Fructe permise în diabet
În diabetul zaharat nu sunt interzise dulciurile, însă este recomandat să se consume fructele cu indicele glicemic scăzut. Vezi recomandările specialistului. Lista cu fructe permise în diabet.
„Se constituie premisa unui aport de vitamine şi fibre, necesar şi unui astfel de pacient. Sunt recomandate mai ales fructele cu un conţinut mic în carbohidraţi. Fructele, cu cât sunt mai coapte, cu atât înmagazinează mai multă fructoză şi au astfel mai mulţi carbohidraţi pe 100 g fruct. Se recomandă fructe pârguite, nu coapte. Cantitatea variază între 400 g-600 g fructe/zi, în funcţie de dieta recomandată”, spune dr. Ciprian Constantin.
Astfel, se pot consuma:
- Până la 700 g de pepene verde (cu aproximaţie 50 g carbohidraţi/zi doar din pepene);
- Numai 400 g mandarine (pentru 40 g carbohidraţi/zi numai din mandarine). Este bine să fie mâncate fracţionat, deoarece fructoza se absoarbe repede, ridicând nivelul glicemiei. De aceea, e de preferat să fie repartizate pe parcursul întregii zile”, explică specialistul;
- căpşuni;
- fragi;
- avocado;
- pepene galben;
- grepfrut;
- lămâi;
- corcoduşe;
- cireşe de mai;
- mandarine;
- caise;
- piersici;
- kiwi;
- mere;
- struguri;
- banane;
- prune;
- pere.
E permis orice fruct
Lista de produse care pot fi consumate este variată. „O persoană care are diabet zaharat tip 1 şi care înţelege mecanismul de acţiune al tratamentului pe care îl urmează poate consuma inclusiv îngheţată, fructe confiate etc., alimente care sunt în mod uzual «interzise» de către medic. Interzicerea unor alimente se întâmplă mai ales pentru că timpul alocat educaţiei pentru terapia medicală nutriţională e foarte scurt şi pentru că nu toţi pacienţii înţeleg echilibrul între dietă – tratament – efort fizic, care ar trebui respectat de cei cu diabet zaharat, pentru prevenţia complicaţiilor secundare ale bolii, devastatoare”. spune dr. Constantin.
- Cu toate acestea, nu există fruct sau aliment interzis.
Fructe permise în diabet – important de reținut
Regimul care poate conta în prevenirea diabetului zaharat se bazează mai ales pe fructe şi legume, controlul greutăţii, controlul circumferinţei abdominale şi pe exerciţiile fizice repetate. Există, inclusiv, o memorie metabolică a organismului, care este asociată efortului fizic făcut încă din copilărie/tinereţe, cu o şansă mai mică de dezvoltare a diabetului zaharat tip 2 la vârsta maturităţii.
Menţinerea unei vieţi sănătoase include şi gestionarea stresului de zi cu zi, efortul fizic (care în multe cazuri este absent în totalitate din lipsa timpului sau din diverse alte motive), timpul alocat somnului, grija asupra consumului de alcool etc.
Îți recomandăm și:
Dacă ești interesat de beneficiile fructelor, vezi ce proprietăți au fructe exotice precum kumquats, jackfruit sau litchi!