Cercetătorii americani au constatat că oamenii cu mai multă grăsime viscerală, grăsimea care se formează în jurul organelor vitale precum inima, stomacul și ficatul, aveau mai multe proteine anormale în creier.

Aproape șapte milioane de oameni din SUA suferă de demență. Conform cercetătorilor, dieta și exercițiile fizice pot contribui la reducerea riscului de a suferi de Alzheimer.

Grăsimea viscerală diferă de alte tipuri de grăsime prin faptul că se înfășoară în jurul organelor și, la unele persoane, are un impact redus asupra indicelui de masă corporală.

Acest lucru înseamnă că și persoanele care au un indice de masă corporală în parametri normali pot fi expuse riscului. Totuși, în cele mai multe cazuri, în special la bărbați, țesutul adipos se găsește la nivelul abdomenului.

În cadrul studiului, prezentat la reuniunea anuală a Societății Radiologice din America de Nord, cercetătorii au analizat datele privind sănătatea a 80 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, cu capacități cognitive normale, ceea ce înseamnă că nu prezentau semne de demență. 

Dintre participanții la studiu, puțin peste jumătate erau obezi și toți au fost supuși unor examinări ale corpului pentru a depista grăsimea viscerală și examinări ale creierului pentru a detecta proteinele amiloide legate de Alzheimer.

Rezultatele au arătat că nivelurile mai ridicate de grăsime viscerală erau legate de creșterea proteinelor amiloide.

Cu toate că obezitatea a fost deja considerată un factor care contribuie la creșterea riscului de demență, cercetătorii au ajuns la concluzia că grăsimea viscerală a fost responsabilă de 77 % din acumularea de amiloid în creier legată de obezitate. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News