Fructele de acai, roadele palmierului cu același nume, sunt foarte populare în America de Sud, dar și în multe ale zone din lume, fiind considerate un superaliment.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Informții despre fructele de acai

Acai este o specie de palmier, ce are denumirea științifică de Arecaceae, cultivată pentru minunatele sale fructe. Cererea globală pentru fructele de acai s-a extins rapid în secolul 21, iar palmierul este cultivat în acest scop în primul rând.

Arborele Acai

Specia este originară din Brazilia, Ecuador, Venezuela, Columbia, Guyana, Guyana Franceză, Surinam și Trinidad și Tobago. În mod natural crește în principal în mlaștini și locuri foarte umede.. Palmierii de acai sunt copaci înalți, subțiri, care cresc până la peste 25 m înălțime, cu frunze pinate de până la 3 m lungime.

Fructul este mic, rotund și de culoare negru-violet. Fructul a devenit un aliment de bază în jurul secolului al XVIII-lea, dar consumul său în zonele urbane și promovarea ca aliment sănătos au început abia la mijlocul anilor 1990, odată cu popularizarea altor fructe amazoniene în afara regiunii.

Originare din pădurile tropicale din America de Sud, fructele acai sunt foarte asemănătoare cu afinele. Semințele preiau aproximativ 80% din fruct, dar pulpa și coaja conțin o mulțime de vitamine și alți nutrienți în restul de 20%.

Fructele de acai

Fructele de acai- beneficii și proprietăți

Acai sunt o bogată sursă de vitamine și minerale, dar mai ales de antioxidanți ce aduc nenumărate beneficii pentru sănătate.

Valori nutriționale

100 de grame de pulpă de fructe de acai congelate conțin:

  • Calorii: 70
  • Grăsime: 5 grame
  • Grăsimi saturate: 1,5 grame
  • Carbohidrati: 4 grame
  • Zahar: 2 grame
  • Fibra 2 grame
  • Vitamina A: 15% din DZR
  • Calciu: 2% din DZR

Fructele de acai conțin, de asemenea, alte minerale, inclusiv crom, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu, potasiu și fosfor..

Dar unele dintre cele mai puternice beneficii ale sănătății acai provin din compușii vegetali. Cea mai notabilă dintre acestea sunt antocianine, care conferă fructelor de acai culoarea violet intens și acționează ca antioxidanți în organism. Puteți găsi, de asemenea, antociani în alte alimente albastre, negre și violete, cum ar fi fasolea neagră și afinele.

Puternic antioxidant

La fel ca multe fructe de pădure, fructele de acai conțin o cantitate semnificativă de antioxidanți. De fapt, conform bazei de date naționale de substanțe nutritive a USDA pentru capacitatea de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului, acestea depășesc fructe precum merișoare și afine la categoria antioxidanților.

De asemenea, este important de reținut faptul că s-a descoperit că atât sucul, cât și pulpa fructelor au o rată de absorbție extrem de ridicată a antioxidanților.

În mod special, un antioxidant care se găsește în fructe de acai este antocianina, care are beneficii multiple: reduce inflamația, îmbunătățește funcția de memorie, previne invazia celulelor canceroase, reduce stresul oxidativ din radicalii liberi și multe altele, conform Medical News Today. Antioxidantul este, de fapt, un pigment de plante care este responsabil de culoare atunci când fructele sunt amestecate.

Reduc colesterolul

Studiile susțin că fructele de acai ar putea ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol prin scăderea colesterolului total și LDL.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, este posibil ca antocianinele din acai să fie responsabile pentru impactul lor pozitiv asupra nivelului de colesterol, deoarece studiile au legat acest compus vegetal de îmbunătățirile colesterolului HDL și LDL.

Îmbunătețesc funcțiile cerebrale

Mulți compuși vegetali din fructele de acai ar putea, de asemenea, să protejeze creierul de daune pe măsură ce îmbătrânima, arată studiile.

Antioxidanții din fructele de acai contracarează efectele dăunătoare ale inflamației și oxidării din celulele creierului, care pot afecta negativ memoria și învățarea.

Contraindicații

Având în vedere că acai este un fruct sănătos, bogat în antioxidanți, nu există contraindicații în a-l consuma.

Este important să rețineți că, dacă îl cumpărați ca pulpă preprelucrată, verificați eticheta ingredientului și asigurați-vă că nu are ingrediente adăugate. Unele piureuri au o cantitate foarte mare de zahăr adăugat.

Ce gust au fructele de acai

Gustul micuțelor bobițe de acai au o aroma unică. Unii le consideră delicioase și nu foarte dulci, iar alții le descriu că fiind un mix de mure și ciocolată neîndulcită Această din urmă descriere poate fi explicată de faptul că atât boabele de Acai cât și cele de cacao sunt bogate în polifenoli, ceea ce poate explica parțial similitudinile gustului.

Cum se consumă fructele de acai

Ca și afinele și altele fructe de pădure, fructele de acai proaspete au o durată scurtă de valabilitate. Tocmai din acest motiv, sunt exportate în principal și disponibile pe scară largă în trei forme principale – piureuri, pulberi și sucuri.

Sucul de acai este încărcat cu antioxidanți, dar are și cel mai mare conținut de zahăr și o cantitate mai mică de fibre.

Suc de acai

Pulberea de acai are cea mai concentrată cantitate de nutrienți, oferindu-ți fibre și grăsimi, precum și compuși din plante.

Pulbere de acai

Și piureul de acai este o modalitate prin care te poți bucura de aroma fructelor acai.

Piure de acai

Mod de preparare

Topping-urile pot include fructe feliate sau fructe de pădure, fulgi de nucă de cocos prăjiți, unt de arahide, boabe de cacao sau semințe de chia.

Pentru a prepara o gustare cu acai, amestecă piureul congelat, neîndulcit cu apă sau lapte pentru a-l transforma într-o bază asemănătoare smoothie-ului pentru topping-uri.

Poți prepara, de asemenea, o gustare folosind pudră de acai. Amestec-o în rețeta preferată de smoothie, apoi adăugă ingredientele preferate.

Urmărește-ne pe Google News