Tenisul a fost considerat intotdeauna un sport de societate si s-a bucurat de succes atat in randul vedetelor, cat si al oamenilor de rand. Acum insa nu se mai joaca doar pe terenul cu zgura, ci poate fi practicat si in sala, sub numele ‘squash. In plus, nu iti trebuie neaparat un partener de joc, pentru ca ai deja unul: peretele. Livia Taloi, cunoscuta mai degraba drept senzuala Ema din serialul ‘Trasniti in NATO de la Prima TV, stie toate aceste lucruri si face saptamanal cel putin un antrenament.

Livia este obisnuita sa faca miscare inca de mica si a practicat tot timpul sport, pentru ca, spune ea, e cea mai buna metoda sa te mentii in forma. Si cum a invatat inca din copilarie tenisul de camp, nu i-a fost greu deloc sa se acomodeze cu antrenamentul de squash.

Merge frecvent la World Class Health Academy – Grand Marriott (Calea 13 Septembrie nr. 90, tel. 403.09.01) si uneori este insotita pe teren de antrenorul si instructorul ei personal, Ciprian Toma, cel care a initiat-o in tainele squash-ului si i-a fost chiar partener de joc.

Au facut abstractie de faptul ca sunt cunoscatori in ale ‘tenisului de sala si au ‘executat pentru Libertatea o simulare a unei ore de initiere. Antrenorul i-a aratat elevei cum trebuie tinuta racheta de tenis si cum se loveste mingea. Insa nu doar atat conteaza. E important jocul de picioare, miscarea mainilor, dar si detenta (n.r. – capacitatea de a sari dupa minge).

Nu e recomandat cardiacilor

Eleva nu s-a lasat deloc mai prejos. A urmat intocmai indicatiile profesorului si a reusit lovituri care de care mai spectaculoase. ‘Jocul de squash este un antrenament cardio, care solicita in mod special inima, iar muschii antrenati in timpul jocului sunt cei ai bratelor, picioarelor si fesierii.

Exista si cateva contraindicatii: persoanele care sufera de afectiuni cardiace si cele trecute de prima tinerete ar trebui sa evite acest joc, ne-a spus Ciprian.

La squash e nevoie cel mai adesea de doi jucatori. Fiecare utilizeaza cate o racheta. Pentru joc sunt necesare o minge speciala si un teren adecvat. Paleta de squash seamana cu o racheta de tenis, mai usoara. Mingea e din cauciuc si are dimensiunile uneia de tenis de masa. Terenul e practic un fel de poligon marginit de patru pereti. Pe peretele frontal sunt trasate trei linii orizontale. Linia superioara e linia de out. Ea continua pe peretii laterali, oblic, scazand inaltimea pe masura apropierii de peretele din spate al terenului.

Ce este squash-ul?

Definitia este simpla: e un joc care se poate practica la orice varsta. E usor de invatat si poate fi considerat sportul ideal, pentru ca poate fi jucat atat pentru relaxare, cat si pentru mentinerea in forma. Dar mai are cateva avantaje: chiar daca este catalogat drept un sport de performanta – individual, in echipa sau mixt ? squash-ul prezinta un grad scazut de accidentare si, in plus, poate fi practicat indiferent de vreme, pentru ca e o disciplina de sala.

Cum te mai poti mentine in forma

-O alta metoda de a slabi sanatos si placut in acelasi timp este practicarea artelor martiale. Pe langa faptul ca la un antrenament ardeti in jur de 2.000 de calorii, nu exista riscul sa va plictisiti, fiindca invatati tot timpul ceva nou. Dupa cateva luni de antrenament veti avea un corp de invidiat, veti primi bonus un tonus moral excelent si veti sti sa va aparati in caz de nevoie.

-Daca nu aveti timp si vreti sa ajungeti la silueta visata in scurt timp, puteti apela, de asemenea, cu incredere la stretching. Subtiaza coapsele si fesele, va tonifica abdo-  menul si necesita doar 20 de minute de exercitii pe zi.

Cele zece porunci ale sportului

Loviti mingea cu putere de la linia de serviciu pentru a atinge zona din apropierea liniei de servire.

Tintiti spre coltul din spate.  Este singura modalitate de a mentine mingea in teren.

Mentineti mingea aproape de peretele lateral, cea mai buna lovitura fiind cea directa.

Recuperati mingea in interiorul zonei ‘T (aceasta se afla exact in mijlocul terenului) pentru ca de aici puteti controla jocul.

Fiti mereu cu ochii pe minge pentru ca altfel ‘loviti in gol.

Determinati adversarul sa alerge.

Loviti cu voleu mingea de cat mai multe ori.

Invatati sa va pacaliti adversarul prin intarzierea loviturilor.

Jucati mingi cat mai scurte. Cu lovituri in forta puteti castiga meciul.

Schimbati periodic ritmul loviturilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News