Calamari prăjiţi
Ingrediente: 400 g calamari proaspeţi sau congelaţi, 6 linguri făină, 250 g bere, un ou, sare, piper alb, ulei pentru prăjit, lămâie.
Mod de preparare: se taie calamarii în inele groase şi se presară cu sare şi piper alb. Într-o farfurie adâncă se bate oul cu berea, cu trei-patru linguri de făină (astfel încât aluatul să nu fie prea apos) şi cu puţină sare. Se pune pe foc un vas adânc, cu ulei, iar când este încins se pun la prăjit inelele de calamari după ce au fost trecute întâi prin făină şi apoi prin compoziţia cu ou şi bere. Se lasă să se rumenească, apoi se scot pe prosoape absorbante şi se servesc cu multă lămâie şi chiar cu salată verde.
Plăcintă cu spanac şi feta
Ingrediente: 500 g spanac fiert şi tocat, 200 g brânză feta, 3 linguri ulei de măsline, două cepe, trei ouă, 200 ml smântână sau iaurt, 100 g unt, un pachet de foi de plăcintă, sare şi piper.
Mod de preparare: se pune uleiul într-o tigaie şi se căleşte în el ceapa, fără să se rumenească. Se pune apoi într-un bol şi se adaugă brânza feta, spanacul scurs de apă, smântâna, ouăle, sare (dacă nu e brânza prea sărată) şi piper după gust. Se unge o tavă cu puţin unt, apoi se aşază în ea jumătate din foi, după ce fiecare dintre acestea a fost unsă cu un strat subţire de unt. Se pune umplutura şi se nivelează, apoi se acoperă cu foile rămase, unse, de asemenea, cu unt. Se înţeapă din loc în loc şi se introduce tava în cuptorul încălzit, circa 40 de minute, până se rumeneşte. Se taie după ce se răceşte puţin.
Tzatziki
Ingrediente: un castravete, trei căţei de usturoi, 400 g iaurt grecesc, o jumătate de lămâie, două linguri ulei de măsline, o lingură de miez de nucă, o crenguţă de mărar, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: se curăţă castravetele de coajă, apoi se dă pe răzătoarea mare, se sărează puţin şi se lasă într-o sită, să se scurgă. Se stoarce, se pune în-tr-un castron şi se amestecă împreună cu usturoiul curăţat şi pisat, iaurtul, zeama de lămâie şi uleiul de măsline. Se sărează şi se piperează după preferinţe, apoi se acoperă şi se pune în frigider măcar o oră. Se ornează cu nucă mărunţită şi cu mărar.
fotografii: Shutterstock