Gardenia este un tip de arbust cu frunzele veșnic verzi și cu flori foarte frumos parfumate. Cel mai frecvent, la noi, Gardenia este cultivată în ghivece și jardiniere, dar poate fi plantată și în grădină, pe timpul verii.
Cuprins:
Informații despre Gardenia
Gardenia este o floare exotică originară din Asia, în special din China. Aparține familiei Rubiaceae. Denumirea științifică pentru gardenie este Gardenia jasminoides.
Aceste flori sunt pline de personalitate și sunt atrăgătoare, mai ales datorită culorii lor verde „strălucitor”, dar și a florilor parfumate și delicate.
Deși spectaculoșii trandafiri sunt mai cunoscuți pentru frumusețea lor, gardeniile nu sunt mai prejos. Frumusețea lor este cunoscută aproape peste tot în întreaga lume.
Arbuștii de gardenia sunt veșnic verzi ce pot atinge, în mediul natural, peste 1 m înălțime. Frunzele sunt opuse sau în suluri de trei sau patru, verde închis și lucioase. Florile sunt solitare sau în grupuri mici, de culoare albă sau galben pal, cu o corolă tubulară cu 5-12 petale de la 5 până la 12 centimetri. Înflorirea este de la mijlocul primăverii până la mijlocul verii, iar multe specii sunt puternic parfumate.
Soiuri de gardenia
Genul conține peste 200 de specii, dar cele mai cunoscute soiuri sunt următoarele:
Gardenia jasminoides este cel mai cunoscut soi al acestui gen. Este arbust, decorativ prin flori și frunze, cu înălțimea de 60–100 cm. Are frunze mari, groase, lucioase, persistente, oval-alungite. Florile terminale sunt albe și foarte parfumate.
Gardenia radicans crește în formă de tufă compactă, înaltă de 30–60 cm, cu frunze de culoarea verde, lucioase și flori albe, mirositoare.
Gardenia florida are frunze verzi, strălucitoare și flori mari de culoare albă.
Alte specii:
- Gardenia imperialis
- Gardenia taitensis
- Gardenia thunbergia
- Gardenia volkensii
Plantare și înmulțire
Gardenia se înmulțește prin butași care se înrădăcinează la temperaturi de peste 20 de grade. Plantearea butașilor se face la distanța de 6×6 cm și adâncimea de 2–3 cm. Butașii trebuie sa fie fixați în substratul de înrădăcinare pentru a nu rămâne baza în contact cu aerul. Stimularea creșterii poate fi făcută cu fertilizanți speciali care se găsesc în magazinele de specilitate.
La temperatura de 21-23 °C în substrat și 18-20 °C în aer, înrădăcinarea se realizează în 35-50 zile. După înrădăcinare butașii se plantează în ghivece de 7–8 cm in diametru, într-un amestec format din două părți turbă și o parte mraniță.
- Ce flori de grădină poți planta, în funcție de anotimp
Îngrijire
Eliminarea prafului de pe frunze trebuie făcut cel puțin o dată pe lună cu un burete înmuiat în apă călduță sau prin introducerea plantelor sub duș.
Afînarea substratului se poate cu ajutorul unui băț d cel puțin o dată pe lună. Lucrarea se face cu multa atenție pentru a nu răni rădăcinile.
Această floare are pretenții ridicate față de lumină. Vegetează foarte bine în încăperi cu ferestrele pe direcția sud sau vest , fără a fi protejată de razele directe ale soarelui.
Față de temperatură are de asemenea pretenții ridicate, vegetând foarte bine în încăperile cu 20-24 °C vara și 18-20 °C iarna.
Crește și inflorește în condiții de sol și aer umed. Se udă la 3 -4 zile vara și la 6-8 zile iarna.
Tăierea tufelor de Gardenia
Tăierile se fac imediat după ce toate florile au căzut. Dacă întârzii prea mult cu tăierile, pe lastari se formează deja bobocii pentru anul următor.
Una dintre cele mai frustrante probeleme pentru iubitorii acestei plante sunt cele legate de lipsa florilor sau căderea bobocilor înainte de deschidere. Dacă sezonul de înflorire este în plină desfășurare și planta nu are nicio floare, este clar că ai tuns-o într-o perioadă necorespunzătoare.
Boli și dăunători
Cea mai frecventă problemă întâlnită la acest gen de flori ține de îngălbenirea masivă a frunzelor. Problema frunzelor îngălbenite este, cel mai frecvent, legată de 3 factori importanți: temperatură scăzută, drenaj defectuos și sol sărăcit în substanțe nutritive. Dacă planta semnalează aceasta problemă este bine să remediezi aceste probleme.
Printre cei mai des întâlniți dăunători ai acestor flori se numără Păduchele țestos, Păianjenul roșu comun. Pentru aceștia se găsesc cu ușurință insecticide în magazinele de specialitate.
Precauții pentru animalele de companie
Deși floarea este frumoasă, poate fi toxică pentru animale dacă este ingerată. Tulpinile, frunzele și florile plantei gardeniei conțin genipozide și gardenozide, două toxine care pot provoca tulburări gastro-intestinale ușoare până la severe la animalele de companie.
Semnificația florilor de Gardenia
Gardenia este o floare care simbolizează puritatea și blândețea. Cu toate acestea, acest simbolism depinde adesea de culoarea gardeniei. De exemplu, gardenia albă se potrivește cel mai bine acestui sens.
Un alt simbol al gardeniei este iubirea secretă între doi oameni și, de asemenea, bucuria.
De asemenea, această floare simbolizează tot ceea ce ține de lumea spirituală, în special atracția pură. Este o floare mistică asociată cu puterea de atracție și energia pozitivă.
Gardenia albă transmite pace și armonie, motiv pentru care sunt adesea folosite în decorarea interioarelor și chiar pentru cadouri.