Fructele aronia se pot consuma proaspete, deși gustul amărui-acrișor nu este unul apreciat de toată lumea. Se utilizează, de asemenea, pentru a prepara suc, vin, gem sau ceai, dar şi sub formă de pudră ce poate fi adăugată în iaurturi și salate.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre arbuștii de aronia
Aronia este un gen de arbuști de foioase din familia Rosaceae, originar din estul Americii de Nord și cel mai frecvent întâlnit în păduri umede și mlaștini.
Dintre cele 3 specii, Aronia arbutifolia, Aronia prunifolia și Aronia melanocarpa, cea din urmă are cel mai mare conținut de antioxidanți și este cultivată și în Europa.
Tufa de aronia ajunge la o înălţime de 1,5-2 m. Florile sunt albe şi grupate în inflorescenţe. Planta înfloreşte în lunile aprilie-mai şi este meliferă. Frunzele devin roşii toamna ceea ce a făcut ca aceasta plantă să fie frecvent utilizată în scopuri decorative. Fructele sunt drupe negre.
Cultivare aronia
Aronia este un arbust cu frunza căzătoare care trăieşte câteva zeci de ani, rezistă bine la boli, poluare, frig şi temperaturi ridicate. Preferă zonele însorite, cu soluri bine drenate şi ph uşor acid. Se dezvoltă bine şi în soluri uscate, nisipoase sau argiloase.
Pentru o bună dezvoltare a rădăcinii, în plantaţii, se recomandă lăsarea unui spaţiu de 3m între tufe. Este bine să se folosească compost pentru îmbogăţirea solului cu substanţe minerale.
Fructele aronia – beneficii și proprietăți
Fructele Aronia sunt boabe mici care au devenit populare printre adepții unui stil de viață sănătos. Sunt considerate una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți, despre care se spune că oferă multe proprietăți care promovează sănătatea.
Valori nutriționale
Doar 28 grame de fructe aronia furnizează următorii nutrienți:
- Calorii: 13
- Proteine: 2 grame
- Grăsime: 0 gram
- Carbohidrati: 12 grame
- Fibra: 2 grame
- Vitamina C: 10% din DZR
- Mangan: 9% din DZR
- Vitamina K: 5% din DZR
Aronia furnizează, de asemenea, folat, fier și vitaminele A și E.
Fructele sunt deosebit de bogate în antociani, care conferă boabelor culoarea albastru închis până la negru.
Puternic efect antioxidant
Fructele de Aronia conțin niveluri ridicate de antioxidanți. Acești compuși vă protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi. O acumulare de radicali liberi poate provoca stres oxidativ, care poate duce la afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Fructele de Aronia sunt o sursă excelentă de polifenoli, care este un grup de antioxidanți care include acizi fenolici, antociani și flavanoli.
Studiile indică faptul că antioxidanții din boabele de aronia pot inhiba activitatea radicalilor liberi.
Fructele în sine au prezentat, de asemenea, o activitate antioxidantă superioară, comparativ cu alte fructe de pădure.
Mai mult, un studiu efectuat pe 30 de persoane sănătoase a constatat că extractele din fructele de aronia au redus semnificativ stresul oxidativ cauzat de un medicament antipsihotic în 24 de ore.
Mai mult, studiile au legat antioxidanții din aceste fructe de alte beneficii impresionante pentru sănătate, cum ar fi scăderea inflamației, precum și reducerea bacteriilor și a celulelor canceroase.
Pot preveni apariția celulelor canceroase
Fructele de Aronia pot proteja împotriva cancerului (Sursa de încredere).
Studiile au arătat că antocianinele din fructele de padure aronia pot opri creșterea celulelor canceroase ale colonului
Un studiu a constatat că 50 mg de extract de aronia au redus creșterea celulelor cancerului de colon cu 60% după 24 de ore. Se crede că activitatea antioxidantă puternică a antocianinelor este responsabilă de acest efect de suprimare a cancerului. În mod similar, extractele din aronia pot reduce stresul oxidativ legat de cancerul de sân.
Susțin sănătatea inimii
Datorită proprietăților sale antioxidante, fructele de aronia pot îmbunătăți sănătatea inimii.
În special, acestea pot ajuta persoanele cu sindrom metabolic, un grup de afecțiuni – inclusiv niveluri ridicate de colesterol și trigliceride – care cresc probabilitatea apariției bolilor de inimă și a diabetului.
Un studiu de 2 luni efectuat la persoane cu sindrom metabolic a observat că suplimentarea cu 300 mg de extract de aronia zilnic a scăzut semnificativ trigliceridele, colesterolul LDL (rău) și colesterolul total.
Un studiu similar de 2 luni efectuat la 25 de persoane cu sindrom metabolic a constatat că administrarea zilnică a 300 mg de extract de aronia a redus semnificativ aceiași markeri de sănătate, precum și tensiunea arterială.
Stimulează imunitatea
Fructele de Aronia pot întări și susține sistemul imunitar, arată studiile.
Un studiu a remarcat faptul că extractele de boabe de aronia au prezentat o activitate antibacteriană puternică împotriva bacteriilor potențial dăunătoare Escherichia coli și Bacillus Cereus. A exercitat acest efect prin reducerea producției de bacterii a unui scut protector numit biofilm.
În plus, un alt studiu de 3 luni efectuat la rezidenții a 6 case de îngrijire medicală a constatat că cei care au băut fie 156, fie 89 ml de suc de boabe de aronia au prezentat zilnic reduceri de 55% și, respectiv, 38% a infecțiilor tractului urinar.
Cum se păstrează fructele aronia
Se folosesc fructele proaspete, recoltate la maturitate. Ele se păstrează în loc rece -nu mai mult de 5 grade Celsius – și ferit de razele directe ale luminii. Termenul de păstrare este de până la 2 luni. Se pot usca. La o temperatură de 15-20 grade Celsius și umiditate 80%, fructele se pot păstra timp de două săptamâni.
Cum se consumă fructele aronia
Fructele de aronia sunt disponibile pe scară largă în magazinele de produse naturiste și online. Sunt adesea transformate în suc și devin un ingredient cheie în gemuri, piureuri, siropuri, ceaiuri și vinuri.
Iată câteva modalități de a adăuga fructele de aronia în dieta ta:
- În stare naturală. Pot fi consumate proaspete sau uscate ca gustare, dar efectele lor de uscare a gurii ar putea să nu fie pentru toată lumea.
- Sucuri și piureuri de aronia. Boabele de Aronia sau sucul lor pot fi combinate cu alte fructe, cum ar fi ananas, mere sau căpșuni, pentru a face o băutură răcoritoare.
- La deserturi. Le puteți adăuga cu ușurință la brioșe, prăjituri și plăcinte.
- Gemuri și dulcețuri. Se amestecă fructele de aronia cu zahăr pentru a face diferite gemuri și delicii gustoase.
- Ceai, cafea și vin. Fructele de Aronia pot fi găsite ca ingredient în ceaiuri, vin și cafea.
- Suplimente de aronia. Boabele pot fi, de asemenea, luate ca supliment sub formă de pulbere sau capsule, cu recomandări de servire și dozare care variază în funcție de marcă.
O sugestie tipică de servire este de a adăuga o linguriță de pulbere de boabe de aronia la un suc, iaurt sau smoothie.
Capsulele pot fi preparate din fructe de aronia liofilizate sau extract. Prin urmare, recomandările de servire variază considerabil.
Cu toate acestea, deoarece suplimentele nu sunt reglementate, este dificil de identificat o doză recomandată terapeutic și sigură.