Cuprins:
De ce este bine să consumăm fructe în mod regulat
Conținutul de fructoză nu ar trebui să fie un motiv pentru a exclude fructele din alimentația zilnică pentru simplul fapt că acestea conțin mari cantități de fibre care încetinesc absobția zahărului. În acest fel, este evitată creșterea glicemiei și a secreției de insulină peste limitele normale.
Cel mai important aspect pentru care ar trebui să mâncăm multe fructe se referă la conținutul lor bogat în vitamine, minerale și fibre. De asemenea, unele fructe conțin proteine și chiar grăsimi. De aceea, fructele reprezintă o parte importantă a oricărui tip de dietă care ajută la menținerea sănătății corpului uman.
Totodată, fructele conțin antioxidanți, care au drept rol neutralizarea radicalilor liberi, întărirea sistemului imunitar, precum și prevenirea unor boli grave precum cancerul. Fructele sunt și o excelentă sursă de hidratare deoarece conțin cea mai pură apă. În plus, ele au și rol de echilibrare a balanței electrolitice.
Fibrele conținute de fructe contribuie la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea constipației. Vitaminele și mineralele au rolul de a întări sistemul osos, de a menține sănătatea danturii, a părului și a pielii, dar și de a regla tensiunea arterială și nivelul colesterolului.
Care sunt cele mai populare fructe la nivel mondial
Datorită beneficiilor lor nutriționale, consumul mondial de fructe a crescut simțitor în ultimii ani. Acesta variază în funcție de zona geografică, unele fructe fiind consumate la nivel global, în timp ce unele sunt limitate la anumite regiuni din cauza disponibilității lor limitate.
În continuare îți vom spune care sunt cele mai populare fructe de pe tot globul, în funcție de producție și de consum.
Roșiile
În ciuda percepției multor oameni, din punct de vedere tehnic, roșiile sunt fructe deoarece conțin semințe.
Acestea sunt produse în cantități mai mari decât orice alt fruct, producția mondială fiind de peste 186 milioane de tone în fiecare an. Majoritatea culturilor de tomate provin din China, India, Turcia și Statele Unite ale Americii.
Nu este de mirare că roșiile sunt fructele consumate cel mai mult în lume, un aliment de bază pentru milioane și milioane de oameni de pretutindeni.
Roșia este un ingredient-cheie în nenumărate bucătării datorită versatilității sale. Este folosit în prepararea sosurilor, supelor, salatelor, condimentelor, garniturilor și chiar a unor băuturi. De asemenea, este utilizat ca ingredient de fast-food servind drept bază pentru ketchup, salsa și pico de gallo, scrie Flo.Health.
Sărace în calorii și încărcate cu vitamine C și K, potasiu și acid folic, roșiile conțin și un compus antioxidant denumit licopen. Cercetări recente arată că licopenul ar putea scădea riscul apariției bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer.
În plus, roșiile conțin alți antioxidanți, cum ar fi betacarotenul, naringenina și acidul clorogenic și servesc ca o sursă bună de fibre. Fibrele previn constipația, scad colesterolul, gestionează nivelul zahărului din sânge și ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.
Bananele
Aproape 120 milioane de tone de banane sunt produse anual, în special în India și în China. Există și alți producători importanți precum Filipine, Ecuador, Indonezia și Brazilia, care exportă cea mai mare parte din culturile lor de banane în alte țări pentru consum.
Bananele au un nivel ridicat de potasiu, care ajută la prevenirea accidentului vascular cerebral, hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă. De asemenea, vindecă oboseala, crampele musculare și oboseala musculară după un antrenament intens la sală sau pe terenul de sport.
Asemenea merelor, bananele funcționează și ca o sursă excelentă de flavonoide, pectină, magneziu, cupru, mangan, fibre și vitamine B6 și C.
Deoarece sunt o gustare destul de sățioasă, bananele ajută la pierderea în greutate atunci când sunt savurate ca parte a unei diete bine echilibrate.
Pentru un mic dejun rapid și sănătos poți servi în fiecare dimineață un castron cu lapte și fulgi de ovăz și o banană feliată, fructe de pădure și un strop de scorțișoară.
Pepenii roșii
Se crede că pepenele roșu a apărut în urmă cu peste 4000 de ani în regiunea de nord a Africii, pe locul Egiptului de azi, unde au fost descoperite hieroglife antice care fac referire la acest fruct.
Pepenii erau considerați fructe neprețuite și erau folosite în ritualurile de înmormântare ale faraonilor. Din acel moment, acest fruct considerat salbatic a devenit un aliment care în zilele noastre este aproape indispensabil mai ales vara. În prezent, există peste 1.000 de soiuri.
Acest fruct dulce și suculent cu coaja verde conține substanțe nutritive, inclusiv antioxidanți și vitaminele A și C. Pentru asta, pepenii roșii sunt folosiți în mod obișnuit la prepararea băuturilor alcoolice și nealcoolice pentru dulceața lor naturală și conținutul de apă.
Cea mai mare țară producătoare de pepeni roșii este în momentul de față China, care cultivă anual aproape 73 milioane de tone. Producția globală de pepeni roșii este de aproximativ 102 milioane de tone.
Merele
Printre cele mai comune fructe savurate în întreaga lume se numără și merele, care sunt cultivate în principal în Europa, China sau SUA. Aproape 86,5 milioane de tone de mere sunt produse la nivel global în fiecare an.
Mărul este o sursă fantastică de vitamine A, B1, B2, B6, C, E, K, precum și potasiu, mangan și cupru. Fibrele alimentare pe care le oferă cresc senzația de sațietate și reduc aportul caloric.
Compușii fenolici precum flavonoidele quercetina, kaempferolul și catechina regăsite în mere oferă proprietăți antioxidante care protejează împotriva bolilor cronice, inclusiv cancerul, bolile de inimă și diabetul. De asemenea, consumul de mere scade colesterolul, îmbunătățește sănătatea oaselor și funcția creierului.
Nu în ultimul rând, pectina din mere acționează ca un prebiotic pentru a echilibra bacteriile intestinale, pentru a regla nivelul zahărului din sânge și pentru a stimula sănătatea cardiovasculară.
Strugurii
Nu în ultimul rând, pe lista noastră figurează strugurii, fructe recunoscute datorită proprietăților multiple pentru sănătate. Aceștia conțin vitamine, minerale, antioxidanți polifenolici, iar consumați cu regularitate aduc o mulțime de beneficii organismului.
Strugurii au cel mai mic indice glicemic, cuprins între 43 și 53, valoarea depinzând în funcție de soi. În plus, aportul caloric este la rândul lui mic, și anume de circa 70 de calorii la 100 de grame.
În compoziția strugurilor, mai ales a celor negri, există resveratrol, care este cel mai puternic antioxidant şi care împiedică dezvoltarea mai multor tipuri de afecțiuni cardiace, protejând vasele de sânge.
Totodată, consumul regulat de struguri va reduce riscul inflamațiilor și va îmbunătăți modul în care organele din corp procesează glucoza ori insulina. În plus, strugurii conțin antioxidanți și substanțe active care ajută direct la detoxifierea colonului, a ficatului și rinichilor.
Pot fi introduși în curele de detoxifiere, atât în formă de suc, cât și în stare pură. De asemenea, sunt bogați în apă, ceea ce îi face o excelentă sursă de hidratare, în timp ce vitaminele pe care le conțin ajută la protejarea pielii și implicit la întârzierea procesului de îmbătrânire prematură.
La nivel mondial, producția de struguri se cifrează la puțin peste 78 milioane de tone în fiecare an.
Vezi şi fructe și legume bogate în vitamina C!
Manuela18 • 08.05.2024, 16:56
Un articol foarte interesant, nu stiam ca se produc atat de multe !