Feriga este cea mai comună plantă de interior, iar asta pentru că nu necesită prea multă atenție sau condiții speciale. Dryopteris filix-mas, în denumirea ei științifică, are frunzele mari, iar pe spatele ei are sporangi. Rădăcina este groasă și orizontală. 

În popor i se mai spune și baba-ursului, feligă, feregă, limba-cerului sau spata-dracului ori filiuță. În plus, feriga este plantă medicinală, iar asta pentru că rizomii de ferigă conțin substanțe active care provin din floroglucinol. Rădăcinile conțin aspidanol, aspidină, foroglucină și albaspidină. Substanțele rizomului sunt toxice pentru mai multe specii de viermi și tenii, paralizând musculatura acestor organisme, potrivit unor studii.

Unde se găsește feriga

Feriga face parte din familia Dryopteridaceae, existând mai multe tipuri de ferigă, cu forme și texturi diverse. Feriga comună se găsește în pădurile montane și zonele de dealuri din Europa, Asia, Madagascar sau America. 

La noi în țară o găsim la munte, în pădurile de foioase, locuri cu umbre, depresiuni sau tufărișuri. 

Este o plantă cu o răspândire largă în zonele cu exces de umiditate și în zonele temperate.

O poți găsi în florării, direct în ghiveci, sau spori, dacă vrei să îți plantezi propriile ferigi la tine acasă, fie că sunt în grădină sau în ghiveci. Trebuie să știi că feriga iubește apa, așa că în anotimpul cald ea trebuie udată constant, astfel încât pământul ei să fie mereu umed. În schimb, iarna poți să o uzi mai rar.

Cultivare – cum se plantează feriga în ghiveci

Feriga este o plantă foarte versatilă, așa că poți să îți creezi în casă un loc verde, unde să pui ferigi și mușchi împreună cu alte plante verzi care iubesc umiditatea. 

Dacă vrei să pui feriga în ghiveci, trebuie să știi că este una dintre cele mai valoroase plante de apartament, iar asta datorită capacității sale de a curăța aerul. Trebuie să ajuți feriga să se simtă în elementul ei folosind un umidifcator, dacă aerul este prea uscat, sau pur și simplu să pui vase cu apă în diverse locuri. 

Pentru început, achiziționează-ți ghivece late, astfel încât rădăcină să aiba loc să se dezvolte. Folosește un pământ compus din pământ de frunze, turbă și nisip. Ar fi bine să folosești și îngrășăminte, o dată la câteva luni, pentru ca feriga să crească frumos.

Ferigă în ghiveci

Dacă feriga crește prea mult, va trebui să dezgropi cu grijă rădăcinile firave și să le muți într-un alt ghiveci, pentru a nu supraaglomera vasul ferigii. 

Vara, poți lua un pulverizator ca să uzi frunzele și va trebui să te asiguri că planta are tot timpul pământul umed. În perioada de iarnă, o poți uda mai rar, cam o dată la două săptămâni. 

Vasele sau ghivecele în care plantezi feriga trebuie să fie destul de late, iar asta pentru că rădăcina acestor plante crește orizontal. Așadar, îndreaptă-te spre vase dreptunghiulare, care să permită rădăcinilor să crească în voie. 

Cultivare – cum se plantează feriga în grădină

Ferigile îți pot transforma grădina într-un loc plin de verdeață și dau un aer foarte boem. În plus, purifică aerul și oferă oxigen și prospețime. Trebuie să ai grijă, totuși, la locul în care le plantezi, iar asta pentru că ferigile nu vor prea mult soare și preferă locurile umbroase. Așa că ar trebui plantate undeva într-un colț sau aproape de un zid, ca să fie ferite de razele soarelui. 

În ceea ce privește pământul, ferigile sunt adeptele unui sol acid și umed, lucru de care trebuie să ții cont atunci când vrei să îți plantezi ferigi în grădină: va trebui să le uzi destul de des. 

Poți folosi și un fertilizant special pentru ele, pe care îl găsești în florării sau în magazinele specializate. Va trebui să o cureți de frunzele uscate sau care au fost afectate, pentru ca restul plantei să se mențină sănătoasă.

Poți alege dintre mai multe tipuri de ferigă, în funcție de spațiul și felul în care vrei să arate grădina ta. Poți alege o ferigă înaltă, ca tiroida masculină, care poate crește până la 1,5 metri. Sau struțul comun, cre poate rezista și la soare, în cazul în care nu ai locuri umbrite în grădina ta. 

Ferigă în pădure

Alege un pământ care să absoarbă bine umiditatea, poți adăuga turbă și nisip în pământ, pur și simplu faceți o gaură și puneți bulbul, apoi udați bine în fiecare zi. Ai grijă să găsești un loc luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui. Atunci când uzi feriga, ai grijă să uzi și frunzele, cu un pulverizator. Poți achiziționa răsaduri din florării sau magazine specializate de plante, iar cel mai bun moment pentru a plante feriga este primăvara, însă o poți planta în orice periadă a anului. 

Cum se înmulțește feriga

Feriga este una dintre cele mai ciudate plante, în ceea ce privește înmulțirea. 

Pentru că nu înflorește și nu face semințe, feriga se folosește de spori și de vânt pentru a se înmulți. Sporii cresc pe dosul frunzelor, iar dacă sunt transportați de vânt în medii umede, sporii dau naștere unui protal. Pe protal se formează celulele femeiește și bărbătești, iar cu ajutorul unui mediu umed și al apei ia naștere o nouă ferigă. Este una dintre cele mai vechi plante de pe Pământ. 

Ferigile nu înfloresc, dar asta nu înseamnă ca planta nu se poate înmulți. Pentru a face asta acasă, se folosesc câteva metode: prin spori, prin împărțirea tufișului sau metoda laterală. 

Pentru divizarea tufișului, trebuie să te asiguri că fiecare plantă are propriile rădăcini și tufișul nu provine dintr-un singur mănunchi de rizomi. 

Sporii ferigilor sunt ca un înlocuitor al semințelor. Se formează pe spatele frunzelor și le poți aduna și depozita în pungi de hârtie până ești gata să îi plantezi. O altă variantă e să păstrezi sporii într-un recipient cu un strat subțire de amestec de nisip și turbă. Ei trebuie să fie acoperiți de pământ și udați tot timpul. Apoi, vei vedea primii rizomi, iar la câteva luni se formează rădăcini și mici frunzulițe, moment în care poți planta floarea oriunde îți dorești.

Cum se îngrijesc ferigile

Ferigile au nevoie, în primul rând, de un sol care să absoarbă bine apa și să nu o lase să stea la suprafață. Au nevoie de lumină, dar să nu stea direct în soare. 

În plus, trebuie udate constant, iar pământul lor trebuie să fie mereu umed. Pe lângă îngrășăminte lichide sau organice, poți să ajuți feriga udându-i frunzele cu un pulverizator. 

Este o plantă iubitoare de umbră și de umiditate, așa că poți să te asiguri că în camera în care ai feriga ai și un umidificator. În grădină, udă cât mai des pe jos, astfel încât planta să beneficieze de umiditate. Ai grijă să nu uzi feriga cu jetul puternic de apă de la furtun, pentru că ai putea să rupi frunzele. 

E bine să o cureți din când în când, de frunzele uscate. În rest, această plante nu are nevoie de prea multă atenție, iar beneficiile pe care le oferă face din ea o plantă ideală pentru o locuință aerisită și cu un aer de prospețime. 

Legende despre feriga

  • Ferigile au fost considerată întotdeauna plante misterioase și secrete, mai ales din cauza misterului reproducerii lor în absența florile. Una dintre legende spune că floarea magică înflorește o dată pe an în noaptea lui Ivan Kupala, adică solstițiul de vară.
  • O legendă din Rusia spune că atingerea unei flori de ferigă deschide orice castel.
  • O altă legendă spune că aspectul unei flori de ferigă este asemănător cu zeița iubirii și frumuseții, Venus și că din părul ei a crescut această plantă.
  • Legendele mai spun că locul în care înflorește o ferigă strălucește, explicația fiind că în locurile umede preferate de ferigă trăiesc mulți licurici.
  • Floarea de ferigă a devenit un elemente folosit în basme, pentru că nimeni nu a văzut în realitate ferigi cu flori, asta deși mulți susțin că ele există.

Beneficiile ferigilor

Ferigile sunt considerate a fi cele mai bune plante de apartament pentru purificarea aerului. Datorită faptului că este mereu verde, feriga îmbunătățește umiditatea luptă împotriva toxinelor din aer. 

Este benefică pentru persoanele care suferă de probleme respiratorii, alergii sau au pielea foarte uscată.

În privința beneficiilor medicinale ale plantei, ea este folosită pentru reumatism, plămâni, pentru sânge și digestie, ajutând împotriva paraziților intestinali, dar și a problemelor de natură ginecologică, potrivit specialiștilor

Sursa foto: Shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News