Potrivit unor studii, steatoza hepatică sau ficatul gras este punctul de pornire al tuturor bolilor hepatice grele. Medicii recomandă un regim alimentar respectat cu strictețe, pentru ca afecțiunea să nu ducă la ciroză și cancer hepatic.

Potrivit unor studii, steatoza hepatică sau ficatul gras este punctul de pornire al tuturor bolilor hepatice grele. Medicii recomandă un regim alimentar respectat cu strictețe, pentru ca afecțiunea să nu ducă la ciroză și cancer hepatic.

Astfel că, ficatul gras trebuie descoperit din timp și
tratat cu seriozitate. Diagnosticarea lui devreme se face prin controale obligatorii,
periodice chiar atunci când nu te supără nimic.

Ficatul gras – ce înseamnă

Ficatul gras înseamnă încărcarea cu grăsime a celulei hepatice. Având un bagaj de grăsime în ea, celula fica­tului nu-si mai îndeplinește rolul. Cei diagnosticati cu ficat gras primesc de la doctori urmatoarele recomandari pentru a lupta cu boala: schimbarea stilului de viață, eliminarea câtorva kilograme suplimentare, evitarea sedentarismului si a unor alimente.

Ficatul gras – cauze

Boala este întâlnită la cei care sunt băutori, dar există și la cei care nu sunt obișnuiți cu alcoolul. E bine sa se stie ca ficatul este proiectat să metabolizeze 12-15 mililitri de alcool pur pe zi.

Ficatul gras nealcoolic secundar vine din unele boli. Acele boli induc și steatoza hepatică. Dar sunt și unele medicamente care au ca efect nedorit încărcarea grasă a celulelor ficatului. Aceste medicamente ce pot duce la ficatul gras sunt pe baza de cortizon ce se dau în reumatismele inflamatorii.

Alte medicamente care pot produce steatoza sunt betablocantele administrate în hipertensiune, medicamente precrise în tulburările de ritm ale inimii, dar și medicamente impotriva depresiei.

Ficatul gras – simptome

  • Oboseală
  • Stări de greață
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Pierdere în greutate nejustificată
  • Ficatul mărit

Ficatul gras – regimul alimentar recomandat de medici

Bolnavul de ficat gras trebuie să urmeze un regim
alimentar. Mesele lui trebuie să fie foarte bogate în vegetale, fructe și
vitamine. Cel cu steatoza hepatica trebuie să renunțe la dulcele concentrate.
De asemenea, carnea de porc, de gâscă, de rață trebuie eliminată. Suferindul de
ficat gras trebuie sa uite de unt, de smantana, de untura, de frisca.

Mai mult, persoanei care suferă de această boală îi sunt interzise suplimentele alimentare cu fier, pentru că fierul accentueaza stresul oxidativ și crește transaminazele. Bolnavul de ficat gras trebuie sa mearga pe jos zilnic între 30 și 60 de minute, potrivit doctorulzilei.ro.

Ficatul gras sau steatoza hepatică – alte informații:

  • 90% dintre obezi au și steatoza hepatică. Trigliceridele mari sunt cele care încarcă mai ales cu grăsime celula ficatului.
  • 10% dintre cei cu colesterol mare și colesterol bun prea mic fac și steatoza hepatică.
  • Două treimi dintre cei care au în sânge prea multe trigliceride suferă și de ficat gras.
  • 85% dintre cei care au și colesterol crescut, și trigliceridele fac ficatul gras. Cei cu diabet, hipertensivii au risc mare de a face ficat gras.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News