Cuprins:
Impactul poluanților eterni
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină Keck, din cadrul Universității din California de Sud, a identificat o legătură între substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS) și afectarea rinichilor.
Substanțele chimice PFAS sunt legate de o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli renale cronice, și sunt prezente în numeroase produse de zi cu zi.
PFAS, sunt substanțe chimice sintetice folosite în produse de zi cu zi, precum mobilier, ambalaje alimentare și vase antiaderente, și chiar detectate în apa de la robinet.
Denumite „substanțe chimice veșnice”, ele sunt persistente în mediu și în corpul uman, pentru că se descompun extrem de lent.
„Aproape toată lumea are PFAS în sânge, iar aceste substanțe chimice sunt asociate cu o serie de efecte negative asupra sănătății. Dar nu avem nicio intervenție cunoscută pentru a reduce PFAS în organism, așa că nu putem oferi de fapt recomandări pentru a ajuta”, a declarat dr. Hailey Hampson, autorul principal al studiului și bursier postdoctoral la Keck School of Medicine.
PFAS: Un risc pentru tinerii adulți
Expunerea la PFAS a fost asociată cu probleme de sănătate grave, inclusiv leziuni hepatice, boli tiroidiene, obezitate, infertilitate, cancer și boli renale.
Cercetătorii au descoperit că expunerea la PFAS poate modifica bacteriile din microbiomul intestinal, ceea ce duce la scăderea funcției renale.
O echipă de oameni de știință a corelat schimbările în microbiomul intestinal și metaboliții aferenti din cauza expunerii la PFAS cu până la 50% din scăderea funcției renale la adulții tineri.
Cum sunt afectați rinichii
Oamenii de știință au studiat 78 de tineri cu vârste între 17 și 22 de ani, majoritatea hispanici, un grup cu risc crescut de boli renale cronice.
După ce au colectat mostre de sânge și scaun pentru a analiza expunerea la PFAS și microbiomul intestinal, au evaluat funcția renală patru ani mai târziu.
Rezultatele au arătat că expunerea mai mare la PFAS a fost asociată cu o scădere semnificativă a funcției renale, legată de scăderea metaboliților antiinflamatori și creșterea celor inflamatori. Studiul a fost publicat în revista Science of the Total Environment.
Deși studiul are un eșantion mic, cercetătorii sugerează că schimbările în diete ar putea îmbunătăți sănătatea intestinală. Aceste intervenții ar putea preveni efectele PFAS asupra rinichilor.
„Descoperirile noastre reprezintă o piesă importantă a puzzle-ului despre numeroasele riscuri diferite pentru sănătate ale PFAS, care poate oferi factorilor de decizie politică informații care îi ajută să elaboreze politici pentru a proteja publicul de expunerea la aceste substanțe chimice”, a spus dr. Jesse Goodrich, un autor al studiului.