Ce sunt fațetele dentare?

Faţetele dentare reprezintă pelicule subţiri de porţelan folosite pentru a recrea aspectul natural al dinţilor. Sunt o soluţie de succes în situaţii în care dintele original prezintă mici imperfecţiuni de formă sau culoare, dar şi în cazul în care există dinţi fracturaţi, goluri între dinţi ori dacă poziţia incorectă a dintelui provoacă probleme legate de muşcătură.

Fațetele dentare sunt componente ce se realizează exclusiv în laboratorul dentar și care se aplică, doar de către medicul stomatolog, pe suprafața dintelui, cu scopul de a îmbunătăți aspectului acestuia.

Fațetele dentare nu sunt componente recomandate pentru întărirea unui dinte afectat de caria dentară, dar nici pentru a îmbunătăți masticația. De asemenea, fațetele dentare nu sunt coroane dentare, chiar dacă sunt confecționate din materiale asemănătoare. Scopul acestora este diferit. Coroana dentară acoperă în totalitate dintele, cu scopul de a-l proteja ori de a-l reface, în timp ce fațeta dentară acoperă doar partea vizibilă a dintelui, cu scop estetic.

De câte tipuri sunt fațetele dentare?

Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”
Recomandări
Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”

Fațetele dentare sunt de două tipuri:
Atunci când este nevoie să se prepare, să se șlefuiască dinții pe care urmează să se aplice fațetele. Șlefuirea dintelui înseamnă 0,2 – 0,5 mm, acțiune minim invazivă. Acest tip de fațete sunt recomandate atunci când modificările sunt mai ample ori dinți sunt voluminoși și aplicarea fațetelor ar face ca dinții să pară și mai mari.

Fațete no prepare, adică fațete ce nu necesită șlefuirea dinților și se păstrează tot țesutul dentar. Sunt recomandate dinților cu spații interdentare.

Fațete dentare – materiale

Fațetele dentare se confecționează din diferite tipuri de materiale, însă scopul acestora rămâne același, să acopere partea vizibilă a dintelui pentru a obține un zâmbet perfect. Principalele materiale din care sunt făcute fațetele în laboratoarele de tehnică dentară sunt: ceramica, compozitul și zirconiu

Fațetele se realizează prin frezare CAD CAM dintr-un bloc de ceramică, un proces ce se realizează în mod exclusiv cu ajutorul unui calculator care asigură o precizie perfectă de executare.

Avantaje fațete dentare din ceramică:

  • Rezistență excelentă la fracturare;
  • Sunt indicate spre folosire atât cu preparație, cât și fără;
  • Sunt estetice și au un aspect natural;
  • Au adeziune perfectă atât fizică, dar și chimică.
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”
Recomandări
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”

Avantaje fațete dentare din zirconiu:

  • Ideale când sunt implicate și coroanele dentare;
  • Se folosesc în special pentru fațetele cu preparație;
  • Au o rezistență sporită;
  • Sunt ideale atunci când sunt necesare o serie de reparații ample;

Avantaje fațete dentare din compozit:

  • Au o adeziune excelentă la suprafața dentară;
  • Au o funcționalitate foarte bună;
  • Sunt estetice și sunt recomandate în special ca și fațete provizorii pe dinții vitali;
  • Se aplică în mod special pe dinții cu preparație.

Când sunt recomandate fațetele dentare?

Pacienții pot alege fațetele dentare pentru o multitudine de afecțiuni, iar printre cele mai uzuale amintim:

  • Dinți ciobiți ori cu uzură accentuată;
  • Dinții mici care au spații mari între ei (iar pacienții nu doresc alinierea dinților cu ajutorul aparatului dentar);
  • Dinți cu modificări de culoare;
  • Dinți frontali cu multe obturații, cromatică neuniformă;
  • Anomalii minore ale dinților.
Fatete dentare - medic stomatolog care alege modelul de fatete dentare potrivit
Fatete dentare

Cât costă fațetele dentare?

Specialiștii în stomatologie susțin că prețul fațetelor dentare este unul corect, dacă luam în calcul avantajele pe care acestea le oferă pe termen lung. Astfel că, sumele sunt diferite în funcție de material, însă ne putem aștepta la următoarele prețuri:

Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani
Recomandări
Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani
  • Fațete dentare din ceramică – 1.500 de lei = 10 dinți = 15.000 lei;
  • Fațete dentare din zirconiu 1.300 de lei = 10 dinți – 13.000 lei;
  • Fațete dentare din compozit – între 300 și 700 de lei/ per dinte.

Durata de viață a fațetelor dentare

  • Fațete dentare din ceramică – durata de viață peste 15 ani;
  • Fațete dentare din zirconiu – durata de viață peste 15 ani;
  • Fațete dentare din compozit – durata de viață peste 2 ani.

Avantaje şi dezavantajele faţetelor dentare

Probabil că principalul avantaj pe care îl iau în considerare cei care optează pentru faţetele dentare este acela că estetica dintelui este îmbunătăţită rapid cu ajutorul lor. Faţetele dentare se realizează în foarte puţine etape, astfel ca, într-un timp record pot fi eliminate eventuale inconveniente, cum ar fi modificări de culoare, de formă, dinţi fracturaţi sau cu obturaţii vechi, care s-au colorat în timp.

Dacă faţetele dentare sunt folosite ca alternativă a albirii dentare, avantajul lor este acela că nu se colorează, cum se întâmplă în cazul dinţilor naturali şi obturaţiilor, nemaifiind necesară repetarea procedurii de albire. În plus, spre deosebire de coroanele artificiale, faţetele au o grosime mai mică, protejând astfel gingia, şi necesită o şlefuire superficială, fără scoaterea nervului, aşa cum se întâmplă în cazul coroanelor dentare”, explică doamnă doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

Un alt motiv important pentru care sunt alese faţetele este acela că spre deosebire de dinţii naturali ele rezistă la pete cauzate de cafea, ceai şi fum de ţigară, fiind realizate din materiale de ultimă generaţie. Din fericire, pentru că sunt sculptate în mod individual şi personalizate pentru fiecare pacient, este aproape imposibil ca cineva să observe diferenţa dintre faţetă şi dinţii naturali.

Cel mai evident dezavantaj al faţetelor dentare este acela că şlefuirea dintelui pentru aplicarea faţetei este o procedură ireversibilă, iar dintele va trebui să fie acoperit toată viaţa cu faţete sau coroane, a căror culoare nu mai poate fi schimbată după cimentare. În plus, odată cu ataşarea faţetelor de dinte este foarte posibil să îşi facă apariţia o anumită sensibilitate la temperaturi calde şi reci din cauza şlefuirii smalţului dentar. Din fericire, această senzaţie dispare de obicei, în decurs de câteva zile.

Cei care iau în calcul aplicarea de faţete dentare nu trebuie să treacă cu vederea nici costurile acestei proceduri, atât în ceea ce priveşte aplicarea faţetelor, dar şi întreţinerea lor. În primul rând, faţetele dentare sunt mai costisitoare în comparaţie cu o obturaţie (plombă) sau coroană dentară de porţelan, iar odată ciobite sau crăpate ele nu pot fi reparate, ci doar schimbate cu o faţetă nouă, ceea ce înseamnă costuri suplimentare. În plus, ele trebuie înlocuite în timp, deoarece gingia, odată cu înaintarea în vârstă, se retrage, iar dintele de dedesubt devine vizibil şi se poate caria”, atenţionează specialistul ortodont.

Faţetele dentare nu sunt recomandate pacienţilor care scrâşnesc noaptea din dinţi (bruxism), care au dinţii foarte tociţi sau oclud (muşcă) cu dinţii muchie pe muchie, deoarece riscul ca faţetă să se spargă şi să sară este foarte mare. Gutiera de protecţie poate ajuta în acest sens, însă riscul de deteriorare rămâne, astfel încât în aceste cazuri este recomandat să fie luate în considerare alte opţiuni.

Deşi aspectul estetic pe care îl aduc este, cu siguranţă, unul de impact, există cazuri în care faţetele dentare nu pot fi aplicate. Spre exemplu, faţetele dentare nu pot fi folosite pe dinţi care prezintă denivelări (înghesuiri) mari, deoarece ar trebui şlefuit foarte mult din ei pentru a-i aduce în acelaşi plan şi nici pe dinţi cu plombe sau fracturi dentare foarte mari, deoarece rămâne foarte puţin smalt de care să adere. Faţetele dentare nu sunt la fel de rezistente precum coroanele dentare, astfel că în aceste cazuri se pot găsi opţiuni de tratament mai eficiente”, recomandă doamna doctor Mihaela Dan.

Deşi informaţii despre faţetele dentare sunt disponibile la tot pasul, vizita la medicul specialist este cea mai sigură cale de a afla dacă ele reprezintă o opţiune potrivită de tratament şi pentru a evalua alte soluţii alternative disponibile. Chiar şi în cazul în care hotărârea de a obţine zâmbetul perfect cu ajutorul faţetelor dentare a fost luată este recomandat să revenim în mod regulat la medicul dentist pentru o întreţinere profesională cu o pastă specială, non-abrazivă, şi pentru ca medicul dentist să examineze periodic dantura.

Fațete dentare - femeie cu fațete dentare si dinți perfect albi
Fațete dentare

Fațete dentare – indicații și contraindicații

Indicații fațete dentare

  • Poziție inestetică – atunci când dinții sunt prea ieșiți în afară, sunt băgați înăuntru sau rotiți;
  • Formă inestetică – atunci când sunt foarte ascuțiți, sparți, ciobiți sau au spații mari între ei;
  • Culoare neplăcută – atunci când sunt pătați în profunzime, colorați neuniform cu mai multe nuanțe.

Contraindicații fațete dentare:

  • Calitatea dintelui – dinți erodați, cu plombe de mari dimensiuni, carii mai pe dinte sau dinți cu anomali pe structură;
  • Poziția dinților de sus în raport cu dinții de jos.

Etapele de tratament cu fațete dentare:

  • Consultația în cabinetul medicului specialist;
  • Prepararea dinților și amprentarea acestora;
  • Proba și eventualele modificări;
  • Cimentarea fațetelor.

Nu uita că îngrijirea dinților este esențială, chiar și atunci când ai fațete dentare. Periajul zilnic, dar și vizita la mediul specialist de două ori pe an te va ajuta să previi eventualele neplăceri.

Citește și cum să scapi de febra musculară

sursa foto 123rf.com

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

andreea28s   •   11.01.2024, 12:44

sunt o solutie buna pentru persoanele care au probleme inestetice sau mai grave la dinti, dar trebuie cautat bine medicul stomatolog care sa faca aceasta interventie, pentru a nu avea regrete 10-15 ani

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Unica.ro
Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Daniel Funeriu! Superba franțuzoaică avea 23 de ani când s-a îndrăgostit de românul nostru, olimpic la chimie
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Daniel Funeriu! Superba franțuzoaică avea 23 de ani când s-a îndrăgostit de românul nostru, olimpic la chimie
Adevăratul motiv pentru care Trump distruge economia Statelor Unite: „Un simptom al degradării democrației” | ANALIZĂ
Adevarul.ro
Adevăratul motiv pentru care Trump distruge economia Statelor Unite: „Un simptom al degradării democrației” | ANALIZĂ
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Elle.ro
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
ANAF promite controale la locuinţele închiriate pe Airbnb şi Booking. Iancu Guda: "Statul ar trebui să facă altceva"
Observatornews.ro
ANAF promite controale la locuinţele închiriate pe Airbnb şi Booking. Iancu Guda: "Statul ar trebui să facă altceva"
Horoscop 5 aprilie 2025. Gemenii au în față o zi care aduce la lumină anumite adevăruri despre ei, despre viitorul unor intenții de-ale lor
HOROSCOP
Horoscop 5 aprilie 2025. Gemenii au în față o zi care aduce la lumină anumite adevăruri despre ei, despre viitorul unor intenții de-ale lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI