Mâncare de castraveţi

Ingrediente: 500 g carne, 50 g unt, un kg castraveţi muraţi, două cepe, o lingură de făină, mărar, pătrunjel, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: castraveţii se taie felii cu o grosime de 1,5 cm şi se lasă o oră în apă rece, la desărat. Se pun apoi la scurs într-o sită. Car­nea se taie bu­căţele şi se rume­neşte într-o cratiţă, în unt. Se adau­gă castraveţii în aceeaşi cratiţă şi se rumenesc un pic împreună. Separat se face puţin rântaş, care se pune apoi la prăjit cu ceapa curăţa­tă şi tocată mărunt. Se lasă cinci minute să se înăbuşe, apoi se pune peste carne şi castraveţi, se adau­gă apă cât să acopere ingredientele, se pun mărarul şi pătrunjelul tocate, apoi sare şi piper. Se lasă să scadă puţin, apoi se introduce 15 minute în cuptor, la foc potrivit.

Borş de sfeclă roşie

Ingrediente: două bucăţi de sfeclă, doi morcovi, două cepe, o ţelină mică, un cartof, un ardei gras roşu, pătrunjel, patru-cinci linguri de ulei, patru roşii, o lingură de boia dulce, un litru borş, sare, piper, o linguriţă de zahăr.

Mod de preparare: se curăţă sfecla, morcovii şi ţelina şi se taie cubuleţe. Ceapa şi ardeiul gras se toacă mărunt. Se pune uleiul în­tr-o tigaie şi se adaugă zahărul, să se caramelizeze puţin, apoi sfecla, să se prăjească. Separat, se pune pe foc o oală cu circa un litru de apă, în care se fierb ceapa, ardeiul, morcovul, ţelina, boiaua şi pătrunjelul. În acest amestec se adaugă sfecla călită, imediat după ce e luată de pe foc, cartoful tăiat cu­bu­leţe, apoi roşiile decojite şi feliate ca pen­tru salată. Când legumele sunt fierte, se pune borşul, se adaugă sare şi piper după gust şi se mai fierbe 10 minute. Se serveşte cu pătrun­jel proaspăt.

Minciunele cu zahăr pudră

Ingrediente: 70 g unt, 250 g smântână, trei gălbenuşuri, 50 g zahăr, o lingură de rom, puţină sare, 100 g făină, puţină vanilie, unt sau untură pentru prăjit, zahăr pudră.

Mod de preparare: se amestecă ingredientele şi se face un aluat fraged. Acesta se întinde şi se taie în fâşii de 3 cm lăţime şi de 8-10 cm lungime. Aceste fâşii se crestează 3 cm pe lungime, în mijloc, şi se introduce unul dintre capete prin tăietură, ca şi cum ar fi întors pe dos. Aceste fâşii se prăjesc în unt sau în untură clocotită. Se scot pe o hârtie absorbantă, ca să nu rămână grase, se presară zahăr pudră pe ele şi se servesc fierbinţi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News