Festivalul de Film de la Cluj a debutat pe 9 iunie, în centrul orașului, cu proiecția comediei „Confort nordic”, cel mai recent film al actorului britanic Timothy Spall, care a primit un premiu pentru întreaga activitate pe scena festivalului. Au urmat zece zile încărcate de filme și evenimente conexe lumii filmului, concerte, ateliere cu nume internaționale și discuții în Piața Unirii. Festivalul se încheie duminică, 18 iunie.
Ploaia a făcut ca unele proiecții să fie reprogramate sau mutate din aer liber înăuntru, după experiența din deschidere, în care primele minute din „Confort nordic” au fost urmărite sub umbrele.
Oameni faini și o atmosferă relaxată
De altfel, a plouat pe toată durata festivalului, în reprize, dar asta nu i-a împiedicat pe clujeni și pe turiștii veniți special pentru filme să umple sălile de cinema. Sau să ocupe mesele de la restaurantele care servesc gulaș sau rețete autohtone cu varză, așa-zisele „vărzării”.
„Atmosfera la TIFF e destul de plăcută – și relaxată și enjoyable, întâlnești oameni faini, oportunități să comunici cu persoane din domeniu. Pe mine mă ajută asta, vreau să dau la regie”, spune Judi, o elevă în vârstă de 17 ani, voluntară la ediția de anul acesta a festivalului. Stă pe scări, lângă cinema Arta din Cluj, vineri, și așteaptă să se termine o proiecție să vadă cu ce mai poate ajuta.
„Înveți cum funcționează un cinematograf”, mai spune tânăra, care prin prisma voluntariatului are acces la mai mult decât atunci când se duce la un film, ca simplă spectatoare.
Cristian, 24 de ani, lucrează la barul din incinta cinematografului Arta. De aici spune că a văzut că anul acesta este mai multă lume la festival decât anul trecut. „Oricum, în general e agitație în perioada asta față de când nu e TIFF”, descrie el.
Străzile sunt ca niște capcane
Străzile de jur-împrejurul centrului sunt sparte, ca și cum le-ar fi tăiat cineva cu traforajul la orele de lucru manual și nu a mai avut cu ce să acopere găurile apoi.
„Lucrările au început în toamna anului trecut și atunci au anunțat (administrația locală — n.r.) că vor dura până în aprilie. Dar n-au spus care aprilie”, e pus pe glume un clujean. Până la oricare aprilie, oamenii fac slalom printre gropile care arată ca niște petice.
Din afara sălii de cinematograf, și Timea, 23 de ani, voluntară și ea, spune că în general aude că publicul reacționează „fain” – un cuvânt auzit des zilele acestea la Cluj. Aplauzele de la final și discuțiile din fața cinematografului, mult după ce proiecția s-a terminat, sunt dovezi clare.
Ce s-a văzut la Cluj
„Este ultimul eveniment mare înainte să se golească Clujul. După TIFF pleacă și studenții în vacanță, străzile rămân goale”, ne-a spus un clujean cinefil.
Recomandările de filme diferă în funcție de persoana pe care o întrebi, unii au venit să caute documentare, alții s-au îndrăgostit de producțiile nordice, care au avut o secțiune dedicată anul ăsta, în timp ce alții au preferat să evadeze în ficțiune. Printre recomandările organizatorilor s-au numărat: Network, un must see din 1976, De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin sau Platon cel tânăr.
De altfel, programul a fost unul extrem de divers.
Iubitorii de filme au putut urmări două lungmetraje de Oscar, „Tár” (r. Todd Field, SUA), cu Cate Blanchett, dar și „Balena” (r. Darren Aronofsky, SUA), cu Brendan Frasser, ambele sold out, dar și o proiecție specială a filmului „Pădurea spânzuraților”, la 100 de ani de la nașterea regizorului Liviu Ciulei.
Programul a inclus proiecția unui documentar despre formația Omul cu Șobolani (OCS), urmată de un concert unplugged al trupei, cine-concertul Manasse (r. Jean Mihail, 1925), acompaniat live de cvartetul Volekh și o retrospectivă Jean-Luc Godard.
La TIFF Education: ateliere pentru copii, filme pentru adolescenți
În primul weekend de TIFF, cinefilii s-au întâlnit cu actorul britanic Timothy Spall, cunoscut pentru rolul lui Șobo din seria „Harry Potter”, iar în ultimul weekend de festival, cu Geoffrey Rush („Pirații din Caraibe”, „Kings Speech”). Invitați speciali au fost și regizorii Michael Franco și Oliver Stone.
La TIFF Education, secțiunea specială dedicată educației cinematografice, de pe listă nu au lipsit desenele animate și lungmetraje despre dificultățile educației și problemele cu care se pot confrunta copiii și tinerii, precum „Delegation”, „Platon cel tânăr” și „Totem”.
Cu ocazia acestei ediții, la Casa TIFF s-a redeschis și Muzeul Cinematografiei, care a funcționat inițial ca o expoziție temporară în 2022. Acum ocupă un mic spațiu, care te trece prin istoria cinematografiei, de la Frații Lumière la camera cenzorului din perioada comunistă, sau aparatură cinematografică de epocă din România.
Festivalul se încheie duminică, 18 iunie, cu proiecțiile filmului câștigător al Trofeului Transilvania și câștigătorul premiului special al publicului. „Asteroid City”, cea mai nouă producție a regizorului Wes Anderson, care îi are în distribuție pe Tom Hanks și Scarlett Johansson, închide această ediție TIFF.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 11