Pentru a prepara mâncare sănătoasă şi pentru a păstra cât mai mult din valoarea ingredientelor trebuie să folosim instrumentele de gătit potrivite. Recomandate sunt cele confecţionate din ceramică, sticlă, oţel inoxidabil alimentar sau fontă smălţuită. Se vor evita cele din aluminiu, folie din aluminiu şi cupru.
În cartea sa “Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?” prof. dr. George Mencinicopschi distruge un mit: carnea friptă la grătar poate fi toxică! În schimb, el dă sfaturi despre cum trebuie procedat pentru a obţine o mâncare sănătoasă folosind wok-ul, dispozitivul de fierbere în vapori, cuptorul cu microunde şi oala sub presiune.
Grătarul
Iată adevărul despre mâncarea gătită la grătar: în funcţie de modul în care se generează căldura, grătarul poate reprezenta un mod sănătos sau periculos de pregătire a alimentelor. Dacă sub grătar vom avea foc direct, grăsimea scursă din carne se va aprinde şi va genera substanţe cancerigene. În plus, prin arderea cărbunilor apar substanţe extrem de toxice, care contaminează alimentele. Recomandate sunt grătarele de pus pe aragaz şi cele verticale.
Dispozitivul de fierbere în vapori de apă
Aparatul constă din mai multe vase suprapuse, perforate, aşezate peste un recipient în care se pune apă. Lichidul, prin încălzire, va degaja vapori, care vor trece spre vasele suprapuse, unde întâlnesc alimentele (legume sau carne). Astfel, acestea vor fi preparate “relaxat”, cu păstrarea nutrienţilor în stare activă.
Cuptorul cu microunde
Alimentele încălzite la cuptorul cu microunde îşi pierd calităţile nutritive, devin devitalizate şi nehrănitoare. Mai mult, din unele recipiente folosite, cum ar fi sticlele de biberon, pot ieşi anumiţi compuşi extrem de toxici. Pe piaţă există anumite mâncăruri care se încălzesc doar la cuptorul cu microunde. În compoziţia lor sunt folosiţi însă aditivi alimentari.
Wok-ul
Wok-ul e un instrument de gătit de origine asiatică. Are forma unei tigăi cu fundul mic şi permite amestecul uniform şi rapid al legumelor, cărnii, peştelui, porţionate în bucăţi mici. Gătitul la wok permite utilizarea unei cantităţi mici de grăsime, iar alimentele îşi păstrează calităţile nutritive.
Oala sub presiune
Recomandate sunt acele oale sub presiune fabricate din oţeluri inoxidabile alimentare, care permit o repartiţie rapidă şi omogenă a căldurii. Acest instrument de gătit este foarte util, deoarece reduce timpul de preparare a mâncărurilor la câteva minute.