Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. Este ziua în care femeile pregătesc renumiţii mucenici, iar bărbaţii beau 40 de pahare cu vin.

Ortodocşii îi prăznuiesc astăzi pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia, soldaţi romani condamnaţi la moarte pentru că şi-au mărturisit credinţa în Iisus Hristos, pe vremea împăratului Licinius. Cei 40 de bărbaţi au fost obligaţi să se închine zeităţilor romane, însă refuzul acestora i-a îndreptat spre martiriu. Amintirea faptelor lor a dus la apariţia anumitor tradiţii populare.

După ce ieri, de 8 martie, au fost sărbătorite femeile, astăzi, pe 9 martie, se poate considera că este ziua bărbaţilor. Aceştia trebuie să bea 40 de pahare de vin sau cel puţin să guste din licoarea roşie, care reprezintă sângele vărsat de soldaţii romani martiri. De asemenea, astăzi, când se încheie zilele Babelor şi încep cele ale Moşilor, femeile din toată ţara prepară mucenici sau măcinici, folosind diverse reţete, pentru a-i împărţi la biserică şi pentru a celebra astfel începutul anului agrar. Mucenicii sunt colăcei din făină, mai mari sau mai mici, care au forma numărului opt, cifra echilibrului cosmic. Aceştia se mănâncă în zeamă sau unşi cu miere şi cu nucă.

Mucenici munteneşti

Ingrediente: o pungă cu mucenici gata preparaţi, apă, un sfert de linguriţă de sare, coajă rasă de la o lămâie, zahăr (după gust). Preparare: fierbeţi doi litri de apă cu sare şi apoi adăugaţi mucenicii. Puneţi coaja de lămâie şi după ce mucenicii au fiert (s-au ridicat la suprafaţă) adăugaţi cât zahăr doriţi. Se servesc cu miez de nucă şi pudră de scorţişoară. Timp: 15 minute.

Mucenici moldoveneşti

Aluat: 500 g făină, 300 ml lapte (sau apă), o linguriţă sare, o linguriţă zahăr, o linguriţă ulei, 20 g drojdie. Glazură: miere, 250 g nuci. Preparare: dizolvaţi drojdia în apă caldă sau în lapte, amestecaţi cu trei linguri cu făină şi lăsaţi deoparte. Adăugaţi făina rămasă cu uleiul, zahărul, cu sarea şi cu restul de lapte sau de apă. Puneţi la loc cald ca să se dospească. După ce a crescut aluatul, se fac colăcei în forma cifrei 8. Se aşază în tava presărată cu faină, se lasă să crească. După ce îi scoateţi din cuptor, îi ungeţi cu miere şi apoi presăraţi nucă râşnită. Îi puteţi însiropa cu apă cu miere.Timp: trei ore.

 
 

Urmărește-ne pe Google News