Descoperă lucruri interesante despre pasărea florinte:
Cuprins:
Ce este și cum arată florintele
Florintele, specie ce are denumirea științifică de Carduelis chloris, este o pasăre insectivoră și face parte din familia Fringillidae. Numele de specie – Chloris – este denumirea în greacă și care provine din cuvântul khloros – verde, care face referire la coloritul general al speciei.
Alături de alte specii de Fringilide, este foarte adesea ținta braconajului, pentru a fi ținută în captivitate.
Culoarea predominantă a penajului la florinte este un verde, combinat cu măsliniu și galben, iar pe față galben mai intens. Pe restul corpului apare un desen variat în nuanțe galbene-cenușii și albe-negre. Femela are coloritul puțin mai deschis. Are o lungime de 15 cm, deschiderea aripilor de 25-28 cm, coada de 5-6 cm, ciocul de 12 mm și greutatea de 23-30 g.
Unde trăiește pasărea florinte
Specia florinte este destul de comună în regiunile deschise cu arbori și tufe, în grădini și parcuri, liziere de pădure, pâlcuri de arbori, dar și în interiorul localităților.
Este o specie migratoare ce iernează în Africa și ajunge pentru cuibărit în România în martie-aprilie. Cuibărește în diferite specii de arbori, la o înălțime cuprinsă între 1,5 și 4 m, fiind identificate cuiburi chiar și la 20 m de sol. Cuibul este construit de femelă din ierburi, fire subțiri de rădăcini, rămurele sau mușchi și este căptușit cu fibre vegetale subțiri, păr și pene.
Deși este destul de frecventă și nu poate scăpa unui observator atent în parcuri și grădini, florintele poate fi zărit cu greu, deoarece la apropierea unui pericol se ascunde imediat în ramurile cele mai de sus al copacilor.
Cu excepția regiunilor de nord și sud-vest ale Europei, este răspândită pe tot continentul nostru ajungând până în Asia Mică.
Descoperă cele mai cunoscute și interesante specii de păsări din România
Ce mănâncă pasărea florinte
Florintele este o pasăre granivora, de aceea hrana sa constă în semințele diferitelor plante. În general preferă semințele oleaginoase.
Câteodată, pasărea florinte consumă și viermi. În grădini poate fi deosebit de dăunător, obișnuiește să strice mugurii și fructele. Aduce însă foloase culegând și consumând semințe de buruieni.
Curiozități despre florinte
- În România, potrivit Societății Române de Ornitorologie, estimările arată că există o populație de florinte de aproximativ 300 000 – 600 000 de perechi cuibăritoare.
- Cântecul păsării florinte este plăcut, iar zborul este ondulat. Preferă zonele cu copaci, în care își construiește cuiburi voluminoase și cu aspect neordonat.
- Cuiburile sunt elaborate, cu structură din crengi, căptușite cu materii vegetale pânză de păianjen, păr de animale, pene și sunt amplasate în arbori sau tufe.
- Păsările florinte cuibăresc solitar sau în grupuri mici, mai multe cuiburi pe un arbore.
- Perioada de reproducere începe în luna martie. Depune de obicei 4-6 ouă, pe care le clocește femela. Incubarea durează 11-15 de zile. Puii devin zburători la 14-18 de zile.
- În prima săptămână, părinții devin insectivori deoarece puii trebuie hrăniți cu proteine. Aceasta perioada este în general dificilă pentru ei, pentru că din cauza unor boli intestinale, mulți dintre pui mor.