pe jurnalistul britanic care descrie o imagine care îl intrigă cu oameni care intră în Catedrala Mitropolitană, pe care o descrie drept una din cele mai aglomerate clădiri ale orașului, pentru a pupa icoane și a îngenunchea pentru rugăciuni.

Puține evenimente dedicate Capitelei Culturale

Deși este Capitală Culturală Europeană în 2023, alături de Vezsprem din Ungaria și Elefsina din Grecia, în Timișoara jurnalistul spune că a găsit doar trei evenimente care au legătură cu această distincție în zilele petrecute în România.

„Cel mai ironic dintre toate este spectacolul de scenă din Capitala Culturii pe care l-am văzut, Zambara Kabarett, un fel de revistă serios-comică, cu trupe live și dansatoare – deși cele mai mari râsete ale celor 95% din publicul local au fost pentru glumele despre cât de prost a fost proiectul Capitalei Culturii”, remarcă el.

El propune și o alternativă pentru a împăca supărarea localnicilor, și anume ca Timișoară să fie desemnată Capitala Europeană a Mâncării și Vinului, fiind deplin mulțumit de ce a găsit în restaurantele din oraș, în complet contrast cu afirmațiile din prima zi ale taximetristului morocănos.

„Dacă așa arată un loc fără restaurante bune, e bine pentru mine. Și atâta timp cât există mâncare și băutură, parcuri și râuri, catedrale și ziduri ale orașului, un stil arhitectural impresionant de acest nivel… ei bine, cine are nevoie de un program mare și eficient de Capitală a Culturii să stea în cale?”, remarcă Ed Grenby.

În final, el atrage atenția publicului britanic că este un oraș accesibil cu zboruri de 27 de lire sterline, cu Wizz Air, de pe aeroportul Luton, de lângă Londra, în timp ce o noapte la unul din cele mai bune hoteluri din Timișoara costă 54 de lire sterline.

 
 

Urmărește-ne pe Google News