- Acest articol conține linkuri cu coduri de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că dacă veți comanda online produse din magazinele promovate, un procent din valoarea achiziției intră în contul de afiliere al Libertatea. Mai multe detalii despre marketingul afiliat, pe profitshare.ro sau 2performant.
Cuprins:
Despre cozonac
Toată lumea îl iubește și ar fi greu să îți displacă acest desert. Umplut cu nucă, mac, rahat, cacao sau combinații delicioase între ele ori chiar cremă de ciocolată, cozonacul este nelipsit de pe masa românilor de sărbători.
În esență, cozonacul este un tip de pâine dulce tradițional românesc care se consumă de obicei de sărbători. Românii îl fac de Crăciun și de Paște. Pentru a prepara cozonac, ai nevoie de făină, drojdie, ouă, lapte, arome, unt și ingredientele preferate pentru umplutură.
Dar un cozonac bun nu depinde doar de ingrediente, ci de multe alte trucuri pe care doar cei experimentați le știu și pe care le vom discuta în acest articol.
Unul dintre aceste lucruri este tava de cozonac. Tava sau tăvile în care faci cozonacii determină felul în care se va coace acesta, adică un aspect foarte important. De aceea ți-am pregătit o selecție de tăvi de cozonac cu care nu poți da greș.
Forme de cozonac ieftine
Ai câteva variante la îndemână pentru tăvile de cozonac. Formele pot fi din silicon, aluminiu, din hârtie cerată sau din inox. Fiecare dintre aceste variante vine la pachet cu avantajele sale.
De exemplu, o formă ieftină de cozonac este cea din silicon. O astfel de tavă este foarte rezistentă și o poți folosi ani de zile fără să se strice. În plus, cozonacul sau orice coci în ea va ieși cu ușurință, fără să se lipească de margini.
Siliconul rezistent la căldură va ține forma cozonacului și îl va ajuta să se coacă uniform, ca mai apoi să se desprindă de marginile cozonacului, lăsându-l rumen și închis la culoare. Dar în această formă poți face checuri sau orice desert dorești. Poți face deserturi și preparate reci, care trebuie să stea în congelator.
Forma de silicon te asigură că ce e înăuntru nu se va lipi de marginile tăvii.
O altă formă de cozonac ieftină este cea din carton. Această formă vine cu un design elegant, este rezistentă la grăsime, poate rezista până la 220 de grade, e fabricată din hârtie reciclabilă, poate fi introdusă la congelator și nu face murdărie.
Dacă nu vrei să ai de-a face cu tăvi și forme de cozonac de spălat după ce ai terminat de pregătit bunătățile în bucătărie, atunci aceste forme de hârtie sunt ideale pentru tine. Poți servi cozonacul direct în această formă sau poți să o arunci după ce i-ai copt.
Aceste forme din hârtie nu doar că sunt ieftine, dar sunt foarte utile și sunt perfecte dacă vrei să faci cadou cozonaci cuiva. Nu trebuie decât să învelești forma cu cozonacul în ea în puțină folie de aluminiu sau alimentară, apoi să legi cu o sfoară și gata cadoul. O surpriză delicioasă pentru oricine.
Dacă nu îți surâde ideea să coci cozonacii într-o formă de hârtie, acest set de două forme de copt din aluminiu pentru cozonac te va scuti de multă bătaie de cap. Poți tapeta aceste forme cu ulei și făină, poți pune hârtie de copt pe fund și pe laterale sau poți folosi doar grăsime pentru a o tapeta.
Indiferent de cum ai proceda, aceste tăvi nu vor merge în chiuveta ta, ci direct la gunoi. Dacă formele s-au păstrat bine și nu s-a lipit nimic de ele, le poți refolosi până simți că este cazul să le arunci. Aceste forme de cozonac sunt de unică folosință, dar dacă nu se strică, o idee bună pentru mediu ar fi să le refolosești.
Tăvi de cozonac profesionale
În cazul în care nu prea ai experiență cu cozonacii și nu vrei să riști folosind tăvi ieftine, îți arătăm câteva variante profesionale, în care coptul cozonacilor nu va fi o problemă.
Este recomandat întotdeauna să folosești tăvi de cozonac profesionale, deși cei care au mai făcut cozonaci au deja experiență, își cunosc cuptorul și îi pot coace în orice fel de tavă.
Dacă nu ai experiența necesară, ai nevoie de tot ajutorul de care poți beneficia.
De exemplu, această tavă de copt Tefal Succes te asigură de faptul că fundul și marginile cozonacului tău nu se vor lipi de ea. În plus, are un înveliș interior antiaderent, iar aluminiul reciclat asigură o difuzie optimă a căldurii. Vei avea un cozonac aspectuos, copt uniform și delicios.
Învelișul interior și exterior este antiaderent, așa că nu ai cum să dai greș cu această tavă.
O altă variantă este această tavă de cozonac cu bază detașabilă Booking by Heinner Simona Pope. Pe lângă designul absolut adorabil, această tavă are baza detașabilă, un aspect care te va ajuta foarte mult atunci când faci cozonaci sau checuri. Practic, nu îți lasă nicio șansă de a strica preparatul. Este făcută din oțel-carbon cu acoperire non stick.
Se manevrează ușor și singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să aștepți să se răcească puțin cozonacul, să intri cu un cuțit pe marginile sale, apoi să desprinzi clema și marginile. Poți pune o bucată de hârtie de copt pe fundul tăvii, dacă vrei să fii sigur că se va desprinde, dar suprafața antiaderentă nu va permite să se lipească.
Sau poți apela la o tavă de cozonac din ceramică. Poți face în ea cozonaci, pâine, chec, quiche și multe alte bunătăți. Are un strat antiaderente, se potrivește în orice cuptor și are marginile ieșite în exterior, astfel încât să poată fi manevrată ușor.
O astfel de tavă este ideală pentru mai multe tipuri de preparate. De fapt, poți face în ea chiar și lasagna sau rulade de carne.
Forme de cozonac de aluminiu de unică folosință
De Crăciun sunt multe lucruri de pregătit, de preparat și de gătit. Multe dintre ele îți vor ocupa foarte mult, așa că probabil nu ai nevoie să stai să speli o mulțime de tăvi și oale.
Cea mai bună idee este să folosești forme de cozonac de aluminiu de unică folosință. Acesta este unul dintre preparatele care pot fi gătite într-o tavă de aluminiu de unică folosință, așa că de ce să nu profiți?
De exemplu, acest set de 3 bucăți de tăvițe de aluminiu pentru cozonaci și checuri este ideal pentru oricine dorește să facă 2 sau 3 cozonaci. Dacă ai nevoie de mai multe, poți lua două seturi. Costă doar 5,75 de lei și dacă nu s-au murdărit și cozonacii sunt intacți după gătire, le poți refolosi și în alte scopuri. Pot servi drept „farfurii suport” pentru plantele care au ghivece cu găuri în partea de jos. Poți să depozitezi în acest tăvițe lucruri sau le poți folosi pentru a congela alimente.
O idee senzațională este să folosești aceste caserole de aluminiu mici pentru a face cozonaci perfecți pentru o porție. Îți vor ieși niște mini cozonaci de o persoană pe care îi poți dărui fie vecinilor, prietenilor sau chiar unor oameni care nu au parte de sărbători atât de îmbelșugate ca tine.
Un lucru pe care ți-l permite folosirea acestor tăvi de aluminiu pentru cozonaci este că te poți juca cu formele și că nu vei avea de curățat nimic la final.
Și pentru că ai făcut în fiecare an cozonaci clasici, ce ai zice de unul italian? Cu ajutorul acestei caserole de aluminiu rotunde vei reuși să faci panettone. Îl poți face umplut cu cremă sau cu fructe uscate. Imaginația ta poate fi pusă la treabă. Tava este suficient de adâncă, iar dacă lași aluatul la crescut în ea va semăna perfect cu un panettone.
Sfaturi importante pentru pregătirea cozonacilor
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Scoate-le din frigider cu 2-3 ore înainte să te apuci de cozonaci.
Ai grijă ca bucătăria sau camera în care frămânți și prepari cozonacul să fie caldă și ferită de curenți. Închide geamurile și ai grijă să nu deschizi de prea multe ori ușa.
Folosește coajă de lămâie și portocală doar de la fructe care nu au fost tratate. Caută portocale și lămâi bio netratate, ca să te asiguri că nu pui pesticide în cozonaci.
Ai grijă ca laptele să fie călduț. Laptele prea rece nu va activa drojdia, iar laptele prea fierbinte va omorî drojdia, ceea ce este un dezastru, pentru că nu îți va crește cozonacul.
Folosește produse cu procent cât mai mare de grăsime. Laptele și untul trebuie să fie din cele mai grase. Cozonacii vor ieși mult mai delicioși așa.
Folosește produse de țară. Cu cât gălbenușurile sunt mai portocalii, cu atât vei avea un cozonac mai galben și apetisant.
Nu pune prea multă umplutură. Dacă exagerezi cu umplutura, aluatul de cozonac nu se va coace uniform și va rămâne crud în locurile în care este umplut.
Nu atinge cuptorul pentru primele 30 de minute. După ce ai pus cozonacul în cuptor, nu te atinge de cuptor timp de 30 de minute. În acest timp, cozonacul va crește, iar dacă sunt curenți de aer sau intră aer rece se va dezumfla.
Citește și: Cum faci cozonac. Reguli ca să-ți iasă cel mai gustos preparat