În același timp, Amazonul și ecosistemul său delicat se confruntă de ani buni cu numeroase amenințări, cum ar fi defrișările ilegale, exploatările forestiere, mineritul ilegal, dar și schimbările climatice care pun o presiune tot mai mare asupra sa. Conservarea Amazonului și protecția acestuia au devenit mai importante ca niciodată deoarece lumea se confruntă cu pierderea ireparabilă a unei părți semnificative a diversității biologice și cu impactul negativ asupra climei globale. În cele ce urmează îți propunem să explorăm împreună lumea amazoniană și să descoperim cele mai importante și interesante informații referitoare la acest habitat unic.

De unde izvorăște fluviul Amazon

Potrivit enciclopediei online Wikipedia, Amazon (n.n. – în portugheză Rio Amazonas, în spaniolă Río Amazonas – denumit și Río Marañón și Rio Solimões) este al doilea cel mai mare fluviu de pe planetă. De asemenea, reprezintă cursul cel mai mare de apă dulce de pe Terra atât prin debitul de apă, cât și prin aria bazinului hidrografic.

Concret, Amazonul are o lungime de aproximativ 6.440 de kilometri, fiind depășit din punctul de vedere al lungimii doar de Nil (6.650 kilometri). El izvorăște de la o distanță de 175 de kilometri de Oceanul Pacific. Izvorul său ar fi, se pare, râul Apurimac din masivul Nevado Mismi (5.597 metri) din Anzii Cordilieri din Peru. Amazonul se varsă în Oceanul Atlantic, în nord-estul Braziliei. Mai exact, marele fluviu sud-american începe, practic, de la confluența celor doi mari afluenți ai săi Ucayali și Maranon cărora, ulterior, li se adaugă apele celui mai mare afluent de pe stânga: Rio Negro.

Cu toate acestea, în anul 2014, neurologul și exploratorul american James Contos a dezvoltat o teorie conform căreia magnificul fluviu sud-american ar izvorî, de fapt, dintr-un alt fluviu, Mantaro, situat mai la nord, notează site-ul France24.

Când a luat naștere fluviul Amazon

Fluviul sud-american formează prin apele sale un bazin hidrografic care are o suprafață totală de aproximativ 7.150.000 km2. Forma bazinului se aseamănă cu o frunză în care nervura principală, care este chiar Amazonul, colectează numeroși afluenți pe ambele părți.

Fluviul Amazon, în Peru

Cu toate acestea, se observă o disimetrie evidentă în sensul că, pe partea dreaptă (dinspre sud), vin mai mulți afluenți și destul de mari (Jur, Purus, Madeira, Tapajos sau Xingu, de la vest la est). Spre comparație, dinspre partea stângă vin afluenți precum Napo, Ica-Putimayo, Jupura sau Rio Negro. Conform sursei citată, se estimează că Amazonul colectează 1.100 de afluenți, 20 dintre aceștia având peste 1.500 kilometri lungime.

Experții în domeniu estimează că fluviul Amazon ar fi luat naștere în timpul Epocii Miocene, adică în urmă cu circa 11,8 milioane de ani, în timp ce forma actuală ar data din urmă cu 2,4 milioane de ani.

Câte țări străbate fluviul Amazon

Între izvoarele sale și Oceanul Atlantic, fluviul sud-american adună în albia sa atât de multe râuri și pârâuri încât, la vărsarea în estuar, furnizează oceanului 219.000 m³ de apă pe secundă. În drumul său către ocean, Amazonul străbate America de Sud de la vest la est, trecând prin cinci țări. Este vorba despre Brazilia (62,4%), Peru (16,3%), Bolivia (12,0%), Columbia (6,3%) și Ecuador (2,1%). Asemenea Dunării, Amazon curge de la vest spre est, paralel cu Ecuatorul.

Frumusețea Amazonului cu greu poate fi bătută de vreun alt fluviu de pe Terra. De exemplu, în interiorul bazinului sunt afluenți care aduc ape încărcate cu aluviuni galbene și râuri cu ape negre drenate din mlaștini. Spectacolul naturii este incredibil, iar cele două curg alături una pe lângă cealaltă fără să se amestece pe multe zeci de kilometri.

Cum a fost descoperit fluviul Amazon

Descoperirea fluviului Amazon datează din secolul al XVI-lea. La acea vreme, o echipă de exploratori avându-l în frunte pe conchistadorul Gonzalo Pizarro a pornit în căutarea unui tărâm denumit El Dorado. La startul acelei expediții s-au aflat 200 de spanioli și vreo 4.000 de indigeni americani. Pe măsură ce înaintau, aceștia aveau să rămână fară provizii și, în cele din urmă, tentativa lor a eșuat, deorece nu au reușit să găsească El Dorado.

Case pe malul Amazonului, în Brazilia

În contextul în care tot mai mulți oameni mureau, Pizarro a decis să-l trimită să caute provizii pe omul lui de încredere, Francisco de Orellana. Acesta avea să devină, astfel, primul om care a navigat de la originile bazinelor fluviale până în amonte. Pe drum, de Orellana a dat peste războinicii amazonieni conduși de femei. Ceva mai târziu, în anul 1500, un alt conchistador spaniol, Vicente Yanez Pinzon, a încercat și el o expediție pe acest râu, dar nu a reușit să o ducă la bun sfârșit. Totuși, acesta avea să descopere gura fluviului sud-american, ale cărui ape transformau porțiunea alăturată Oceanului Atlantic într-o Mar Dolce (n.n. – Mare Dulce). Douăzeci și unu de ani mai târziu, Loren McIntyre avea să conducă o expediție care a dus la descoperirea izvoarelor fluviului Amazon.

De unde provine numele Amazon

Numele magnificului fluviu care parcurge America de Sud de la apus către răsărit sugerează faptul că ar proveni de la celebrele războinice amazoane din nordul Pontului Euxin. Dar ce să caute acestea la mii și mii de kilometri distanță de locurile lor de baștină? Și, în plus, ar fi destul de greu să ne imaginăm că acestea mai existau în secolul al XVI-lea, atunci când Amazonul și-a primit actualul nume. Ei bine, istoria denumirii fluviului sud-american este alta.

Există o serie de ipoteze contradictorii în ceea ce privește originea numelui fluviului. Potrivit unor cercetători, primii exploratori ar fi botezat fluviul cu cel mai mare bazin hidrografic din lume după amazoane, renumitele figuri feminine războinice menționate prima dată în mitologia greacă. În schimb, alţii asociază numele cu termenul amassona, care în limba indienilor înseamnă „distrugător de bărci”.

Delfini roz de Amazon

Conchistadorul spaniol Francisco de Orellana, despre care am amintit anterior, și camarazii săi au pornit într-o expediție pe toată lungimea Amazonului la 1541, potrivit site-ului The EpochTimesRomania. Pornit în căutarea „Tărâmului Scorţişoarei”, după o serie de aventuri, de Orellana avea să ajung, în sfârşit, pe Amazon pe 3 iunie 1542. La un moment dat, Orellana şi oamenii săi au fost atacați de indigenii Machiparo, fiind fugăriţi în aval. Continuând navigarea, ei au trecut de Rio de la Trinidad, Pueblo Vicioso, Rio Negro, Pueblo del Corpus, Pueblo de los Quemados şi Pueblo de la Calle. Intrați pe teritoriul Amazoanelor la 24 iunie 1542, aceștia s-au luptat cu aceste femei războinice. La întoarcerea sa în Spania, Orellana i-a povestit regelui Carol Quintul (n.n. – Carol I al Spaniei) că atacul a fost lansat de mai multe femei războinice, care erau capabile să mânuiască arcul şi săgeţile. Atât de impresionat a fost de acestea încât a decis să dea numele fluviului Rios de las Amazonas, care înseamna Râul Amazoanelor.

Care este etimologia cuvântului Amazon

Marii autori greci spun că adevăratele luptătoare amazoane, adică cele europene, erau de origine scită și trăiau pe teritoriile de la nord de Marea Neagră, la hotarul dintre Sciția și Sarmația, pe teritoriul de azi al Ucrainei. Potrivit legendelor grecești, amazoanele au fost cele care au folosit pentru prima dată caii în luptă, fiind iscusite în mânuirea arcului călare. Cele mai vestite amazoane au fost regina Penthesilea, participantă la Războiul Troian și sora ei Hyppolita, deținătoare a unei cingători fermecate.

De altfel, denumirea Amazon are la bază trei cuvinte iraniene, și anume „ha-maz-an”, care împreună se traduc prin „unul care luptă”.

15 curiozități despre fluviul Amazon

  1. Adâncimea fluviului Amazon variază de la 20 până la 100 de metri.
  2. Amazonul are o lățime de la 1,6 la 10 kilometri în orice punct în timpul sezonului uscat, dar poate ajunge și la 48 de kilometri în vârful sezonului umed, adică din aprilie până în iunie/iulie.
  3. Cel mai mare dintre afluenții Amazonului este Madeira. Acesta străbate două țări, Bolivia și Brazilia, și are o lungime de 3.352 de kilometri. Pe locurile următoare se află Purus (3.211 km), care străbate Peru și Brazilia, și Japurá (2.820 km), care udă teritoriile Columbiei și ale Braziliei.
  4. O echipă de oameni de știință au explorat fluviul în 2011 și au formulat o teorie potrivit căreia, înainte de existența Anzilor, fluviul Amazon curgea către est și se vărsa în Pacific.
  5. Bazinul hidrografic al Amazonului este cel mai mare din lume, acoperind o suprafață de 7 milioane km2 și ocupând 40% din continentul America de Sud.
  6. Amazon a fost inițial cunoscut sub numele de Marañón, denumire care este folosită și în prezent în partea peruană a fluviului, potrivit site-ului IHeartBrazil.
  7. Exploratorul portughez Pedro Teixeira a fost primul european care a străbătut întregul fluviu, ajungând la Quito în anul 1637.
  8. Primele nave cu aburi au început să opereze pe Amazon în 1853, după declarația împăratului Pedro al II-lea al Braziliei din 1850 de autorizare a navigației unor astfel de ambarcațiuni.
  9. În apele Amazonului trăiesc o mulțime de vietăți pe cât de fascinante, pe atât de mortale. Este vorba despre anghile electrice (țipari electrici), pești piranha, broaște otrăvitoare, șerpi veninoși și altele.
  10. În 2007, Martin Strel, un înotător sloven care înotase anterior pe lungimea multor râuri, inclusiv Mississippi, a înotat de-a lungul Amazonului în aceleași condiții. Pentru asta, el a fost nevoit să petreacă în apă până la zece ore pe zi timp de 66 de zile.
  11. Delfinul roz de Amazon este cel mai mare și mai inteligent animal din speciile de delfini de apă dulce. Un exemplar adult poate ajunge până la 2,6 metri în lungime, iar greutatea variază între 100 și 160 kilograme.
  12. Un pește fascinant care trăiește în apele Amazonului este Pirarucu, cunoscut și sub numele de Arapaima sau Paiche. Este un pește carnivor, care poate înghiți alți pești și poate crește până la aproape 3 metri lungime! Ceea ce îl face extrem de periculos este faptul că are dinți pe cerul gurii  și pe limbă.
  13. Râul Amazon suferă numeroase fluctuații pe măsură ce anotimpurile se schimbă, crescând până la 9 metri în fiecare an în timpul sezonului umed, cu cicluri majore de inundații între aprilie și iunie.
  14. În 2011, oamenii de știință au confirmat prezența unui alt râu, care curge la 4 km sub râul Amazon. Deși mult mai mic ca volum, se crede că acest râu este de patru ori mai lat decât celebrul fluviu.
  15. Există este doar un pod peste fluviul Amazon și acela nu se află pe canalul principal.

Vezi şi care este cel mai lung fluviu din Europa! Află şi informaţii despre fluviul Yangtze, dar și curiozități despre Fluviul Nil

Urmărește-ne pe Google News