Ministerul Sănătăţii a demarat, recent, un program naţional prin care şi-a propus să determine cât mai multe persoane să se lase de fumat. În afară de faptul că îşi distrug sănătatea, fumătorii îşi toacă şi mulţi bani cu acest viciu.
Statisticile Ministerului Sănătăţii arată că 32,6% din români cheltuiesc lunar pentru cumpărarea ţigărilor peste 200 de lei, adică mai mult de o treime din venitul minim lunar. Dintre cei aproximativ cinci milioane de fumători câţi există în România, doar 10.000 au renunţat la tutun în urma programelor naţionale antifumat.
Nici orele de consiliere din partea medicilor, nici mesajele şi imaginile şocante de pe pachetele de ţigări nu prea îi sperie pe fumători. Doar preţurile piperate par să îi facă pe unii să se gândească de două ori înainte de a scoate banii din buzunar pentru “a alimenta” acest viciu.
Ioana Linţoiu este o tânără de 26 de ani din Capitală care e fumătoare de câţiva ani. După ce a făcut câteva calcule simple referitoare la banii pe care îi cheltuieşte pe ţigări, ne-a spus hotărâtă: “Nu se mai poate aşa! Țin mult la sănătatea mea, aşa că voi renunţa la fumat”.
Tânăra fumează de aproape cinci ani şi “toacă” 30 de ţigări pe zi, adică un pachet şi jumătate. “Cheltuiesc chiar şi peste 400 de lei pe lună pe tutun. Gata cu ţigările! Îmi iau fructe cu banii ăştia. Aşa, voi împuşca doi iepuri dintr-o dată: scap de un viciu şi îl voi înlocui cu nişte alimente sănătoase”, completează, hotărâtă, tânăra.
Ce poţi face cu 200 de lei
- Îţi poţi achiziţiona ceva pentru tine: un parfum de marcă, o pereche de pantofi, o geantă de piele;
- Poţi cumpăra mâncare: 10 pizza mari, 20 de kilograme de carne de pui, 10 kilograme de mezeluri;
- Te poţi distra: 10 bilete de film la mall, 4-5 ieşiri la restaurant;
- Îţi poţi achita facturile: întreţinerea pe o lună de iarnă la o garsonieră.
«Mi-e foarte greu să renunţ definitiv»
Gabriel Mocanu (33 de ani): “Fumez de mai mulţi ani şi, acum,oricât aş vrea nu mă mai pot lăsa! De cele mai multe ori, aprind ţigară de la ţigară din cauza stresului, dar uneori o fac şi din plictiseală! Mi-ar fi foarte greu să renunţ definitiv,dar mi-am propus măcar să încerc! Pentru 20 de pachete pe care le iau într-o lună plătesc aproape 200 de lei. De banii ăştia aş putea să cumpăr altceva şi, în plus, nu mi-aş mai şubrezi sănătatea”.
«Aş vrea măcar să le mai răresc»
Bogdan Ormuz (25 de ani): “Fumez de mai bine de 10 ani şi, orice aş face, nu pot scăpa de acest viciu! Am ajuns la un pachet pe zi, ceea ce mă costă peste 250 de lei pe lună. Îmi doresc să mă las de tot, dar nu e deloc uşor. Pentru început, aş vrea măcar să le răresc. Un prieten mi-a dat o idee genială: să îmi propun un obiectiv,de pildă, să plec în vacanţă cu banii economisiţi după ce renunţ la ţigări”
«Nu mă las! Ce dacă “ard” atâţia bani?!»
Daniel O. (24 de ani): “Sunt tânăr şi sănătos tun, aşa că nu am de gând să mă las de fumat! Ce dacă «ard» atâţia bani pe ţigări?! Oricum, eu termin un pachet în aproximativ trei zile, ceea ce nu mi se pare atât de mult. Când ieşi la o bere, cu prietenii, chiar nu ai cum să nu aprinzi o ţigară! Dacă aş simţi că mi se şubrezesc plămânii, cred că aş lua unele măsuri şi, probabil, aş ajunge să renunţ la acest viciu”
Bărbaţii, mai împătimiţi decât femeile
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii (MS), 34,5% din bărbaţi fumează zilnic, cei mai mulţi făcând parte din categoria de vârstă 25-44 de ani, iar 27,9% din femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani sunt fumătoare înrăite. Statisticile mai arată că cei mai mulţi fumători, 47,1%, consumă într-o zi între 10 şi 20 de ţigări. Anul acesta, pentru programul naţional dedicat renunţării la tutun “Stop Fumat”, Ministerul Sănătăţii a alocat suma de 3,8 milioane lei.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!