Apropierea sărbătorilor de iarnă nu mai aduce acea bucurie în suflet ori încântare firească pentru mii de copii din județul Vaslui ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Așa cum s-au obișnuit deja în ultimii ani, micuții vor trebui să petreacă Crăciunul și Anul Nou tot cu bunicii sau vreo mătușă, pentru că mama și tata nu au posibilitatea financiară sau nu le permite patronul de la locul de muncă să vină acasă, lângă copiii lor, măcar pentru seara de Ajun.

De aceea, copiii acestor vasluieni aflați la mii de kilometri de casă nu-și mai doresc jucării sofisticate, tablete sau pungi cu dulciuri, ci doar simpla prezență a părinților, care să-i strângă în brațe, să-i sărute pe frunte și să le spună: ”Te iubesc, dragul meu copil!”.

Copii născuți în Italia, crescuți de bunici într-un sătuc din Vaslui

Unul dintre miile de cazuri din județul Vaslui în care copiii se tot zgâiesc de după gard, poate-poate o să-și vadă mama sau tata venind din străinătate, este cel al micuților Giulia Cristina și Alessio Gabriel.

Ambii născuți în Italia, în urmă cu 11, respectiv 7 ani, dovadă fiind și unul dintre prenume, cei doi frați s-au ”stabilit” în România în urmă cu cinci ani. Bunicii materni au acceptat să-i crească la țară, în satul Cozmești, departe de lumea civilizată.

Cu toate acestea, nu le lipsește nimic, susține bunica Frevonia, pentru că părinții au grijă să le trimită din străinătate, acolo unde muncesc, pachete ”cu de toate”. Însă, din păcate, ceea ce este cel mai de preț, afecțiunea părintească, nu le poate transmite, chiar dacă vorbesc zilnic la telefon.

”Ne este foarte greu fără mami și tati, chiar dacă-i avem pe bunici, care au grijă de noi și ne iubesc foarte mult. Am vrea să fie tot timpul lângă noi, dar nu se poate. Părinții noștri sunt acolo departe, în Italia, să muncească, ca să avem noi tot ce ne trebuie”, ne-a mărturisit Giulia Cristina.

Poate că sentimentul lipsei părinților a fost exprimat mult mai succint de către Alessio Gabriel, așa cum i-a spus și învățătoarei la școală atunci când a fost întrebat ce-și dorește de la Moș Crăciun în acest an.

”Nu îmi doresc de la Moș Crăciun decât să îmi aducă părinții acasă!”, spune cu emoție nedisimulată copilul.

Cei doi frați Fichiduță s-ar putea declara printre puținii copii norocoși, pentru că Moș Crăciun le va împlini dorința, iar părinții lor vor veni acasă de sărbători pentru a le aduce personal cadourile, dar și cel mai important dar, o îmbrățișare caldă, părintească.

”Străinătatea este foarte amară”

Cei doi soți Fichiduță au plecat la muncă în străinătate încă de acum zece ani, pentru că aici, în România, nu își găseau un loc de muncă ce le-ar fi putut îndeplini una din marile lor dorințe, aceea de avea propriul cămin. După ce au pus leu peste leu și au făcut economii, au reușit să-și cumpere un apartament în Brașov, oraș de unde este tatăl copiilor.

”Ce puteau face aici, în Vaslui? Statul nu-ți mai creează nicio condiție, așa cum era pe timpul comuniștilor, când îți dădeau casă și un loc de muncă.  De voie, de nevoie, au trebuit să se ducă în străinătate, departe de noi, de familie, să-și creeze cât de cât o situație a lor, pentru copiii care au venit între timp pe lume. Acum își bat joc și străinii, te pun să faci toate treburile pe bani puțini. Străinătatea este amară. Dar tot este mai bine ca la noi”, susține Marian Fandarac, bunicul copiilor.

Odată ce și-au văzut visul împlinit, acela de a avea propria locuință, soții Fichiduță au hotărât ca, în viitorul apropiat, să lase străinătatea. Astfel, în vara anului viitor, se vor întoarce definitiv în țara lor natală pentru a trăi alături de cei doi copii ai lor.

”Lipsa afecțiunii părintești este o problemă”

În pofida lipsei părinților, Giulia Cristina și Alessio Gabriel sunt elevi cu rezultate bune la învățătură. Acest lucru ne-a fost confirmat de către învățătoarea lor, care susține că cei doi frați sunt bine educați, inteligenți, dar se observă lipsa părinților de lângă ei.

”Lipsa afecțiunii părintești este o problemă. Se simte la elevi atunci când mama sau tata nu sunt lângă ei. Altfel se ocupă un părinte de copii decât bunicii, pentru că nimeni nu-i poate înlocui. Se plafonează intelectual, pentru că un bunic, oricât ar vrea, nu mai poate să facă temele în ziua de azi cu nepoții”, ne-a declarat învățătoarea Școlii Primare Bălești, Mihaela Ciobanu.

Situația fraților Fichiduță nu este singulară în comuna Cozmești. Nu mai puțin de zece din cei 40 de copii, adică un sfert dintre elevii din clasa învățătoarei Ciobanu, au părinții plecați în străinătate. La fel ca și Alessio Gabriel, și ceilalți copii își doresc să-i aibă părinții acasă, măcar acum, de sărbători.

”Când l-am întrebat pe Gabriel ce-și dorește de la Moș Crăciun, mi-a zis că vrea să-i aducă pe mama și tata alături. A spus că este frumos în Italia, la Brașov, la mamaia, dar mai bine ar fi lângă părinți”, ne-a mai precizat învățătoarea Mihaela Ciobanu.

În județul Vaslui, potrivit statisticii Inspectoratului Școlar, nu mai puțin de 1.045 de elevi au ambii părinți plecați în străinătate. Pe lângă aceștia, alți 4.000 de copii au cel puțin unul dintre părinți la muncă peste hotare.


Citește și:

Unde vor petrece Crăciunul fiicele Regelui Mihai. Decizia luată de Familia Regală, în perioada de mare doliu

 
 

Urmărește-ne pe Google News