Pentru articulaţii inflamate
De folos este şi fitoterapia: prepari un ceai din două linguriţe de frunze de frasin la 500 ml de apă clocotită. Laşi la infuzat 15 minute şi bei toată cantitatea în trei reprize – câte una după fiecare masă principală. Poţi prepara, de asemenea, un macerat alcoolizat, la care să apelezi toată iarna: ai nevoie de 1 litru de vin (preferabil vin curat, de la ţară) şi de 4 linguri de pulbere de scoarţă de salcie (găseşti la magazinele naturiste).
Amesteci cele două ingrediente şi laşi vasul într-un loc cu temperatură constantă timp de 14 zile. Apoi strecori, torni în recipiente de dimensiuni mici (atenţie, neapărat de culoare închisă, ca să nu pătrundă lumina!) şi bei câte un păhărel pe zi (50 ml) după mesele principale.
Mai poţi încerca un decoct dintr- o lingură de pulbere de rădăcină de osul-iepurelui, fiartă 20 de minute în 250 ml de apă, din care se beau trei căni pe zi. Cu avizul medicului, ar fi ideal să alegi şi una din celelalte terapii alternative care dau rezultate excelente: reflexoterapie, acupunctură, homeopatie, masaj terapeutic, kinetoterapie, hidrokinetoterapie.
Pentru durerea ce radiază spre şold
Dacă suferi de spondilită anchilozantă, probabil te-ai obişnuit, din păcate, cu durerea care radiază din zona lombară, prinzând articulaţiile şoldului, genunchiului şi umerilor. Cele mai eficiente terapii alternative sunt homeopatia, acupunctura, reflexoterapia şi fitoterapia. Dacă vrei să profiţi de puterea plantelor medicinale, ai încredere în masajul cu ulei de ienupăr sau de iasomie.
Aceste uleiuri se prepară destul de simplu: se pune o lingură de fructe de ienupăr zdrobite în 100 ml de ulei de măsline şi se lasă la macerat 10 zile; se strecoară şi se foloseşte la masarea zonei dureroase. Sau: 250 g flori de iasomie se lasă la macerat 14 zile în 250 ml de ulei de măsline; se strecoară şi se masează zona afectată cu uleiul esenţial astfel obţinut.
Este de ajutor şi infuzia din muguri de plop: o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 8-10 minute, se strecoară şi se beau trei căni pe zi, după mesele principale.
Pentru durerile de mijloc
Lumbago (spondiloza lombară) are astfel de manifestări: dureri în zona mijlocului, mergând în jos pe picior, însoţite uneori de furnicături pe membrele inferioare. În plus, încheieturile te dor după momentele de repaus – când te ridici din pat sau de pe scaun.
Un remediu verificat din bătrâni pentru lumbago este cataplasma cu tătăneasă: o lingură de rădăcină mărunţită de plantă se pune în 200 ml de apă în clocot, se lasă la fiert 30 de minute, se strecoară şi se aplică pe locul suferind comprese înmuiate în ceaiul astfel obţinut; iar planta fiartă se foloseşte sub formă de cataplasmă.
Alte terapii naturale la care este recomandat să apelezi sunt acupunctura, tratamentul cu venin de albine, reflexoterapia şi homeopatia.