Ardei copţi umpluţi cu brânză
Ingrediente pentru 4 porţii: 8 ardei capia roşii (circa 500 g), un vârf de coajă de portocală rasă, 375 g brânză de capră proaspătă Burgos Fresco, 100 g smântână Pilos, rozmarin Mikado, sare, piper Mikado.
Mod de preparare: ardeii se spală, se taie pe lung, li se scot seminţele şi se coc pe o tablă acoperită cu folie de aluminiu în cuptorul preîncins la 240°C, pe grill, circa 10 minute, până când coaja se umflă şi se înnegreşte. Apoi se scot, se acoperă cu un şervet umed şi se lasă 10 minute deoparte. Brânza se amestecă cu puţin rozmarin, coaja de portocală şi smântâna şi se condimentează cu sare şi piper. Jumătăţile de ardei se curăţă de coajă, se pun pe un platou şi se umplu cu crema de brânză. Se mai pot presăra cu puţin rozmarin. Se pot servi alături de un vin roşu spaniol. Dacă nu găsiţi ardei capia, puteţi folosi şi ardei gras roşu.
Ciuperci marinate
Ingrediente pentru 4-6 porţii: 750 g ciuperci, două cepe roşii, 3-4 căţei de usturoi, 8 linguri de ulei de măsline Espana, 50 ml de vin licoros roşu “Studio”, una-două linguriţe de oţet din vin Espana, 100 g şuncă crudă Serrano Espana, sare, piper Mikado.
Mod de preparare: ciupercile se spală, iar cele mari se taie în două sau în patru. Cepele se taie felii mici. La fel şi usturoiul, care apoi se prăjeşte într-o tigaie, în 6 linguri de ulei încins, după care se scoate şi se pune deoparte. Ciupercile se prăjesc 15 minute pe ambele părţi în uleiul încins rămas de la prăjirea usturoiului şi deasupra se presară sare şi piper. Spre final se adaugă feliile de ceapă. Totul se stinge cu 50 ml vin licoros roşu şi o linguriţă de oţet şi se toarnă într-un castron. Se amestecă cu usturoiul, cu restul de ulei şi se ţin la marinat una-două ore. Se servesc cu şuncă şi cu baghetă.
Chorizo cu cartofi
Ingrediente pentru 4-6 porţii: 4 cartofi potrivit de mari (de circa 125 g), 4-5 linguri ulei de măsline Espana, un Chorizo Espana (salam cu ardei, 250 g), 150 ml de vin roşu Bobal Valencia, 2-3 căţei de usturoi, circa 30 g măsline cu pastă de ardei Manzanilla Espana, cimbru Mikado, sare, piper Mikado, 20-24 de scobitori.
Mod de preparare: cartofii se curăţă de coajă, se taie în 24 de felii şi se prăjesc pe o parte şi pe cealaltă într-o tigaie mare, în 3-4 linguri de ulei de măsline, până devin crocanţi. Se condimentează cu sare şi piper. Apoi, se iau 24 felii Chorizo şi se prăjesc uşor în restul de ulei încins, la foc mic. Se toarnă şi vinul roşu (atenţie! poate sări) şi feliile de Chorizo se prăjesc în tigaia acoperită, încă două minute pe ambele părţi. Usturoiul se curăţă şi se taie beţigaşe. Înainte să scoatem cartofii, se pune usturoiul peste ei, apoi cimbru şi se mai prăjesc puţin. Măslinele se scurg. Pe fiecare felie de cartof se aşază o felie de Chorizo scursă de ulei, o măslină şi se fixează cu o scobitoare.