Despre soc 

Scoarța de soc are culoare verde-gri, iar frunzele sunt preferatele insectelor. Florile hermafrodite ce apar la începutul verii au un parfum aparte, spre deosebire de frunze, care au un miros neplăcut atunci când sunt frecate. 

Fructele au formă de bobițe negru-violacee și sunt dispuse în ciorchine, însă ele sunt toxice.  Socul se multiplică prin semințe și este o plantă medicinală și ornamentală. În România, restul țărilor balcanice și în nordul Europei se face socată, o băutură răcoritoare parfumate. 

Fructele se pot folosi doar gătite, pentru că altfel sunt toxice. Din ele se pot face gemuri sau dulcețuri. Se mai fac extracte din diverse părți ale socului pentru tratarea tusei sau febrei. 

Diferite tipuri de soc

Planta de soc provine din genul Sambucus, cu peste 20 de specii identificate în întreaga lume. 

Identificarea speciilor și a denumirilor comune se referă adesea la regiunea în care au fost găsite aceste plante sau la culoarea boabelor lor. 

Câteva specii de soc includ: Sambucus nigra – Soc negru / Soc european / Soc Sambucus mexicana – Soc mexican Sambucus racemosa – Soc roșu european Sambucus australasica – Soc galben Sambucus adnata – Soc pitic asiatic. 

Diferite specii de soc au fructe care variază în culori de la negru sau negru albăstrui la roșu și chiar galben sau alb. 

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Floarea de soc este de culoare albă până la crem. Deși planta de soc se găsește în zone din întreaga lume, prezența sa este cel mai frecvent observată în emisfera nordică, cu cel puțin 10 specii identificate în America de Nord.

Utilizări ale florilor de soc 

Floarea de soc a fost utilizată în medicina tradițională din întreaga lume în multe culturi diferite datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatoare. 

Cele mai frecvente utilizări sunt pentru răceli și gripă, infecții ale sinusurilor și alte tulburări respiratorii. Ca supliment, florile de soc au, de asemenea, proprietăți diuretice și laxative și sunt utile pentru ameliorarea constipației ocazionale.

Florile de soc au proprietăți antibacteriene și antivirale și pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea unor alergii și la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar.

Florile de soc ar putea ajuta la reducerea durerii și umflăturilor la nivelul articulațiilor cauzate de unele forme de artrită și sunt utilizate pentru a opri sângerarea. 

Ele pot fi utilizate pentru proprietățile sale antiseptice ca apă de gură și gargară. Floarea de soc reduce, de asemenea, nivelul zahărului din sânge, foarte similar cu modul în care funcționează insulina.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Cercetările efectuate în Irlanda au arătat că extractul de flori de soc a fost eficient în uciderea multor agenți patogeni obișnuiți din spital, inclusiv stafilococul rezistent la meticilină. 

Acest studiu a oferit dovezi științifice ale proprietăților antibacteriene ale florilor de soc împotriva majorității bacteriilor. Studiul suplimentar al componentelor florilor de soc a arătat și potențialul de beneficii antivirale și antiinflamatorii.

Ingrediente active în flori de soc

Florile de soc sunt bogate în bioflavonoizi, în special flavone și flavonoli, care sunt cel mai frecvent cunoscuți antioxidanț. Cei mai abundenți flavonoli din flori de soc sunt quercetina, izoquercitrina și antocianinele, care au și proprietăți antivirale. 

Floarea de soc conține, de asemenea, acizi clorogenici, cum ar fi acidul cinamic, care poate ajuta la alergii, reglează nivelul glicemiei și au un efect laxativ asupra organismului. 

Triterpenoizii se găsesc, de asemenea, în floarea de soc. Aceste triterpenoide oferă o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte analgezice, antiinflamatoare și anti-cancer.

Cum poți consuma flori de soc

Florile de soc pot fi uscate pentru utilizare ulterioară sau pot fi înmuiate sau gătite într-o băutură. Ca să le păstrezi tot anul, usucă-le și ține-le învelite într-un ziar, în cămară sau într-un loc răcoros și întunecat.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

În timp ce florile de soc sunt sigure pentru consum, frunzele, crenguțele și rădăcinile sunt toxice și pot duce la acumularea de cianură otrăvitoare în organism. 

Socată. O băutură delicioasă pentru vară
Socată. O băutură delicioasă pentru vară

Notă: Toate fructele de soc, în afara celor de soc negru,sunt toxice atunci când sunt consumate crude, deci ar trebui să fie gătite înainte de utilizare. Cu toate acestea, chiar și socul negru ar trebui să fie gătit înainte de utilizare, din cauza riscului de greață și a altor afecțiuni gastro-intestinale.

Suplimente din flori de soc

Suplimentele din flori de soc sunt disponibile singure sau în combinație cu alte plante. Suplimentele pot fi găsite sub formă de flori uscate și tăiate, în pungi de ceai de soc, în tincturi și concentrate și în pastile și capsule.

Bogat în substanțe nutritive

Florile de soc sunt un aliment cu conținut scăzut de calorii, dar cu o mulțime antioxidanți.

145 de grame de soc conțin 106 calorii, 26,7 grame de carbohidrați și mai puțin de 1 gram fiecare de grăsimi și proteine . 

Sunt o sursă bună de acizi fenolici. Acești compuși sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea daunelor cauzate de stresul oxidativ din organism.

O sursă bună de flavonoli. Socul conține antioxidanți flavonoli quercetină, kaempferol și izorhamnetin. Florile conțin de până la 10 ori mai multe flavonoli decât fructele.

Compoziția nutrițională exactă a socului depinde de:

  • varietatea plantei
  • Gradul de coacere a boabelor
  • condițiile de mediu și climatice

Prin urmare, porțiile pot varia în nutriția lor. 

Florile de soc pot ameliora simptomele de răceală și gripă. Extractele de soc negru și infuziile de flori s-au dovedit a ajuta la reducerea severității și a duratei gripei. 

Preparatele comerciale de soc pentru tratamentul răcelii vin sub diferite forme, inclusiv lichide, capsule, pastile și gummies.

Un studiu din 2004 efectuat pe 60 de persoane cu gripă a constatat că cei care au luat 15 ml de sirop de soc de patru ori pe zi au arătat îmbunătățirea simptomelor în 2 până la 4 zile, în timp ce la grupul celălalt, simptomele au durat 7 până la 8 zile.

Sunt necesare studii suplimentare la scară largă pentru a confirma aceste rezultate și pentru a determina dacă socul poate juca, de asemenea, un rol în prevenirea gripei. 

S-a constatat că extractul de soc ajută la reducerea duratei și severității simptomelor cauzate de virusul gripal. Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare studii suplimentare la scară largă la om.

Bogat în antioxidanți

În timpul metabolismului normal, se pot elibera molecule reactive care se pot acumula în organism. Acest lucru poate provoca stres oxidativ și poate duce la boli precum diabetul de tip 2 și cancer.

Antioxidanții sunt componente naturale ale alimentelor, inclusiv unele vitamine, acizi fenolici și flavonoizi, care pot ajuta la îndepărtarea acestor molecule reactive. Cercetările sugerează că dietele bogate în antioxidanți pot ajuta la prevenirea bolilor cronice. 

Florile, fructele și frunzele plantei de soc sunt surse excelente de antioxidanți. De exemplu, una dintre antocianinele găsite în fructele de soc are de 3,5 ori puterea antioxidantă a vitaminei E. 

Prelucrarea socului, cum ar fi extracția, încălzirea sau stoarcerea, le poate reduce activitatea antioxidantă. 

Prin urmare, produsele precum siropurile, sucurile, ceaiurile și gemurile pot avea beneficii reduse comparativ cu unele rezultate observate în studiile de laborator. 

Flori de soc – beneficii

Poate fi bun pentru sănătatea inimii

Socul poate avea un efect pozitiv asupra unor markeri ai sănătății inimii și a vaselor de sânge.

Studiile au arătat că sucul de soc poate reduce nivelul grăsimilor din sânge și poate reduce colesterolul. În plus, s-a constatat că o dietă bogată în flavonoizi, cum ar fi antocianine, reduce riscul bolilor de inimă.

Mai mult, socul poate reduce nivelul de acid uric din sânge. Creșterea acidului uric este legată de creșterea tensiunii arteriale și de efectele negative asupra sănătății inimii.

Socul poate crește secreția de insulină

Mai mult, socul poate crește secreția de insulină și poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge. Având în vedere că diabetul de tip 2 este un factor major de risc pentru bolile cardiace și vasculare, gestionarea glicemiei este importantă în prevenirea acestor afecțiuni.

Un studiu a constatat că florile de soc inhibă enzima alfa-glucozidază (α-glucozidază), care poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, cercetările asupra șobolanilor cu diabet zaharat au arătat un control îmbunătățit al zahărului din sânge. 

Vrei să afli ce proprietăți are aloe vera și cum se folosește?

Sursa foto: 123rf.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
FANATIK.RO
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere, întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere, întrebate cu cine a votat
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI