Tiramisu cu fructe de pădure
Ingrediente: 20 de pişcoturi, 400 g mascarpone, 4 gălbenuşuri, două albuşuri, 120 g zahăr, două ceşcute de cafea (fără zahăr), un pahar de vodcă, două ceşti de sirop de fructe, fructe de pădure.
Preparare: într-un bol se freacă bine 4 gălbenuşuri cu zahărul, apoi se adaugă mascarpone şi se omogenizează compoziţia. Albuşurile se bat spumă şi apoi se încorporează în cremă, folosind o spatulă. Se pregătesc pişcoturile astfel: se înmoaie într-un bol în care s-au amestecat cafeaua, vodca şi siropul de fructe. Într-un vas de sticlă se toarnă puţină cremă şi peste aceasta se pune un rând de pişcoturi. Peste pişcoturi se pune iar cremă şi când se termină aceasta se aşază fructele de pădure. Prăjitura se lasă peste noapte la frigi-der. Înainte de servire se pune pe o farfurie şi se tapetează cu pişcoturi proaspete, care se pot lega cu o fundă, ca în imagine.
Pâine însiropată cu fructe de pădure
Ingrediente: 1 kg amestec fructe pădure (zmeură, coacăze, mure, afine), 150-200 g zahăr, 100 ml apă, esenţă de vanilie, 6 felii de pâine de casă; pentru decor – fructe proaspete.
Mod de preparare: se curăţă şi se spală fructele, apoi se pun într-o oală cu apa şi zahărul şi se lasă la fiert până se topeşte zahărul. Se adaugă esenţa de vanilie, se amestecă şi apoi se stinge focul. Fructele se pun într-o sită aşezată deasupra unui vas în care să se scurgă sucul. Se lasă fructele la răcit la temperatura camerei. Se ia un vas rotund şi se tapetează cu folie din plastic. Se decupează feliile de pâine după forma vasului. Se folosesc două felii pentru o porţie. Pe fundul vasului se pune o felie de pâine însiropată cu sucul rămas de la fierberea fructelor, urmează un strat de fructe, apoi o altă felie de pâine însiropată şi iar fructe. Se bagă la frigider cel puţin 8 ore. Sucul rămas se pune la frigider. Se scoate prăjitura din forme doar în momentul servirii, se toarnă peste ea suc de fructe şi se adaugă fructe proaspete ca decor. Se poate servi cu frişcă sau îngheţată.
Prăjitură cu caise
Ingrediente: 8 ouă, 200 g zahăr, două plicuri de zahăr vanilat, 250 g făină, 200 g unt, 20 de caise, zahăr pudră.
Mod de preparare: se frecă untul cu zahărul şi cu zahărul vanilat până se obţine o compoziţie cremoasă. Se adaugă pe rând gălbenuşurile, amestecând bine compoziţia după fiecare. Albuşurile se bat spumă şi se pun peste gălbenuşuri. Apoi se încorporează aerisit făina. Se unge o tavă cu unt şi se tapetează cu făină. Compoziţia se toarnă în tavă şi se nivelează cu o spatulă. Din loc în loc se pune câte o jumătate de caisă. Prăjitura se coace la foc potrivit, 30-40 de minute. După ce se scoate din cuptor, se pudrează cu zahăr. Se taie numai după ce se răceşte.
Pandişpan cu pere
Ingrediente: 5 linguri de zahăr pentru caramel, 5 pere, 6 ouă mari, 6 linguri de zahăr, 3 linguri de făină, o linguriţă de praf de copt, un zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie.
Mod de preparare: se caramelizează zahărul până devine auriu. Prin rotire, se îmbracă vasul pe interior cu un strat generos de caramel şi se dă deoparte. Se curăţă perele de coajă, dar li se lasă codiţa, apoi se aşază în vasul caramelizat în poziţie verticală. Se amestecă făina cu praful de copt. Ouăle se mixează împreună cu zahărul până devin spumă, apoi se adaugă coaja de lămâie, vanilia, făina şi se mixează uşor până se omogenizează. Se toarnă amestecul peste pere, după care se dă vasul la cuptor timp de 40-45 de minute. Pentru a evita rumenirea prematură, se acoperă vasul cu hârtie de copt umezită. Se poate servi cu frişcă sau cu îngheţată.
Tartă cu fructe
Ingrediente: pentru blat – 225 g făină, 150 g unt, 75 g zahăr tos, un albuş; pentru umplutură – un plic şi jumătate de budincă de vanilie, 550 ml lapte; pentru decor– 100 g căpşune, două kiwi, 200 g zmeură, o piersică mare, 1/2 plic gelatină.
Mod de preparare: se amestecă zahărul cu untul, apoi se pune făina, se frământă până se încorporează, iar la sfârşit se adaugă albuşul nebătut, pentru a obţine un aluat omogen care se dă la frigider 30 de minute, învelit în folie. Se unge cu grăsime forma de tartă. Se întinde aluatul, se pune în formă şi se mai dă la frigider 20-30 de minute. Apoi se coace aproximativ 30 de minute în cuptorul preîncălzit. Se prepară budinca potrivit instrucţiunilor de pe cutie, dar numai cu 550 ml de lapte (faţă de 650 ml, cât scrie pe plic). Se toarnă crema caldă în crusta de aluat şi se bagă la rece. E bine să stea peste noapte la frigider, fără fructe. A doua zi se taie fructele şi se aranjează după preferinţă. Se dizolvă pliculeţul de gelatină în apă fierbinte. După ce s-a răcit, se pune cu pensula peste fructe. Se poate servi şi cu frişcă.
Tort de mere
Ingrediente: 5 mere, 5 linguri de zahăr pentru caramel, 5 linguri de zahăr pentru compoziţie, 5 linguri de gem, 5 linguri de făină, 5 linguri de ulei, 5 linguri de apă, 5 ouă, un plic de praf de copt, esenţă de rom şi de vanilie; pentru sirop -150 g de zahăr, 300 ml de apă, esenţă de rom.
Mod de preparare: se caramelizează zahărul şi se tapetează cât mai uniform vasul cu el. Merele se curăţă de coajă şi de cotor, apoi se umplu cu gem, se pun în vasul cu zahăr caramelizat şi se bagă la cuptor zece minute, cât să se înmoaie. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se amestecă bine cu zahăr, ulei, apă şi esenţe. Albuşurile se bat spumă şi, când s-au întărit, se pun peste gălbenuşuri.
Făina se amestecă bine cu praful de copt şi apoi se pune în ploaie peste compoziţia cu ouă. Se toarnă totul în vasul cu merele coapte şi se dă la cuptor cam o jumătate de oră. Între timp se prepară siropul pentru tort astfel: se fierbe apa cu zahărul până când lichidul scade la jumătate. Când siropul se opreşte din fiert se adaugă esenţa de rom. Apoi se însiropează tortul turnând încetişor siropul pe toată suprafaţa, imediat ce a fost scos din cuptor. Se pune un platou sau o farfurie întinsă deasupra tortului şi se răstoarnă. Se dă la rece. Se serveşte cu frişcă.
Cremă de zahăr ars cu mure şi zmeură
Ingrediente: 500 g zmeură, afine şi mure, 650 ml de smântână pentru frişcă, 6 gălbenuşuri, 70 g de zahăr tos, 3 linguri de zahăr pudră.
Mod de preparare: se pun patru-şase forme de ceramică (în funcţie de mărime) într-o tavă. Se fierbe smântâna. Separat, se freacă gălbenuşurile cu zahărul, apoi se adaugă treptat smântâna fierbinte şi se amestecă bine. Se toarnă compoziţia în forme. Se pune apă fierbinte în tavă, cât să ajungă până la jumătatea înălţimii formelor, şi se bagă tava în cuptorul preîncălzit timp de 25-30 de minute, până se încheagă crema pe margini, dar e încă uşor lichidă în centru. Se lasă formele în apă încă 10 minute, apoi se scot să se răcească. Se dau la frigider 3 ore. Se presară cele trei linguri de zahăr deasupra cremelor şi se caramelizează sub grill sau cu o torţă specială pentru prăjituri. Deasupra se pun fructele proaspete, înainte de servire.
Brioşe cu zmeură
Ingrediente: 110 g unt, 100 g de zahăr, 110 g făină, două ouă, un plic de praf de copt, un pahar de zmeură.
Mod de preparare: se freacă bine untul cu zahărul. Se adaugă ouăle şi făina amestecată cu praful de copt. La sfârşit se pune zmeura şi se amestecă uşor. Se tapetează o formă de brioşe cu 12 alveole cu hârtie de copt. Apoi, cu o linguriţă, se umple (cam o treime) fiecare alveolă cu aluat şi se bagă tava în cuptorul preîncălzit pentru 30-40 de minute. Se pot servi calde sau reci, cu sau fără frişcă.