Nu-i ia mult timp, pentru că se foloseşte de o maşină de făcut pâine, şi, în plus, e încântată că în casă miroase nemaipomenit de fiecare dată când o prepară: “Este cel mai frumos parfum de cameră”, spune ea.

Vedeta emisiunii “Ce se întâmplă, doctore?”, de la PRO TV, a început să facă pâine de casă după ce s-a născut fetiţa ei, Naomi, pentru că a vrut să fie sigură că are vitamina B, fibre, carbohidraţi şi glucide de calitate şi nu conţine conservanţi. Oana foloseşte un aparat modern pentru copt şi e încântată că poate experimenta cu tot felul de amestecuri de făină şi de seminţe.

“Maşinile moderne de pâine, mici şi comode, mi se par o găselniţă fantastică. Experimentez tipuri de făină, amestecuri de făină şi cereale, compoziţii şi adaosuri diverse – seminţe, măsline, stafide, fructe confiate, condimente, ierburi. Am identificat mai toate magazinele de Bucureşti de unde pot lua făină, drojdie uscată, susan, chimen şi sare dintre cele mai bune. Aşa am aflat şi despre unul dintre cele mai vechi şi nutritive tipuri de făină, kamut, care e o făină din grâu dur, ce conţine mai multe proteine, lipide, aminoacizi, vitamine şi minerale decât grâul comun”, ne-a povestit Oana.

Vedeta PRO TV foloseşte aceeaşi maşină cu care prepară pâinea pentru a face checuri cu fructe confiate – stafide, mango, papaya, cireşe, kiwi, caise, smochine, prune sau chiar ghimbir. Pentru checuri, ne-a spus că trebuie adăugate la compoziţia de pâine unuldouă ouă şi o cantitate mai mare de margarină sau unt.

De ce ai nevoie

Pentru o pâinică ai nevoie de 550 g făină, 10 g drojdie, o linguriţă de sare, o linguriţă de zahăr brun, 10 ml lapte, 10 g unt sau o lingură de ulei de măsline, 350 ml apă. Poţi pune de la început seminţe de floarea soarelui sau susan, dar dacă vrei ca acestea să rămână doar pe coajă, e indicat să le adaugi după ce aluatul a dospit.

Zahărul poate fi înlocuit cu miere, iar la lapte sau unt poţi renunţa, dacă vrei ca pâinea să aibă mai puţine calorii, însă acestea o fac mai pufoasă şi mai gustoasă, mai ales dacă foloseşti făină de secară sau amestecuri. În loc de ulei de măsline poţi pune ulei de in sau de nuci, bogate în vitamina E şi foarte hrănitoare, însă mult mai scumpe şi mai greu de găsit.

Atenţie la calorii!

Pâinica de casă are două “minusuri”: trebuie consumată în două-trei zile, tocmai pentru că nu are conser- vanţi, iar din pricina gustului bun şi a mirosului apetisant rişti să faci excese, lucru care duce, automat, la compromiterea siluetei. “Multă lume se îngraşă după ce se începe să facă pâine acasă, aşa că, mare grijă!”, avertizează vedeta PRO TV.

 
 

Urmărește-ne pe Google News