De ce este bine să consumăm fructe în mod regulat

Conținutul de fructoză nu ar trebui să fie un motiv pentru a exclude fructele din alimentația zilnică pentru simplul fapt că acestea conțin mari cantități de fibre care încetinesc absobția zahărului. În acest fel, este evitată creșterea glicemiei și a secreției de insulină peste limitele normale.

Cel mai important aspect pentru care ar trebui să mâncăm multe fructe se referă la conținutul lor bogat în vitamine, minerale și fibre. De asemenea, unele fructe conțin proteine și chiar grăsimi. De aceea, fructele reprezintă o parte importantă a oricărui tip de dietă care ajută la menținerea sănătății corpului uman.

Totodată, fructele conțin antioxidanți, care au drept rol neutralizarea radicalilor liberi, întărirea sistemului imunitar, precum și prevenirea unor boli grave precum cancerul. Fructele sunt și o excelentă sursă de hidratare deoarece conțin cea mai pură apă. În plus, ele au și rol de echilibrare a balanței electrolitice.

Fibrele conținute de fructe contribuie la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea constipației. Vitaminele și mineralele au rolul de a întări sistemul osos, de a menține sănătatea danturii, a părului și a pielii, dar și de a regla tensiunea arterială și nivelul colesterolului.

Dealul de la Coțofenești, locul unde a fost găsit coiful dacic, scanat cu tehnologia care a descoperit templele mayașe. Expert: „Rezultatele au fost spectaculoase”
Recomandări
Dealul de la Coțofenești, locul unde a fost găsit coiful dacic, scanat cu tehnologia care a descoperit templele mayașe. Expert: „Rezultatele au fost spectaculoase”

Care sunt cele mai populare fructe la nivel mondial

Datorită beneficiilor lor nutriționale, consumul mondial de fructe a crescut simțitor în ultimii ani. Acesta variază în funcție de zona geografică, unele fructe fiind consumate la nivel global, în timp ce unele sunt limitate la anumite regiuni din cauza disponibilității lor limitate.

În continuare îți vom spune care sunt cele mai populare fructe de pe tot globul, în funcție de producție și de consum.

Roșiile

În ciuda percepției multor oameni, din punct de vedere tehnic, roșiile sunt fructe deoarece conțin semințe.

Fructele care sunt produse în cele mai mari cantităţi în lume - Imagine cu roşii aşezate în cutii
Peste 187 milioane de tone de roşii sunt produse anual în lume

Acestea sunt produse în cantități mai mari decât orice alt fruct, producția mondială fiind de peste 186 milioane de tone în fiecare an. Majoritatea culturilor de tomate provin din China, India, Turcia și Statele Unite ale Americii.

Nu este de mirare că roșiile sunt fructele consumate cel mai mult în lume, un aliment de bază pentru milioane și milioane de oameni de pretutindeni.

Atac uriaș al Rusiei asupra Ucrainei: Kievul și alte orașe sunt în flăcări | VIDEO
Recomandări
Atac uriaș al Rusiei asupra Ucrainei: Kievul și alte orașe sunt în flăcări | VIDEO

Roșia este un ingredient-cheie în nenumărate bucătării datorită versatilității sale. Este folosit în prepararea sosurilor, supelor, salatelor, condimentelor, garniturilor și chiar a unor băuturi. De asemenea, este utilizat ca ingredient de fast-food servind drept bază pentru ketchup, salsa și pico de gallo, scrie Flo.Health.

Sărace în calorii și încărcate cu vitamine C și K, potasiu și acid folic, roșiile conțin și un compus antioxidant denumit licopen. Cercetări recente arată că licopenul ar putea scădea riscul apariției bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer.

În plus, roșiile conțin alți antioxidanți, cum ar fi betacarotenul, naringenina și acidul clorogenic și servesc ca o sursă bună de fibre. Fibrele previn constipația, scad colesterolul, gestionează nivelul zahărului din sânge și ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

Bananele

Aproape 120 milioane de tone de banane sunt produse anual, în special în India și în China. Există și alți producători importanți precum Filipine, Ecuador, Indonezia și Brazilia, care exportă cea mai mare parte din culturile lor de banane în alte țări pentru consum.

Fructele care sunt produse în cele mai mari cantităţi în lume - Imagine cu mai multe lăzi pline cu banane
Aproape 120 milioane de tone de banane sunt produse anual
Cum a fost declarat nevinovat un om de afaceri acuzat că a șantajat eMAG și un director al companiei: „Dacă îmi iau banii, fac contract de confidențialitate”
Recomandări
Cum a fost declarat nevinovat un om de afaceri acuzat că a șantajat eMAG și un director al companiei: „Dacă îmi iau banii, fac contract de confidențialitate”

Bananele au un nivel ridicat de potasiu, care ajută la prevenirea accidentului vascular cerebral, hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă. De asemenea, vindecă oboseala, crampele musculare și oboseala musculară după un antrenament intens la sală sau pe terenul de sport.

Asemenea merelor, bananele funcționează și ca o sursă excelentă de flavonoide, pectină, magneziu, cupru, mangan, fibre și vitamine B6 și C.

Deoarece sunt o gustare destul de sățioasă, bananele ajută la pierderea în greutate atunci când sunt savurate ca parte a unei diete bine echilibrate.

Pentru un mic dejun rapid și sănătos poți servi în fiecare dimineață un castron cu lapte și fulgi de ovăz și o banană feliată, fructe de pădure și un strop de scorțișoară.

Pepenii roșii

Se crede că pepenele roșu a apărut în urmă cu peste 4000 de ani în regiunea de nord a Africii, pe locul Egiptului de azi, unde au fost descoperite hieroglife antice care fac referire la acest fruct.

Fructele care sunt produse în cele mai mari cantităţi în lume - Imagine cu pepeni tăiaţi şi întregi pe o masă
Producția globală de pepeni roșii este de aproximativ 102 milioane de tone

Pepenii erau considerați fructe neprețuite și erau folosite în ritualurile de înmormântare ale faraonilor. Din acel moment, acest fruct considerat salbatic a devenit un aliment care în zilele noastre este aproape indispensabil mai ales vara. În prezent, există peste 1.000 de soiuri.

Acest fruct dulce și suculent cu coaja verde conține substanțe nutritive, inclusiv antioxidanți și vitaminele A și C. Pentru asta, pepenii roșii sunt folosiți în mod obișnuit la prepararea băuturilor alcoolice și nealcoolice pentru dulceața lor naturală și conținutul de apă.

Cea mai mare țară producătoare de pepeni roșii este în momentul de față China, care cultivă anual aproape 73 milioane de tone. Producția globală de pepeni roșii este de aproximativ 102 milioane de tone.

Merele

Printre cele mai comune fructe savurate în întreaga lume se numără și merele, care sunt cultivate în principal în Europa, China sau SUA. Aproape 86,5 milioane de tone de mere sunt produse la nivel global în fiecare an.

Fructele care sunt produse în cele mai mari cantităţi în lume - Imagine cu un coş plin cu mere roşii pe o masă
Aproape 86,5 milioane de tone de mere sunt produse la nivel global în fiecare an

Mărul este o sursă fantastică de vitamine A, B1, B2, B6, C, E, K, precum și potasiu, mangan și cupru. Fibrele alimentare pe care le oferă cresc senzația de sațietate și reduc aportul caloric.

Compușii fenolici precum flavonoidele quercetina, kaempferolul și catechina regăsite în mere oferă proprietăți antioxidante care protejează împotriva bolilor cronice, inclusiv cancerul, bolile de inimă și diabetul. De asemenea, consumul de mere scade colesterolul, îmbunătățește sănătatea oaselor și funcția creierului.

Nu în ultimul rând, pectina din mere acționează ca un prebiotic pentru a echilibra bacteriile intestinale, pentru a regla nivelul zahărului din sânge și pentru a stimula sănătatea cardiovasculară.

Strugurii

Nu în ultimul rând, pe lista noastră figurează strugurii, fructe recunoscute datorită proprietăților multiple pentru sănătate. Aceștia conțin vitamine, minerale, antioxidanți polifenolici, iar consumați cu regularitate aduc o mulțime de beneficii organismului.

Fructele care sunt produse în cele mai mari cantităţi în lume - Imagine cu struguri şi o sticlă de ulei de struguri pe o masă
La nivel mondial, producția de struguri se cifrează la puțin peste 78 milioane de tone în fiecare an

Strugurii au cel mai mic indice glicemic, cuprins între 43 și 53, valoarea depinzând în funcție de soi. În plus, aportul caloric este la rândul lui mic, și anume de circa 70 de calorii la 100 de grame.

În compoziția strugurilor, mai ales a celor negri, există resveratrol, care este cel mai puternic antioxidant şi care împiedică dezvoltarea mai multor tipuri de afecțiuni cardiace, protejând vasele de sânge.

Totodată, consumul regulat de struguri va reduce riscul inflamațiilor și va îmbunătăți modul în care organele din corp procesează glucoza ori insulina. În plus, strugurii conțin antioxidanți și substanțe active care ajută direct la detoxifierea colonului, a ficatului și rinichilor.

Pot fi introduși în curele de detoxifiere, atât în formă de suc, cât și în stare pură. De asemenea, sunt bogați în apă, ceea ce îi face o excelentă sursă de hidratare, în timp ce vitaminele pe care le conțin ajută la protejarea pielii și implicit la întârzierea procesului de îmbătrânire prematură.

La nivel mondial, producția de struguri se cifrează la puțin peste 78 milioane de tone în fiecare an.

Vezi şi fructe și legume bogate în vitamina C!

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (33)

Lucaluca   •   29.11.2024, 04:26

Ar trebui să se dubleze cantitatea, poate ar fi mai ieftine....

jeky   •   21.05.2024, 06:39

Și mă întreb oare se consumă tot ce se produce?

Manuela18   •   08.05.2024, 16:56

Numarul este cu adevarat impresionant !

Vezi toate comentariile (33)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Unica.ro
Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Ce nume extrem de rare au copiii lui Nicușor Dan. NU le-ai mai auzit în România. Detaliul pe care primarul Capitalei l-a dezvăluit despre familia lui: “Când s-a născut fetița...”
Libertateapentrufemei.ro
Ce nume extrem de rare au copiii lui Nicușor Dan. NU le-ai mai auzit în România. Detaliul pe care primarul Capitalei l-a dezvăluit despre familia lui: “Când s-a născut fetița...”
Șoșoacă s-a aruncat în valuri, în Marea Neagră. „Și grasele poartă tricouri ude”
Adevarul.ro
Șoșoacă s-a aruncat în valuri, în Marea Neagră. „Și grasele poartă tricouri ude”
Prințul Harry, CRITICAT DUR de președinta Sentebale, organizația caritabilă pe care a înființat-o și din care a demisionat: „Această cascadorie publicitară…”
Elle.ro
Prințul Harry, CRITICAT DUR de președinta Sentebale, organizația caritabilă pe care a înființat-o și din care a demisionat: „Această cascadorie publicitară…”
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Ce idee i-a mai venit Alexandrei, după ce a croşetat coiful dacic de la Coţofeneşti. Afacerea merge ca pe roate
Observatornews.ro
Ce idee i-a mai venit Alexandrei, după ce a croşetat coiful dacic de la Coţofeneşti. Afacerea merge ca pe roate
Horoscop 6 aprilie 2025. Săgetătorii s-ar putea să aibă dreptate cam în tot ce spun, dar contează foarte mult cum o fac
HOROSCOP
Horoscop 6 aprilie 2025. Săgetătorii s-ar putea să aibă dreptate cam în tot ce spun, dar contează foarte mult cum o fac

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI