Cuprins:
Dacă nu poți să ieși o perioadă mai lungă de timp din casă, dar vrei să ai mereu în interior fructe și legume proaspete, trebuie să știi că există produse ce își pot păstra pentru mai multe zile calitățile și proprietățile nutritive. De asemenea, pentru consumabilele care știi că nu își păstrează prospețimea prea mult, îți spunem cum și unde trebuie să le depozitezi, pentru a rezista mai mult.
Legume care rezistă mai mult timp în casă fără să se strice
- Conopidă ambalată în pungă de plastic – poți tăia din tulpina de conopidă doar câte bucăți vrei să folosești pentru un preparat, iar restul produsului să-l ții în frigider pentru mai multe zile, până vrei un nou preparat cu conopidă.
Citește și inspiră-te ce rețete cu conopidă poți încerca.
- Morcovi mari și mai groși – se pare că, cu cât morcovii sunt mai groși, cu atât durează mai mult timp. Poți păstra morcovii în frigider, iar prospețimea lor poate dura chiar și două săptămâni.
- Vinete mici – rezistă mai mult la frigider decât vinetele de mari dimensiuni;
- Varza – poate rezista proaspătă până la 5 zile în frigider;
- Broccoli – poate rezista până la o săptămână la frigider și pot fi folosite doar câte buchețele ai nevoie pentru un preparat;
- Cartofi – cartofi roșii, cartofi dulci sau cartofi albi. Toți pot fi păstrați o perioadă lungă de timp. Tot ce trebuie să faci este să nu îi ții în bătaia soarelui sau la o temperatură ridicată.
- Ceapă – ceapa albă sau roșie poate fi păstrată o perioadă lungă de timp în casă, fără să se strice.
- Dovleac – poate sta proaspăt în bucătărie o perioadă lungă de timp, chiar mai mult de o lună;
- Roșii cherry – roșiile mici își păstrează prospețime pe o perioadă mai lungă de timp, față de roșiile mari. Dacă sunt coapte, pot rezista în frigider mai bine de o săptămână. Dacă nu sunt bine coapte, pot fi păstrate și pe raftul din bucătărie.
- Spanac verde – dacă este păstrat la frigider, într-o cutie care se închide sau într-o pungă cu aer pentru salată, spanacul poate sta proaspăt o perioadă lungă de timp. Vezi câteva retete cu spanac delicioase!
Fructe care rezistă mai mult timp în casă fără să se strice
Toate fructele pot fi păstrate la frigider și pot rămâne proaspete și bune de consum pentru o perioadă de două săptămâni
- Grapefruit;
- Portocale;
- Lămâi;
- Mere;
- Mango;
- Pere;
- Rodie;
- Banane;
- Caise. Uite cea mai simpla reteta de dulceata de caise!
Citește și cum se curăță rodia și vezi cum se mănâncă mango
Trucuri utile pentru a păstra legumele și fructele proaspete mai mult timp
Cum le depozitezi pentru a rezista
- Dacă vrei să te bucuri de salată proaspătă mai multe zile, pune un șervețel de hârtie în punga în care păstrezi salata. Șervețelul absoarbe condensul provocat odată cu răcirea verdețurilor și așa frunzele de salată vor rămâne pentru mai mult timp intacte.
- Pentru a avea banane proaspete mai mult timp acasă, ține-le mereu în ciorchine, iar cotorul acoperă-l cu o pungă de plastic, practic îl sigilezi. Rupe întotdeauna câte o banană atunci când vrei să mănânci, iar pe restul lasă-le în ciorchine.
- Știi deja că poți păstra cartofii o perioadă mai lungă de timp, dar pentru a te bucura de prospețimea lor, păstrează-i într-o pungă de hârtie, iar lângă ei pune și un măr. Merele eliberează etilen, un gaz benefic pentru prospețimea cartofilor mai multe săptămâni. Astfel, nu vei avea cartofi încolțiți.
- Ciupercile vor rezista mai mult timp proaspete dacă le depozitezi într-o pungă de hârtie, deoarece aceasta absoarbe umiditatea.
- Dacă vrei să ai verdeață proaspătă mai multe zile, pătrunjel, mărar, leuștean, ține fiecare buchet într-un pahar cu apă, aproape de fereastră.
- Cireșele sau strugurii se depozitează într-un recipient de plastic, fără să fie spălate, până când vrei să le consumi.
- Fructele de pădure, murele sau căpșunile pot fi păstrate la frigider într-un recipient uscat și cu capac.
- Sparanghelul se ține proaspăt învelit în șervețele de hârtie ușor umezite.
- Zarzavaturile: urzici, rucola, salată, leurdă, pot fi păstrate în pungi cu aer, speciale pentru legume, pentru a se păstra mai multe zile proaspete.
Păstrate corespunzător, fructele și legumele pot rămâne proaspete pentru o perioadă mai mare de timp!