Cuprins:
Pentru a consuma fructe de soc este nevoie ca acestea să fie preparate termic, altfel gustul amar este destul de greu de suportat. Dar pentru că sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, ele se folosesc în sucuri, siropuri și dulcețuri.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Informații despre soc și fructele de soc
Socul este plantă care face parte din grupa arbuștilor, iar genul face parte din familia Adoxaceae. Arbustul are ramurile curbate și poate ajunge la înălțimi de până la 10 metri.
Planta de soc provine din genul Sambucus, cu peste 20 de specii identificate în întreaga lume.
Câteva specii de soc includ:
- Sambucus nigra – Soc negru / Soc european / Soc
- Sambucus mexicana – Soc mexican
- Sambucus racemosa – Soc roșu european
- Sambucus australasica – Soc galben
- Sambucus adnata – Soc pitic asiatic.
Scoarța de soc are culoare verde-gri, iar frunzele sunt preferatele insectelor. Florile hermafrodite ce apar la începutul verii au un parfum aparte, spre deosebire de frunze, care au un miros neplăcut atunci când sunt frecate.
Fructele de soc au formă de bobițe negru-violacee și sunt dispuse în ciorchine, însă ele sunt foarte amare.
Socul se multiplică prin semințe și este o plantă medicinală și ornamentală. În România, restul țărilor balcanice și în nordul Europei se face socată, o băutură răcoritoare parfumată.
Fructele de soc se pot folosi doar gătite, pentru că altfel sunt foarte amare. Din ele se pot face gemuri sau dulcețuri. Se mai fac extracte din diverse părți ale socului pentru tratarea tusei sau febrei.
Fructe de soc – beneficii și proprietăți
Diferite părți ale socului au fost folosite de-a lungul istoriei în scopuri medicinale și culinare.
Din punct de vedere istoric, florile de soc și frunzele de soc au fost utilizate pentru ameliorarea durerii, inflamația, stimularea producției de urină și inducerea transpirației. Coaja de soc, de asemenea, a fost utilizată ca diuretic, laxativ și pentru a induce vărsăturile.
În medicina populară, fructele de soc uscate sau sucurile din fructe de soc sunt utilizate pentru tratarea gripei, infecțiilor, sciaticii, durerilor de cap, durerilor dentare, inimii și durerilor nervoase, precum și ca laxative și diuretice.
Proprietăți nutritive
O ceașcă de 145 de grame de fructe de soc proaspete conține 106 calorii, 26,7 grame de carbohidrați și mai puțin de un gram fiecare de grăsimi și proteine.
În plus, au multe beneficii nutriționale:
- Conținut ridicat de vitamina C. Există 52 mg de vitamină C pe cană de fructe, care reprezintă 57% din valoarea zilnică.
- Bogat în fibre dietetice. Fructele de soc conțin 10 grame de fibre per cană de fructe proaspete, aproximativ 36% din valoarea zilnică.
- O sursă bună de acizi fenolici. Acești compuși sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea daunelor cauzate de stresul oxidativ din organism.
- O sursă bună de flavonoli. Socul conține antioxidanți flavonoli quercetină, kaempferol și izorhamnetin. Florile conțin de până la 10 ori mai multe flavonoli decât fructele de soc.
- Bogat în antociani. Acești compuși conferă fructului culoarea negru-purpuriu caracteristică și sunt un puternic antioxidant cu efecte antiinflamatorii.
Puternic antioxidant
Antioxidanții sunt componente naturale ale alimentelor, inclusiv unele vitamine, acizi fenolici și flavonoizi, care pot ajuta la îndepărtarea moleculelor reactive din organism. Cercetările sugerează că dietele bogate în antioxidanți pot ajuta la prevenirea bolilor cronice.
Florile, fructele și frunzele plantei de soc sunt surse excelente de antioxidanți. De exemplu, una dintre antocianinele găsite în fructe de soc are de 3,5 ori puterea antioxidantă a vitaminei E .
Un studiu care a comparat 15 varietăți diferite de fructe de pădure și un alt studiu care a comparat tipurile de vin a constatat că socul este unul dintre cei mai eficienți antioxidanți.
Alte beneficii ale fructelor de soc
Există multe alte beneficii ale socului, deși cele mai multe dintre acestea au dovezi științifice limitate:.
- Combate bacteriile dăunătoare. S-a descoperit că socul inhibă dezvoltarea bacteriilor precum Helicobacter pylori și poate ameliora simptomele sinuzitei și bronșitei.
- Poate susține sistemul imunitar. Studiile la șobolani au constatat că polifenolii de soc susțin apărarea imună prin creșterea numărului de celule albe din sânge.
- Protejează împotriva radiațiilor UV. S-a constatat că un produs pentru piele care conține extract de soc are un factor de protecție solară (SPF) de 9,88.
- Menține sănătatea tractului urinar. S-a constatat că florile de soc cresc frecvența urinării și cantitatea de excreție de sare la șobolani.
- Poate avea unele proprietăți antidepresive. Un studiu a constatat că șoarecii hrăniți cu 544 mg de extract de fructe de soc pe kilogram (1.200 mg pe kg) au avut performanțe îmbunătățite și markeri de dispoziție.
Contraindicații
Deși socul are multe beneficii, există și unele pericole asociate consumului de fructe de soc.
Boabele necoapte și semințele conțin cantități mici de substanțe cunoscute sub numele de lectine, care pot provoca probleme stomacale, diaree și vărsături.
În plus, planta de soc conține substanțe numite glicozide cianogene, care pot elibera cianură în anumite circumstanțe. Aceasta este o toxină găsită și în semințele de caise și migdale.
Utilizări ale fructelor de soc
Fructele de soc au un gust destul de amar și nu este recomandat să fie consumate crude. Așadar, acestea se consumă după ce au fost preparate termic.
Fructele de soc pot fi gătite și utilizate pentru a face suc, gemuri, chutneys, plăcinte și vin de soc. Florile sunt fierte adesea cu zahăr pentru a face un sirop dulce sau infuzat în ceai.
Așadar, fructe de soc se pot consuma astfel:
- Gem sau dulceață
- Sirop
- Suc
- Limonadă
- Ceai
- Vin
- Bomboane
- Capsule sau pastile
- Extract
- Pudră
Când se culeg fructele de soc
Recoltarea corectă a fructelor de soc începând cu luna august, fructele de soc pot fi găsite, în special, în zonele muntoase, pe văile râurilor și pârâurilor, în marginile de pădure, în zonele limitrofe drumurilor forestiere.
Recoltarea se face prin tăierea ciorchinilor cu boabe de pe ramuri, iar la 3-4 ore de la culegere, boabele se vor prepara sau vor fi puse la frigider, unde se pot păstra maximum 24-48 de ore.
Rețete cu fructe de soc
Sirop din fructe de soc
Ingrediente:
- 1 kilogram de fructe de soc coapte
- 1 kilogram de zahăr
- coaja de la 2 lămâi netratate
Mod de preparare:
Spală bine fructele și strivește-le cât mai bine. Poți să folosești un blender, dar doar cu impulsuri scurte pentru a nu măcina sâmburii fructelor (pe care este bine să-i îndepărtăm).
Fructele de soc zdrobite, sucul obținut de la ele și zahărul să pun împreună pe foc pentru circa 30 de minute, la foc mic după ce începe să fiarbă domol.
Se dă deoparte și se adaugă sucul și coaja rasă de la două lămâi. Totul se pune pune în sirop. Când s-a răcorit puțin, se strecoară prin sită. Sucul rezultat se pune din din nou pe foc să clocotească cinci minute și se pune fierbinte în sticle mici, care au fost sterlizate. Sticlele trebuie să fie și ele fierbinți.
Se pun capacul și se lasă să se răcească lent. Odată desfăcută o sticlă de sirop, aceasta se păstrează la rece și se consumă în cel mult 4 zile.
Lichior din fructe de soc
Fructele de soc bine coapte se spală și se usucă cu un șervet de hârtie. Se rupe bobiță cu bobiță și se bagă într-o sticlă. Peste fructe se toarnă o pălincă de calitate, vodka sau gin. Pentru aromatizare se pot adaugă diverse condimente sau plante aromate.
Lichiorul astfel obținut se lasă la macerat 6 săptămâni, după care se strecoară. Se amestecă cu miere, după gust.
Tinctură din fructe de soc
Se zdrobesc boabele proaspete de fructe de soc manual, cu o lingură, sau cu ajutorul unui blender, iar pasta rezultată se filtrează printr-un tifon pus în două. Sucul obținut se amestecă cu alcool alimentar de nouăzeci de grade, în proporție de 1:1, apoi se agită bine pentru omogenizare. Se păstrează în sticle mici, bine închise, la loc rece și întunecos. Se administrează după sfaturile medicului.
Dulceață din fructe de soc
- 1 kg fructe de soc
- 1 kg zahăr
- zeama de la 1 lămâie
Culegem fructele de pe ciorchine, le spălăm bin în mai multe ape și le lăsăm la scurs într-o strecurătoare. Apoi, într-un vas se pune, alternativ, un strat de fructe şi un strat de zahăr, şi lasă la rece până a doua zi. Se stoarce peste compoziţie zeama de la o lămâie şi se pune vasul la foc mic, timp de 15 minute, până se topeşte tot zahărul. După topirea zahărului, se fierbe în continuare, la foc mai mare, dar nu mai mult de 40 minute. Se îndepărtează spuma şi se pune dulceaţa fierbinte în borcanele încălzite în prealabil. După ce a prins o pojghiţă deasupra, se pot pune capacele peste borcane şi se ţin în cămară.