– biscuiţii se pun într-un castron şi se amestecă cu zahărul, cu untul topit şi cu scorţişoara, până se formează o pastă – se unge cu unt o tavă de tartă cu diametrul de 20-23 cm şi se tapetează cu hârtie de copt, apoi se tasează cu o lingură şi se pune la frigider.
Umplutură:
– gelatina se diluează în apă rece, se fierbe la foc mic până se dizolvă şi se încorporează încet în brânza mixată, împreună cu sarea şi cu zahărul – separat se bate smântâna dulce, se amestecă cu cea grasă şi se toarnă peste crema de brânză – compoziţia se pune peste blatul de biscuiţi, se uniformizează şi se lasă la rece patru ore.
Sirop:
– se pun într-o tigaie, la foc mediu, o treime din afine, apa şi zahărul şi se fierb până devin un sirop închegat – se strecoară într-un castron, iar afinele fierte se aruncă – după ce se răceşte siropul, se pun în el afinele crude şi se introduce la frigider.
Prăjitura se scoate din formă cu ajutorul hârtiei de copt, se pune pe un platou şi se toarnă peste ea siropul cu afine.
Blat: – 300 g de biscuiţi digestivi sfărâmaţi – 50 g de zahăr tos – 95 g de unt topit.
Umplutură: – un plic de gelatină fără aromă – 60 ml de apă rece – 450 g de brânză Philadelphia – 100-150 g de zahăr – un praf de sare – 200 g de smântână grasă – 200 g de smântână dulce pentru frişcă.
Topping: – 200 g de afine (sau zmeură, piersici, căpşune etc.) – două linguri apă – 100 g de zahăr tos.
GERMANIA | Pulpă de vită în vin roşu
Mod de preparare:
Ingrediente:
1. Se încălzeşte cuptorul la 220 grade Celsius 2. Se asezonează bine carnea cu sare şi piper, se pune într-o tavă fără ulei şi se bagă în cuptorul încins 3. Se ţine 15 minute, apoi se reduce temperatura la 160 grade Celsius şi se mai lasă o oră 4. Când friptura e gata, se aşază pe un fund de lemn şi se acoperă cu o folie de aluminiu 5. Între timp, se prepară sosul 6. Se îndepărtează grăsimea din tavă, cu excepţia a două linguri. 7. Se pun cele două linguri într-o crăticioară pe foc şi se adaugă făină 8. Se toarnă supa treptat, amestecând 9. Se adaugă vinul, anşoa mărunţit şi muştarul 10. Se amestecă încontinuu până se formează un sos gros şi omogen, care se toarnă peste friptură
Se ornează cu pătrunjel.
– un kg de carne de vită – o linguriţă de făină – trei căni de supă de vită – o jumătate de pahar de vin roşu demisec – câteva bucăţi de anşoa – două linguriţe de muştar – sare şi piper.
FRANȚA | Sufleu parizian de viţel
Mod de preparare:
Ingrediente:
1. Pentru sosul Bechamel se topeşte untul într-o oală mică, apoi se adaugă făina, laptele, câte puţin, sare şi piper, după gust 2. Se amestecă la foc mic, până când compoziţia devine cremoasă 3. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească 4. Se încălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius 5. Se pun laolaltă cuburile de şniţel, jambonul, brânza, pătrunjelul, sosul Bechamel rece, pesmetul, trei gălbenuşuri şi se amestecă bine 6. Înainte de a pune compoziţia la cuptor se bat spumă cele trei albuşuri şi se încorporează în ea, apoi se unge vasul cu unt. 7. Sufleul se pune în tavă şi se introduce în cuptor 15-20 de minute
Se serveşte fierbinte.
– 25 g de pesmet – patru şniţele de viţel prăjite şi tăiate în bucăţi mici – două felii de jambon tăiat bucăţi (să nu fie crud!) – 100 g de brânză Gruyere sau Emmental rasă – pătrunjel tocat – trei ouă – 10 g de unt (pentru uns forma)
Sos Bechamel – 20 g de unt – 20 g de făină – 250 ml de lapte rece – o jumătate de linguriţă sare.
INDIA | Pui cu roşii şi curry
Mod de preparare:
Ingrediente:
1. Ceapa şi usturoiul se prăjesc în ulei timp de cinci minute. 2. Se asezonează şi se adaugă amestecând pudra de curry 3. Se prăjesc pentru încă un minut 4. Se presară puiul cu Vegeta 5. Se adaugă cartoful şi puiul în tigaie 6. Se toarnă laptele de cocos 7. Se fierbe 10-12 minute, apoi se adaugă roşiile şi se fierbe totul încă două minute
Se serveşte cu ardei iute.
– o ceapă tocată – doi căţei de usturoi tocaţi – două linguri pudră de curry – un cartof dulce mare curăţat şi tăiat în bucăţi mici – patru piepţi de pui fără piele tăiaţi în bucăţi – o linguriţă de Vegeta – 400 g de lapte de cocos – 100 g de de roşii cherry – doi ardei roşii.
MAROC | Pacheţele marocane
Mod de preparare:
Ingrediente:
1. Se taie ceapa mărunt şi se căleşte în ulei 2. Ciupercile se taie feliuţe şi se pun peste ceapă, lăsându-se cinci minute pe foc 3. După ce se opreşte focul, se pune în compoziţie puţin delikat 4. Carnea se taie felii ca pentru şniţel şi se bate 5. După ce a fost bătută, se ia o lingură şi jumătate din compoziţia de ciuperci şi se întinde pe bucata de carne, împreună cu un morcov sau doi, în funcţie de lungimea fâşiei de carne 6. Astfel se rulează carnea, iar când s-a format o ruladă micuţă, se străpunge cu o scobitoare, pentru a nu curge compoziţia din interior. 7. Se aşază pacheţelele în tavă şi se condimentează. 8. La final se pune vinul şi se dă la cuptor pentru circa 45 de minute la foc potrivit.
Când sunt gata, se scot scobitorile.
– 600 g de carne de porc – 400 g de ciuperci – o ceapă medie – câţiva morcovi mici – 70 g de unt – 100 ml de ulei – delikat – piper şi sare după gust – 200 ml de vin roşu.
Recomandări
Carisma în țara lui Guță și Borcea: cazul Marcel
AUSTRIA | Budincă de ciocolată
Mod de preparare:
Ingrediente:
1. Se pun biscuiţii într-o pungă de plastic şi se zdrobesc cu un făcăleţ 2. Laptele cu cacao, siropul şi untul se pun pe foc, la bain-marie, într-un vas rezistent la căldură şi se amestecă până când se omogenizează. Se scoate recipientul din cratiţă 3. Apoi se încorporează biscuiţii şi fructele uscate tocate mărunt 4. Se tapetează un bol cu folie de aluminiu şi se pune în el amestecul 5. Se nivelează şi se dă la rece două ore, apoi se răstoarnă pe o farfurie
Se feliază ca tortul.
– 150 g de biscuiţi cu cacao – 200 ml de lapte cu cacao – două linguri de sirop de caramel – o jumătate de pachet de unt – 120 g de fructe uscate amestec.
UNGARIA | Ruladă cu mac
Mod de preparare:
Ingrediente:
Aluat:
– ingrediente se frământă până se formează o cocă legată – acesta se împarte în două, se pune în folie şi se dă la frigider o oră;
Umplutură:
– se opăreşte coaja de lămâie cu 80 ml de lapte în care s-au pus 110 g zahăr pudră şi o lingură de miere, apoi se omogenizează cu macul şi cu zahărul vanilat – se împarte în două, apoi se întinde câte o foaie şi se dă la frigider – se întind foile de aluat cu câţiva centimetri mai mari decât cele de umplutură – se pune pe fiecare din ele câte o foaie din compoziţia cu mac, îndoindu-se marginile aluatului peste umplutură – se rulează strâns fiecare foaie, se aşază în tavă şi se înţeapă cu furculiţa – se unge cu gălbenuş, se pune la rece 10-15 minute, apoi se unge cu albuş şi se dă iar la rece, până se usucă – se încinge cuptorul bine, apoi se coace rulada 15 minute la foc mai mare şi încă 15 la foc foarte mic.
Aluat: – 260 g de făină – 80 g de unt – 50 g de untură – un vârf de cuţit de sare – o lingură cu vârf de zahăr pudră – 4 g de drojdie uscată – un gălbenuş – 50 ml de lapte călduţ.
Umplutură: – 270 g de mac – un plic de zahăr vanilat – coaja rasă de la o lămâie – 80 ml de lapte – 110 g de zahăr pudră – 25 g de miere – un ou (pentru uns rulada).
SERBIA | Sniţel Karadjordje
Mod de preparare:
Ingrediente:
1. Se taie fileul de porc în felii subţiri, apoi se bat cu ciocanul de şniţele şi se asezonează cu sare şi cu piper 2. Bucăţile de carne se ung cu cremă de brânză şi se rulează, îndesându-se la capete, ca sarmalele, ca să nu se scurgă conţinutul. 3. Rulourile se trec apoi prin făină, prin ou bătut şi prin pesmet, apoi încă o dată prin ou şi prin pesmet 4. Se pun la prăjit într-o baie de ulei încins, 8-10 minute şi se scot pe hârtie absorbantă.
Se pot servi cu cartofi prăjiţi, cu salată ori cu garnitură de legume proaspete.
– 500 g de muşchi file de porc – 200 g de cremă de brânză Philadelphia – şase linguri de pesmet, şase linguri de făină – două ouă – 800 g de cartofi – un litru ulei pentru prăjit – sare – piper.