► Ochii verzi
Culorile complementare care accentuează nuanța ochilor verzi sunt mov, lila, violet, maro roșcat, piersică, corai, roz, arămiu. Verdele intensifică nuanța ochilor. Poți încerca de la cel mai deschis până la verde smarald, verde oliv, kaki sau chiar verde închis. Tonurile de maro dau profunzime privirii, iar cele de roșu, corai, roz creează un contrast vibrant. La final, nu uita de mascara, pentru a desăvârși machiajul.
► Ochii căprui
Spre deosebire de alte culori ale irisului, în cazul ochilor căprui există o paletă bogată de nuanțe care pot fi folosite. Nu te limita la banalul maro, experimentează diverse nuanțe și găsește cele mai reușite combinații care să îți pună în valoare privirea. Ca să intensifici culoarea irisului, ai nevoie de bronz, auriu și maro – cafea cu lapte. Dacă vrei să pui în valoare irizațiile verzi ale ochilor căprui, ai nevoie de lila, mov, prună, violet, verde închis sau kaki. Aceste nuanțe se combină foarte bine cu bej. Irisul maro intens este pus cel mai bine în evidență cu grena, albastru cobalt sau roz-corai. Pentru un machiaj complet și reușit alege fardurile în trei nuanțe complementare și pune nuanța neutră (și, în general, cea mai deschisă) pe arcadă, pe cea medie în colțul interior și pe cea mai închisă de la jumătatea pleoapei spre exterior. Pe lângă nuanțele folosite pe pleoape, un contur fin al ochiului realizat cu un dermatograf negru va accentua privirea.
► Ochii negri
Gri sidefat, auriu, bleu şi bej sunt câteva dintre nuanțele potrivite pentru machiajul de zi. Pentru cel de seară, alege culori mai intense pentru un efect puternic: verde smarald, violet, albastru intens. Completează-le pe arcadă cu texturi lucioase de auriu, bej sau argintiu. Evită culorile închise și texturile mate, căci înăspresc privirea.
► Ochii albaștri
Negrul și tonurile fumurii dau profunzime privirii și intensifică și mai mult albastrul irisului. E una dintre cele mai bune alegeri pentru machiajul de seară. Nuanțele complementare spre care te poți orienta, chiar și în machiajul de zi, sunt: tonurile de oranj, bej, auriu, gri și argintiu, arămiu, violet, bordo și turcoaz. Dacă folosești un fard albastru, apropiat de nuanța irisului, subliniază conturul ochilor cu un creion negru sau argintiu, pentru a separa vizual cele două tonuri de albastru.
►REGULI DE AUR PENTRU UN MACHIAJ REUȘIT
Fardul de pleoape trebuie ales și în funcție de starea de sănătate a zonei din jurul ochiului, „zona perioculară”. Dacă cearcănele sunt foarte pronunțate, este clar că trebuie evitate culorile reci: albastru, mov, verde, roz, culori ce imită foarte bine culoarea cearcănelor.
De preferat este să ne machiem fără lentilele de contact. Acestea vor fi puse după terminarea machiajului. Când folosești culori puternice la ochi și o nuanță deschisă, sidefată sau metalică pe arcadă, asigură-te mai întâi că ai o formă perfectă a sprâncenelor!
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei