Studiul, publicat în revista americană Pediatrics, a analizat datele privind fumatul în timpul sarcinii ale părinților din Statele Unite în perioada 2007-2011. După studierea celor peste 20 de milioane de cazuri a rezultat că riscul de deces crește cu 0,07 pentru fiecare țigară fumată pe zi, notează CNN.
Astfel, în cazul mamelor care fumează un pachet de țigări pe zi, riscul apariției SMSS la copilul s-a triplat în comparație cu cel al sugarilor care au mame nefumătoare.
Cercetarea a arătat o legătură directă între fumatul mamei și SMSS. Potrivit Colegiului American de Obstetrică și Ginecologi, 23% până la 34% cazurile de SMSS și 5% până la 7% dintre decesele premature ale sugarilor pot fi atribuite fumatului prenatal.
Fumatul în timpul sarcinii poate avea și alte efecte asupra sugarilor. Cercetarea a arătat o legătură între fumat în timpul sarcinii și un risc mai mare de apariție a astmului, colică infantilă și obezitate. Chiar și fumatul pasiv este periculos pentru fătul în curs de dezvoltare, crescând riscul de scădere a greutății la naștere cu până la 20%.
Fumatul înainte de sarcină
Noua cercetare este prima care analizează impactul pe care îl are asupra copilului fumatul înaintea sarcinii.
„Dacă fumați în cele trei luni dinainte de sarcină și renunțați până la sfârșitul primului trimestru, tot va exista un risc de apariție a SMSS cu 50% mai mare decât în cazul nefumătorilor”, a spus Tatiana Anderson, autoarea studiului.
Riscul este mai mic decât în cazul fumatului pe tot parcursul sarcinii, dar mai mare decât în cazul celor care s-au lăsat de fumat cu mai mult timp înainte de a rămâne însărcinate sau care nu au fumat deloc.
„Femeile care intenționează să rămână însărcinate și sunt fumătoare trebuie să renunțe înainte de a încerca să rămână însărcinate, deoarece fumatul în primele trei luni înainte de a rămâne gravide”, concluzionează autoarea studiului.
Citește și: