Cuprins:
Unele lucruri sunt mai bine să fie ținute la distanță, inclusiv anumite fructe și legume pe care nu ar trebui să le păstrați niciodată împreună. Sigur, este ușor să-ți pui toată sacoșa de la piață în același sertar sau în două sertare, însă aceasta nu este cea mai bună strategie pentru a prelungi durata de viață a fructelor și legumelor depozitate în casă.
Fructe și legume care nu se păstrează împreună
Păstrarea fructelor și legumelor proaspete în casă are numeroase beneficii pentru sănătate și pentru a asigura accesul la ingrediente nutritive de calitate în orice moment.
Fructele și legumele proaspete sunt surse excelente de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru sănătatea generală. Păstrarea lor în casă oferă acces facil la aceste nutrienți.
Fiecare tip de fruct sau legumă are cerințe specifice de depozitare. De exemplu, unele ar trebui păstrate în frigider, în timp ce altele ar trebui să fie la temperatura camerei.
Unele fructe și legume trebuie păstrate separat din cauza cerințelor variabile de temperatură. De exemplu, castraveții durează cel mai mult atunci când sunt păstrați la temperaturi de aproximativ 10-12 grade, în timp ce roșiile preferă temperatura camerei.
Alte fructe și legume sunt cele mai bune dacă sunt ținute la distanță, astfel încât să nu transfere mirosurile de la una la alta; ceapa și usturoiul, de exemplu, pot învinge gustul sau mirosul de mere, pere, morcovi, țelină și altele.
O regulă principală este să separați ”producătorii” de etilenă de fructele și legumele sensibile la etilenă
Este important să știm care fructe și legume produc cantități mari sau moderate de etilenă naturală și care sunt sensibile la acesta. Acest lucru vă va permite să maximizați prospețimea și să reduceți deteriorarea.
Etilena este un gaz pe care anumite fructe și legume îl emit pentru a se coace. Fără etilenă, acel avocado subcopt ar rămâne dur ca piatra.
Deoarece etilena accelerează procesul de coacere, grăbeste și stricarea.
Fructe și legume care nu se păstrează împreună – ceapă, mere și cartofi
În general, nu depozitați fructe sau legume sensibile la etilenă cu fructe sau legume care produc o cantitate mare de gaze de etilenă.
Probabil cel mai bun exemplu în acest sens este păstrarea cepei cu mere — veți avea mere cu miros de ceapă! — și, mai frecvent, a cepei cu cartofi. Depozitarea cepei și a cartofilor împreună va grăbi procesul de coacere a cartofilor. Acest lucru este valabil și pentru usturoi, în ciuda faptului că și cartofii, și ceapa și usturoiul ar trebui să fie toate găzduite într-un loc răcoros și întunecat.
Păstrați conopida departe de mere, kiwi și ceapă
Conopida este foarte sensibilă la etilenă, așa că cel mai bine este să nu o depozitați în același sertar cu merele, pepenii, kiwi sau ceapa.
Dacă conopida se află într-o pungă de plastic sau de produse compostabile, asigurați-vă că partea superioară este deschisă, astfel încât să poată respira. Se păstrează cel mai bine într-un sertar al frigiderului împreună cu alte legume sau pe un raft. Același lucru este valabil și pentru broccoli, varză și varza de Bruxelles, toate sensibile la etilenă.
Puneți ciupercile departe
Dacă vorbim despre fructe și legume care nu se păstrează împreună, ciupercile sunt susceptibile de a absorbi mirosurile de la alimentele mirositoare din apropiere, cum ar fi resturile de mâncare la pachet, așa că aveți grijă să le depozitați lângă opțiunile mai puțin mirositoare din frigider.
În cele din urmă, cel mai bine este să depozitați ciupercile într-o pungă de hârtie; aceasta permite ciupercilor să respire, previne contaminarea și ar trebui, de asemenea, să absoarbă excesul de umiditate pentru a preveni stricarea ciupercilor. Schimbați punga dacă se simte umedă și asigurați-vă că pungile umede nu sunt în contact strâns cu alte produse.
Fructe și legume producătoare de etilenă
- Merele
- Avocado
- Banane
- Pepene galben
- Kiwi
- Piersici
- Pere
- Ardei
- Rosii
- Țelina, ardeii, cartofii și roșiile produc, de asemenea, o cantitate moderată de etilenă.
Fructe și legume sensibile la etilenă
În lista cu fructe și legume care nu se păstrează împreună întră cele sensibile la etilenă care nu ar trebui, deci, să stea lângă cele care sunt mare producătoare de etilenă.
- Merele
- Sparanghel
- Avocado
- Banane
- Brocoli
- Varză
- Conopidă
- Varza
- Castravete
- Vânătă
- Strugurii
- Kiwi
- Lămâi și lime
- Salată verde
- Mango
- Pepeni galbeni
- Ceapa
- Pere
- Ardei
- Suc de fructe
- Fructe cu sâmburi (piersici, nectarine, prune, caise, cireșe)
- Cartofi dulci
Fructe și legume care nu sunt sensibile la etilenă
- Afine
- Cireșe
- Usturoi
- Grapefruit
- Fasole verde
- Portocale
- Ananas
- Cartofi
- Zmeura
- Căpșune
- Roșii
Descoperă și Fructe și legume de sezon – ce să alegi în funcție de lună și anotimp
Fructe care ar trebui păstrate în frigider
- Merele pe care intenționați să le păstrați pe termen lung (peste o săptămână și până la câteva luni) trebuie păstrate la rece. Nu trebuie să fie ambalate, dar emit etilenă, așa că celelalte produse ar trebui să fie păstrate separat.
- Fructele moi, inclusiv murele, afinele, merisoarele, coacazele, strugurii, căpșunile și zmeura, tind să se strice rapid și trebuie consumate în câteva zile de la cumpărare. Între timp, păstrați-le la rece și nu le spălați până nu sunteți gata să le mâncați.
- Cireşele trebuie răcite și pot fi pastrate la frigider într-un vas sau recipient deschis.
- În timp ce unele surse sugerează să lăsați citricele (cum ar fi lămâile, limele, portocalele și grepfrutul) la temperatura camerei, din experiența noastră, citricele coapte durează mult mai mult dacă sunt păstrate la rece. Fructele nu trebuie să fie împachetate sau sigilate și se păstrează cel mai bine atunci când sunt păstrate într-un recipient deschis într-un sertar cu produse.
- Smochinele, litchi și rodiile durează mai mult dacă sunt păstrate la rece. Alte plante tropicale pot fi lăsate afară până la coacere și apoi refrigerate până când sunteți gata să le mâncați.
Fructe care nu ar trebui păstrate în frigider
Următoarele fructe vor continua să se coacă dacă sunt lăsate afară pe blat. Când sunt perfect coapte, pot fi păstrate la frigider pentru câteva zile pentru a-și prelungi puțin mai mult utilitatea, chiar și bananele: în timp ce coaja lor se poate înnegri, fructele vor fi nealterate în interior). Dar, ca regulă generală, nu ar trebui să fie introduse în frigider până când nu ajung la acel punct.
- Caise
- Avocado
- Banane
- Guava
- Kiwi
- Mango
- Pepeni
- Nectarine
- Papaya
- Fructul pasiunii
- Piersici
- Pere
- Persimmons
- Ananas
- Prune
- Gutui
Legume care nu ar trebui păstrate în frigider
- Usturoiul și ceapa încă în coajă pot rămâne pe blat, dar odată curățate sau tăiate, păstrați-le învelite la frigider. Păstrați-le departe de cartofi, deoarece cartofii emit puțină etilenă care poate face ca ceapa să încolească.
- Cartofii, cartofi dulci nu trebuie refrigerate. Păstrați acești tuberculi amidonați într-un spațiu răcoros, întunecat și aerisit, stivuiți lejer într-un castron sau pubele, dar nu în pungi de plastic – umezeala se va acumula și va încuraja mucegaiul și deteriorarea.
- Roșiile (din punct de vedere tehnic un fruct) trebuie lăsate pe blat, chiar și atunci când sunt coapte, își vor pierde din aromă când sunt răcite.
- Dovleceii pot rămâne afară pe sau sub blat.
Legume care ar trebui păstrate în frigider
Majoritatea legumelor durează mai mult când sunt păstrate la rece. Lista legumelor care trebuie păstrate la frigifer:
- Anghinare
- Sparanghel
- Fasole proaspătă
- Sfecla
- Andive belgiane
- Brocoli
- Broccolini
- varză de Bruxelles
- Varză
- Morcovi
- Conopidă
- Țelină
- Chiles
- Porumb
- Castravete
- Vânătă
- Fenicul
- Ierburi
- Hrean
- Anghinare
- Gulie
- Praz
- Ciuperci
- Bame
- Mazăre
- Ardei
- Radicchio
- Ridichi
- Rubarbă
- Frunze de salată
- Spanac
- Germeni
- Dovleac de vara
- Tomatillos
Congelarea este o opțiune excelentă pentru păstrarea pe termen lung. Împachetează fructele sau legumele în porții mici și sigilate pentru a menține prospețimea și textura.
Evită cumpărarea unei cantități prea mari de fructe și legume în același timp, deoarece acestea pot începe să se deterioreze înainte să le consumi.
Surse – marthastewart.com, bhg.com
Sursă foto – Shutterstock.com