De ce este important colonul?

Deși nu i se acordă atenția cuvenită, intestinul gros joacă un rol important în menținerea sănătății, având o funcție dublă în sistemul digestiv.
Chiar dacă are dimensiuni reduse, reușește să realizeze ultima fază a digestiei, extrăgând ce se mai poate din elementele nutritive, înainte de a fi evacuate. Mucoasa trimite apoi ce e bun către ficat. Pe de altă parte, tot în colon se formează materiile fecale. Când alimentația nu e bogată în fibre și tranzitul intestinal e lent, fecalele rămân mai mult decât trebuie în colon, se lipesc de pereți, fermentează, se elimină din ce în ce mai greu, favorizează dezvoltarea bacteriilor rele și, implicit, apariția disfuncțiilor.
Iată de ce ni se recomandă consumul sporit de lichide, de fibre și, pe cât posibil, eliminarea din alimentație a prăjelilor, a alimentelor bogate în amidon.
Chiar dacă pare greu de crezut, în timp, crusta de pe pereții colonului poate ajunge și la 7 cm grosime, se pietrifică și apasă ficatul sau bila. Colonul devine un loc propice pentru dezvoltarea paraziților și mucegaiurilor, care duc la apariția afecțiunilor stomacale, tiroidiene, hepatice, cardiace, pulmonare, renale, urinare. Prin urmare, trebuie luată serios în considerare reglarea tranzitului intestinal prin alimentație, așa încât deșeurile rămase în urma digestiei să fie eliminate din organism în maximum 24 de ore de la ingerarea alimentelor.

Cum e fără toxine

Intestinele care funcționează ca la carte se golesc măcar o dată sau de două ori pe zi. Nu există senzația de balonare, nu apar dureri, crampe sau alte probleme digestive.
Când pereții colonului sunt deja „tapetați” cu cruste de materii fecale, elementele nutritive se absorb din ce în ce mai greu și îmbolnăvirea e la numai un pas. Ce e de făcut? Dacă te-ai gândit la medicamentele și produsele cu efect purgativ și laxativ, ai greșit. Acestea ajută, într-adevăr, la eliminarea fecalelor și toxinelor, însă nu sunt decât soluții de moment, care irită sistemul digestiv. Pe lângă faptul că obosesc intestinul, distrug mucoasa și flora bacteriană și dau dependență, favorizând apariția cancerului colorectal. Orice aliment bogat în fibre alimentare ajută.
O cură banală de curățare a colonului ne poate ajuta să scăpăm de minimum 4 kg, numai prin înlăturarea toxinelor. Aceasta presupune respectarea unei diete din care sunt excluse grăsimile şi făina albă. Se vor consuma minimum 2 l de apă zilnic. Pe lângă un abdomen plat, efectele unei astfel de cure sunt pielea strălucitoare, mai multă energie, pofta de viață.

Bine pentru tine!

Igiena intestinală este esențială. Dacă nu se elimină la timp, toxinele sunt resorbite în organism și repuse în circulație. Procesul se numește autointoxicare şi are ca efect obosirea ficatului prin supraîncărcare. Semnele autointoxicării sunt paloarea, cearcănele, constipația sau diareea, oboseala cronică, balonările și gazele, durerile de cap, de spate, gust neplăcut în gură, halenă, miros neplăcut al corpului. Inamice de temut pentru toxine, fibrele sunt absolut necesare în dietă. Ele umidifică și curăță depunerile toxice din intestine și pliurile colonului. Dacă se consumă și o cantitate suficientă de apă, umflându-se, acționează ca un balon gastric. Reduc pofta de mâncare, de dulce și absorbția grăsimilor. În combinație cu iaurtul, refac flora intestinală. După o cură de detoxifiere de 3 luni, se reglează tranzitul intestinal, dispare constipația, balonarea, scade nivelul glicemiei la diabetici și nivelul colesterolului. Alungă migrenele, insomniile, oboseala, dau strălucire tenului și redau elasticitatea pielii.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

 
 

Urmărește-ne pe Google News