Cuprins:
Despre fructele de mare
Există multe soiuri de crustacee strâns legate de insecte și arahnide. Ele sunt utilizate ca o sursă de hrană și includ multe specii de scoici, midii, stridii, melci, creveți, homari, raci, crabi, caracatițe, creveți sau calamari. Toate acestea pot fi consumate crude sau gătite, având un gust dulceag de pește.
Beneficiile consumului de fructe de mare
Conține substanțe nutritive importante
Fructele de mare sunt pline de nutrienți. Dacă există un lucru important de reținut este că fructele de mare nu sunt doar slab calorice, ci vin cu o mulțime de substanțe nutritive, inclusiv vitamina B, vitamine din complexul B și vitamina A.
Pot stimula creierul
Omega 3 din fructele de mare pot stimula creierul. Ele ajută la stimularea funcției cognitive la femeile în vârstă și pot contribui la scăderea riscului de a dezvolta boala Alzheimer.
Sunt bune pentru inimă
Sănătatea inimii este importantă atât pentru bărbați, cât și pentru femei, la toate vârstele. Fructele de mare sunt bogate în proteine și sărace în grăsimi saturate, pline de omega 3 care pot ajuta cu adevărat la sănătatea inimii și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Ajută la durerile articulare
Dacă ai probleme cu articulații, poți începe să adăugi fructe de mare în dieta ta. Cercetările au descoperit că ele pot reduce rigiditatea articulațiilor și ajută la ameliorarea simptomelor artritei.
Ajută la sănătatea ochilor
Este vorba despre acizii grași Omega 3 atunci când vine vorba despre fructe de mare și legătura lor cu sănătatea ochilor, deoarece consumul regulat de fructe de mare poate ajuta, de fapt, la vedere și poate preveni declinul vederii.
Ajută la sănătatea pielii
Cine nu iubește pielea hrănită, hidratată, cu aspect tânăr? Omega 3 și acizii grași din fructele de mare pot ajuta la hidratarea pielii, reducerea acneei și protejarea pielii de razele UV.
Ajută în lupta cu depresia
Noi cercetări privind legătura între acizii grași omega 3 și depresia au descoperit că un consum regulat de fructe de mare nu numai că poate reduce riscul de depresie, ci poate ajuta la tratarea depresiei și poate oferi o perspectivă mai pozitivă asupra vieții.
Tipuri de fructe de mare
După cum sugerează și numele, crustaceele sunt animale care locuiesc în apă și au o coajă sau un exterior asemănător cochiliei.
Ele pot fi împărțite în două grupe: crustacee și moluște. Crustaceele includ creveți, raci, crabi și homar, în timp ce scoicile, scoicile, stridiile și midiile sunt exemple de moluște.
Majoritatea crustaceelor trăiesc în apă sărată, dar numele se referă și la speciile găsite în apa dulce.
Fructele de mare sunt disponibile în magazine alimentare și restaurante din întreaga lume, dar unele regiuni sunt cunoscute pentru anumite specii. De exemplu, homarul este un aliment popular în nord-estul Statelor Unite, în timp ce creveții sunt un element de bază în mâncărurile din Italia, Malta sau Portugalia.
Majoritatea tipurilor de crustacee sunt consumate la aburi, cuptor sau prăjite. Unele – cum ar fi stridiile și scoicile – pot fi consumate crude sau parțial fierte. Aroma lor variază de la dulce la sărat, de la subtilă la delicată – în funcție de tip și metoda de gătit.
Valori nutriționale pentru fructe de mare
Crustaceele au un conținut scăzut de calorii și surse bogate de proteine slabe, grăsimi sănătoase și mulți micronutrienți.
Iată o comparație nutrițională a porțiilor de 85 de grame ale diferitelor tipuri de crustacee.
- Scoici-63 de calorii
- Crab- 86 de calorii
- Homar- 81 de calorii
- Scoici- 73 de calorii
- Caracatiță- 70 de calorii
- Creveți- 90 de calorii
- Calamar- 78 de calorii.
Majoritatea grăsimilor din crustacee se prezintă sub formă de acizi grași omega-3, care oferă o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății creierului și a inimii.
Mai mult, crustaceele sunt bogate în fier, zinc, magneziu și vitamina B12 – toate acestea având roluri importante în corpul tău. De exemplu, 85 grame de stridii au aproape 100% din valoarea zilnică recomandată pentru zinc.
Rețineți că crustaceele sunt cele mai nutritive atunci când sunt aburite sau coapte. Crustaceele prăjite pot conține calorii suplimentare, carbohidrați rafinați, sare adăugată și alte ingrediente nesănătoase.
Rețete cu fructe de mare
Creveți cu sos de unt, lămâie și usturoi
- 15-20 de creveți decorticați și curățați
- 3 linguri de unt
- 1 lingură ulei de măsline
- 5 căței de usturoi
- 1 lămâie
- 1 legătură de pătrunjel
- 1/2 ceașcă de vin alb
- sare
- piper
- baby spanac
Încinge o tigaie și pune uleiul de măsline și untul pe foc. Adaugă creveții, pune sare și piper și apoi adaugă zeamă de lămâie. Pune vinul și lasă-l să se evapore.
Adaugă pătrunjelul și oprește focul. Pune creveții peste frunze de baby spanac și servește. Poți adăuga și avocado sau roșii cherry, în funcție de preferințe.
Caracatiță la grill
- 1 kg de caracatiță proaspătă
- ulei de masline
- 2 căței de usturoi
- Suc de la 1 lămâie
- sare și piper după gust
- 1/2 linguriță de oregano uscat
- 2 lingurițe de pătrunjel proaspăt tocat
Pune caracatița într-o oală și acoper-o cu suficientă apă. Fierbe-o timp de 40 de minute.
Scoate caracatița din apa fierbinte, clătește-o și pune-o într-un castron. Stropește cu ulei de măsline și adăugă usturoiul tocat. Se lasă să se răcească și să se odihnească la temperatura camerei, timp de 30 de minute până la 1 oră. Preîncălzește o tigaie grill.
Tăia tentaculele de caracatiță. Se lasă la grătar timp de 3-4 minute pe fiecare parte, până la prăjire. Se ia de pe foc și se pune într-un castron.
Stropești cu ulei de măsline și adăugi suc de lămâie. Se condimentează cu sare și piper. Poți presăra oregano (opțional) și pătrunjel deasupra. De asemenea, poși adăuga niște usturoi tocat (opțional).
Midii cu sos de vin, unt și usturoi
- 2 kg midii proaspăt clătite
- 2 linguri unt sau ulei de măsline
- 4 căței de usturoi tocat
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță de piper
- coaja de lamaie
- suc de lamaie
- 3 linguri frunze de pătrunjel proaspăt tocate
- 2 linguri ulei de măsline
- pâine crocantă pentru servire
Preîncălziți o tigaie de la foc mare și adăugați untul și usturoiul. Sotați usturoiul timp de 2 minute și apoi adăugați midiile. Adăugați untul și apoi puneți capacul. Lăsați focul la mediu și lăsați midiile să gătească timp de 10-15 minute până când observați că toate midiile s-au deschis.
Descoperiți capacul și lăsați lichidul să se evapore la foc mare. Adăugați coaja de lămâie, sucul de lămâie, pătrunjelul și uleiul de măsline. Servește cu pâine prăjită.
Vezi lista cu alimente bogate in vitamina D!
Sursa foto: 123rf.com