Fructul dragonului a devenit tot mai apreciat în ultima perioadă și pe plaiurile mioritice, fiind chiar cultivat în grădini și ghivece.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Unde crește planta care produce fructul dragonului

Planta de fructul dragonului

Fructele de pithaya sunt rodul unor cactuși – Stenocereus- originari din din Mexic, Guatemala, Costa-Rica, El Salvador și nordul Americii de Sud. Florile acestor cactușilor au o durată de viață de o singură noapte, timpul fiind însă suficient pentru a poleniza.

Un fruct pitaya are între 10 și 15 cm și cântărește aproximativ 220-340 de grame. Fructele de pitaya au forma ovală alungită cu frunze asemănătoare unor solzi și semințele mici și negre.

Tipuri de Pitaya- fructul dragonului

Există trei tipuri de fructul dragonului: cu coaja și pulpa roșie, cu coaja roșie și pulpa albă, cu coaja galbenă și pulpă albă. Primul dintre ele este considerat cel mai delicios.

Cultivare fructul dragonului în ghiveci sau în grădină

Planta fructului dragon are nevoie de un climat tropical sau subtropical, ea nu rezistă foarte bine la temepraturile scăzute. Acești cactuși sunt cățărători și au nevoie de un suport pentru a crește. Odată ce devine matură, planta formează rădăcini aeriene din ramuri.

Cea mai simplă metodă de a planta fructul dragonului este să tai ramurile mai bătrâne ale plantei, direct din despărțiturile vizibile și să le pui în pământ, cu o scurgere bună, de preferat într-un vas de lut, care nu rețin foarte mult umezeala.

Fructul dragonului se poate planta și din semințe, însă planta astfel crescută va avea nevoie de câțiva ani înainte să rodească.

Cactușii producători de fructe pitaya pot fi crescuți și în ghiveci. Un astfel de cactus are nevoie de un sol nisipos și de un ghiveci susficient de încăpător, pentru că poate crește destul de mult. Este recomandat ca pământul de să fie amestecat cu nisip. Planta trebuie udată doar atunci când solul este complet uscat, în mod contrar riscând ca rădăcina să putrezească.

Ce gust are fructul dragonului

Fructul dragonullui are un gust destul de subtil, deci nici pe departe la fel de spectaculos ca aspectul. Gustul este unul delicat, ca o pară mai puțin coaptă și aromată. În pulpa fructului se găsesc multe semințe mici și negricioase, care se ronțăie între dinți, la fel ca și în cazul fructelor de kiwi.

Cum se mănâncă fructul dragonului

Cum se mananca fructul dragonului

Un fruct pitaya copt are uniform o nuanță aprinsă de roz, ori de galben închis. Dacă la atingere, fructul este mult prea moale înseamnă că este prea copt, dacă este prea tare, e încă crud.

Pentru a te bucura de fructul dragonului din plin, cel mai bine este să consumi pulpa cremoasă când este rece. Considerat un superaliment, fructul dragonului are o serie de calități pentru care merita să-l cauți în supermarket.

Fructul dragonului se spală bine, apoi se taie în două și, cu ajutorul unei lingurițe se scote miezul. Atunci când este bine copt, această operațiune se poate realiza cu ușurință.

Beneficii și proprietăți

Fructul dragonului este renumit atât pentru aspectul său, dar și pentru beneficiile pe care le are pentru organism.

Fructele dragonului sunt sărace în calorii, dar sunt pline de vitamine și minerale esențiale. De asemenea, acestea conțin o cantitate substanțială de fibre dietetice.

Valori nutriționale pentru un fruct (apx. 230 g)

  • Calorii: 136
  • Proteine: 3 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Glucide: 29 grame
  • Fibră: 7 grame
  • Fier: 8% din DZR
  • Magneziu: 18% din DZR
  • Vitamina C: 9% din DZR
  • Vitamina E: 4% din DZR

Dincolo de substanțele nutritive esențiale, fructele dragonului furnizează compuși utili ai plantelor, cum ar fi polifenoli, carotenoizi și betacianine.

Întărește sistemul imunitar

Studiile arată că Vitamina C și carotenoizii din fructele dragonului pot stimula sistemul imunitar și pot preveni infecțiile, protejând globulele albe din sânge de posibile daune.

Globulele albe din sistemul imunitar atacă și distrug substanțele dăunătoare. Cu toate acestea, acestea sunt extrem de sensibile la daunele provocate de radicalii liberi.

Antioxidanții puternici, vitamina C și carotenoizii pot neutraliza radicalii liberi și pot apăra celulele albe din sânge.

Ferește organismul de anemie

Fructul dragonului este unul dintre puținele fructe proaspete care conțin cantități însemnate de fier.

Fierul joacă un rol crucial în transportul oxigenului.Din păcate, mulți oameni nu primesc suficient fier din alimentație. De fapt, studiile arată că 30% din populația lumii este deficitară în fier, ceea ce îl face să fie cel mai frecvent deficit de nutrienți la nivel mondial.

Pentru a combate nivelurile scăzute de fier, este important să consumați o varietate de alimente bogate în fier. Sursele bogate de fier includ carnea, peștele, leguminoasele, nucile și cerealele.

Fructele dragonului pot fi o altă opțiune excelentă, deoarece o porție conține 8% din aportul zilnic recomandat. De asemenea, conține vitamina C, care ajută corpul să absoarbă fierul.

Protejează inima

Fructele dragonului oferă mai mult magneziu decât majoritatea fructelor, cu 18% din doza zilnică recomandată într-un singr fruct.

Acest mineral este prezent în fiecare dintre celulele coprpului și participă la peste 600 de reacții chimice importante din organism. De exemplu, participă la reacțiile necesare pentru descompunerea alimentelor în energie, contracția musculară, formarea oaselor și chiar crearea ADN-ului.

Studiile indică faptul că aportul mai mare de magneziu poate reduce riscul bolilor de inimă și al accidentului vascular cerebral.

Reglează digestia

Fibrele sunt carbohidrați nedigerabili care au beneficii potențiale pentru sănătate. Cu 7 grame pe porție, fructele dragonului sunt o sursă excelentă de fibre

Deși fibrele sunt cel mai bine cunoscute pentru rolul său în digestie, cercetările au sugerat că ar putea juca și un rol în protejarea împotriva bolilor de inimă, gestionarea diabetului de tip 2 și menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Ce alte fructe exotice bogate în vitamine mai poți consuma

Legenda fructului dragonului

În ceea ce privește denumirea acestui fruct, există o legendă din care numele este inspirat. Fructele de pitaya ar fi fost, deci, create de creaturi mitice care scuipau de foc. În timpul lupții, atunci când dragonii scuipau foc, ultimul lucru care ieșea după flăcări era fructul dragonului. După ce dragonul era înfrânt în luptă, fructul dragonului era luat și prezentat împăratului în semn de victorie.

În prezent, cea mai mare cantitate exportată de fructe din Vietnam este reprezentată de pitaya. Fructele dragonului sunt cultivate în mai bine de 20 de țări, printre care: Thailanda, Israel, Australia, China și Indonesia.

În Vietnam, fructele dragonului erau crescute în vechime pentru rege, însă acesta a devenit, în scurt timp, popular și în ordinul celor înstăriți. Apoi s-a extins tot mai mult consumul de pitaya.

Salată de fructe exotice cu pitaya

Fructul dragonului are un aspect spectaculos și dă o notă aparte salatelor de fructe. Iată o rețetă cu care îți poți impresiona prietenii și familia.

Salata de fructe exotice cu pitaya

Ingrediente:

Mod de preparare:

Spală bine și taie în cubulețe fructul dragonului și celelalte fructe exotice, apoi pune-le în boluri mici, individuale sau într-un castron mai mare. Peste ele poți adăuga suc de portocale sau chiar frișcă ori poți servi salata de fructe alături de înghețată.

Urmărește-ne pe Google News