Cuprins:
Focul lui Sâmedru – tradiție românească veche de peste două mii de ani
În fiecare an, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, înainte de sărbătoarea Sfantul Dumitru, se aprind focuri, iar oamenii se adună în jurul acestora. Obiceiul se păstrează și astăzi în mai multe sate, iar sărbătoarea este asociată cu venirea iernii. Această tradiție este cunoscută și ca ziua când se desfac stânile (obiceiul transhumanței spune că peste iarnă oile sunt coborâte la vale de la pășunile de munte unde au stat peste vară).
Citește și: Sfântul Dumitru – obiceiuri și tradiții de Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir
Cu această ocazie, cei mai mulți tineri se strâng într-un loc înalt al satului, iar acolo tradiția spune că se pune o grămadă de lemne și cetină de brad, iar în mijloc se adaugă o tulpină a unui arbore tăiat din pădure, pentru a fi incinerată, iar acest lucru reprezintă un substitut al zeului care moare și renaște.
- În jurul focului se strigă „Hai la Focul lui Sumedru” și se spune că cei care sar peste foc vor fi sănătoși tot anul.
- La finalul serii, femeile împart covrigi, fructe, nuci și țuică. Însă cel mai așteptat moment nu este acesta, ci cel al prăbușirii bradului incinerat, care semnifică renașterea simbolică a zeului mort.
Legenda lui Sumedru
Conform legendelor și basmelor din creația populară, Sumedru era un bărbat obișnuit, păstor și crescător de animale. Acesta se metamorfozează pe timpul nopții în porc, un vechi simbol zoomorf pentru spiritul grâului.
În timpul ceremoniei nocturne numită și Focul lui Sâmedru, eroul legendei capătă înfățișarea unui brad, care este tăiat din pădure și incinerat în timpul unui ospăț nocturn.
Tradiții de Focul lui Sumedru
- Un vechi obicei românesc spune că în ajun de Sf. Dumitru, tinerii care vor să se căsătorească în decursul anului care vine trebuie să sară peste flăcările focului lui Sumedru;
- Femeile trebuie să împartă, la lumina focului, nuci, mere, struguri, vin și prune uscate;
- Când focul este aproape stins, conform tradiției, fiecare participant trebuie să ia câte un tăciune pe care să îl arunce în livadă pentru a obține roade bogate anul viitor;
- O superstiție a ajunului Sfântului Dumitru spune că, dacă în noaptea de Sumedru oile se culcă în grămadă, atunci iarna va fi grea. Dacă oile dorm răsfirate, atunci iarna va fi blândă.
- De asemenea, dacă gutuile și nucile sunt din abundență, va veni o iarnă grea.
Focul lui Sumedru este asociat cu moartea naturii și sosirea frigului și a iernii.
Focul lui Sumedru 2024 aprins în judeţul Argeş
Tradiţiile de Focul lui Sumedru se mai păstrează în sate și orașe din judeţele Dâmbovița, Brașov, Bacău şi, în special, Argeş.
În oraşul Costeşti, judeţul Argeş, sărbătoarea va fi ţinută, vineri, 25 octombrie, pe Stadionul Orășenesc, unde locuitorii sunt invitaţi să se adune în jurul unui rug aprins de tineri.
Pe Dealul Măţău din comuna Mioarele, aflată în apropiere de Câmpulung, vor fi două zile de sărbătoare, 25 şi 26 octombrie, cu artişti locali şi invitaţi şi cu un târg cu produse locale.
Flăcările vor putea fi văzute, vineri, 25 octombrie, după asfințit, şi în municipiul Câmpulung, pe izlazul din Grui şi vor fi precedate de un program artistic, de un spectacol de dans și jonglerii cu foc și de o paradă cu cai și călăreți cu torțe.
Focul lui Sumedru va fi aprins şi la Mioveni, pe 25 octombrie, în mai multe locuri şi împrejurimi, dar şi în alte localităţi din judeţul Argeş, cum ar fi Bradu, Ştefăneşti, Bogaţi şi Topoloveni.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!