Despre gălbiori

Cunoscute pentru aroma lor bogată, textura fragedă și nuanța galbenă, gălbiorii – Cantharellus cibarius – sunt o varietate delicioasă de ciuperci comestibile. Ele au un gust ușor piperat, ușor dulce și fructat.

Aceste ciuperci sunt de obicei mai scumpe, deoarece au nevoie de condiții specifice de creștere. Sunt de culoare galbenă spre portocalie. Culoarea lor strălucitoare le face ușor de reperat pe solul pădurii.

Gălbiorii au un conținut scăzut de calorii, dar conțin o cantitate semmnificativă de fibre. De asemenea, conțin alți nutrienți cheie, inclusiv cuprul, niacina și vitamina D.

Beneficii și proprietăți

Doar 1 cană (54 de grame) de ciuperci gălbiori conține:

  • Calorii: 17
  • Proteine: 1 gram
  • Carbohidrați: 4 grame
  • Grăsimi: 0,3 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Cupru: 21% din doza zilnică recomandată – DZR
  • Niacina: 14% din DZR
  • Vitamina D: 14% din DZR
  • Acid pantotenic: 12% din DZR
  • Fier: 10% din DZR
  • Riboflavină: 9% din DZR
  • Mangan: 7% din DZR

Gălbiorii sunt deosebit de bogați în cupru – un mineral care joacă un rol central în producția de energie a corpului, sănătatea creierului și metabolismul fierului.

De asemenea, conțin puțină vitamina D, de care corpul are nevoie pentru a menține sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.

În plus, ciupercile gălbiori oferă mai multe vitamine B, cum ar fi niacina și acidul pantotenic, ambele susțin sistemul nervos al corpului.

Gălbiorii sunt o sursă bună de antioxidanți, care sunt compuși care pot reduce inflamația și pot proteja împotriva bolilor cronice prin neutralizarea radicalilor liberi dăunători.

Riscuri și contraindicații

Este important să fim precauți atunci când căutăm ciuperci, deoarece ciupercile chanterelle sau gălbiorii arată similar cu alte câteva tipuri de ciuperci, dintre care unele pot fi toxice.

În special, ciupercile chanterelle sunt adesea confundate cu ciupercile Omphalotus olearius, care sunt otrăvitoare și pot provoca probleme precum diaree și vărsături.

În plus, ciupercile recoltate în apropierea autostrăzilor sau a zonelor industriale pot conține concentrații mari de metale grele, pesticide sau alți contaminanți dăunători.

Unii oameni pot fi, de asemenea, alergici la anumite tipuri de ciuperci, inclusiv la gălbiori.

Descoperă care sunt ciupercile comestibile.

Cum gătești gălbiori

Deși nu sunt la fel de comune ca alte soiuri de ciuperci, gălbiorii uscați și proaspeți pot fi găsiti relativ ușor în magazine fizice sau online. Le puteți savura în nenumărate rețete și preparate culinare. Gălbiorii uscați pot fi rehidratați prin înmuierea lor în apă fierbinte până când sunt din nou moi.

Gălbiorii sunt un plus excelent pentru sosurile de paste, pizza, umpluturi sau risotto. Sunt, de asemenea, delicioase sotate și servite ca o garnitură simplă.

Gălbiorii conțin o cantitate mare de apă, care se eliberează atunci când le gătiți. Prin urmare, atunci când gătiți ciuperci gălbiori, este posibil să doriți să le căliți mai întâi. Acest lucru ajută la eliminarea excesului de umiditate înainte de a adăuga unt sau ulei.

Rețete cu gălbiori

Gălbiorii, ca și alte ciuperci, pot fi incluși într-o mulțime de rețete delicioase, după gust și preferințe. Iată câteva idei din care să te inspiri:

Paste cu gălbiori și parmezan

Paste cu gălbiori și parmezan

Ingrediente

  • 300 g paste – după preferință
  • 600 g gălbiori
  • 30 g unt
  • 1 lingura ulei
  • 6 fire pătrunjel
  • 2 căţei de usturoi
  • 30 g parmezan ras
  • 1 lingura smântână
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se spală şi se curăţă gălbiorii şi se taie. Într-o tigaie se pune uleiul şi, când s-a încălzit, se pune şi untul. După topirea untului se pun gălbiorii şi se lasă 10 minute. Se adaugă usturoiul zdrobit, parmezanul şi smântâna. Se potriveşte gustul de sare şi piper. Se fierb pastele şi se servesc cu gălbiori deasupra şi pătrunjel tocat fin.

Quiche cu gălbiori

Quiche cu gălbiori

Ingrediente

  • 1 foaie plăcintă
  • 350 g ciuperci
  • 1 ceapă medie tocată
  • 1 lingură unt
  • sare și piper după gust
  • 125 ml smântână de gătit
  • 2 ouă
  • 1 lingură cimbru proaspăt tocat
  • 150 g brânză Gruyere, Emmentaler sau după preferință

Mod de preparare

Într-un vas mare, combină ciupercile feliate cu ceapa tocată, untul topit, sare, piper. Pune-le într-o tavă într-un singur strat și dă-le la cuptor pentru 15 minute. Scoate din cuptor și lasă la răcit un pic.

Întinde foaia de plăcintă într-o tavă corespunzătoare, înțeap-o pe alocuri cu furculița și dă-o la cuptor 10-15 minute să se coacă un pic. Micșorează un pic focul.

Separat, bate ouăle cu smântâna, cimbru, sare și piper. Într-un vas mare, combină ciupercile cu ceapa și brânza rasă și pune acest amestec în foaia de plăcintă din tavă. Toarnă deasupra și oul bătut.

Dă la cuptor 35-50 minute sau până când vezi că s-a pătruns și rumenit frumos deasupra.

Descoperă și rețete cu ciuperci champignon.

Gălbiori în oțet

Ingrediente

  • 400 g gălbiori
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Pentru baiţ
  • 500 ml oţet de vin de 9 grade
  • 250 ml apă
  • 2 cuişoare
  • 1 lingura piper alb
  • 1 foaie dafin
  • 2 lingurite sare
  • 4 linguri ulei de măsline

Mod de preparare

Se curăţă ciupercile şi se spală cu apă rece. Gălbiorii se ţin câteva ore în apă rece, ca să le iasă gustul amărui. Se lasă apoi să se zvânte într-o strecurătoare. Ciupercile mici se lasă întregi, iar cele mai mari se taie în două sau în patru, după caz.

Într-o tigaie cu ulei şi puţină apă se pun ciupercile curăţate şi tăiate. Se lasă pe foc potrivit 10 minute, până încep să scadă. Apoi se lasă la răcit.

Între timp, se pregăteşte soluţia de oţet: la 500 ml de oţet şi 250 ml de apă, se pun 2 linguriţe de sare. După ce soluţia a dat în clocot, se adaugă cuişoarele, dafinul, piperul şi uleiul de măsline.

Ciupercile şi usturoiul curăţat se pun în borcan. Deasupra se toarnă baiţul fierbinte, lăsând 1,5 –2 cm până la gura borcanului. Atenţie! Înainte de a turna baiţul, se pune sub borcan lama unui cuţit, ca să nu crape.

Se închide borcanul cu un capac, de preferat cu filet, şi se pune la sterilizat pe bain-marie circa 40 de minute. Pentru siguranţă, sterilizarea se poate repeta după 1-2 zile, circa 20 de minute. Se depozitează la loc răcoros şi uscat.

Gălbiori sote

Gălbiori sote

Ingrediente:

  • 1 kg ciuperci;
  • 2 cepe mari;
  • 100 g unt;
  • 3-4 linguri vin alb;
  • sare; piper;
  • 1 legatură pătrunjel.

Mod de preparare:

Ciupercile se spală în mai multe ape și se taie felii. Se pune untul la topit și se lasă ceapa la călit, tăiată solzișori, după care se adaugă ciupercile și vinul. Totul se lasă la fiert, la foc moderat, până când scade sucul ciupercilor. Când sunt gata, se condimentează cu sare, piper și se presară pătrunjel verde tocat.

Gălbiori cu sos de roșii și usturoi

Ingrediente: 350 g gălbiori; 1 ceapă medie; 1 morcov mic; 3 linguri sos de roșii mai gros; 3-4 căței mari de usturoi; 1 ceașcă de apă; 2 linguri ulei 1/2 legatură pătrunjel verde 1-2 frunze mici de busuioc 1 praf de cimbru uscat sare piper

Mod de preparare:

Ceapa se taie mărunt și morcovul se dă prin răzătoarea mică. Se pun la călit în ulei încins și se lasă pe foc pentru 2 minute. Se adaugă sucul de roșii în tigaie, cimbru, busuioc, sare, piper și apă și se lasă pe foc pentru 2 minute.

Într-un vas termorezistent se așază ciupercile, se condimentează cu sare, piper și puțin ulei. Se adaugă usturoiul pisat peste compoziția din tigaie și se amestecă bine până când se omogenizează totul. Amestecul se toarnă peste ciuperci. Vasul cu ciuperci se pune la cuptor pentru maximum 20-30 de minute, la 200 de grade. Ciupercile se servesc calde cu pătrunjel verde presărat deasupra.

Tocăniță de gălbiori

Tocăniță de gălbiori

Ingrediente:

  • 800 g gălbiori;
  • 1 morcov mediu;
  • 2 cepe mari;
  • 2 ardei;
  • o conservă roșii cuburi (400g);
  • 2 linguri ulei;
  • o legatură mărar;
  • sare; Piper.

Mod de preparare:

Sotează ceapa tocată mărunt în cele 2 linguri de ulei, la foc mic, 4-5 minute, apoi adaugă ardeiul tocat și morcovul ras. Amestecă un minut în ingredientele de tocăniță, apoi adaugă ciupercile tăiate feliuțe și o cană de apă (250 ml). Pune capacul tocăniței de ciuperci și amestecă ocazional, lăsând tocănița la foc mic-mediu pentru următoarele 20 de minute. Lasă tocănița să scadă, potrivește de sare și piper, apoi adaugă roșiile cuburi. Amestecă în tocăniță și mai las-o pe foc 5-10 minute, apoi presară mărar din belșug. Servește tocănită de gălbiori cu mamaligă și ardei iute.

Sursă foto – Shutterstock.com.

Urmărește-ne pe Google News