Iepure la tavă marinat cu vin alb
Ingrediente: un iepure, o ceapă, un morcov, şase căţei de usturoi, două linguri de delikat, patru linguri ulei de măsline, piper, sare, un pahar de vin alb.
Mod de preparare: într-un castron mai înalt se prepară o soluţie marinată dintr-un litru de apă, o ligură de delikat, ceapa tăiată solzişori, rondelele de morcov, usturoiul feliat, sare şi piper. După ce se amestecă, se pune în castron iepurele, fără cap, spălat foarte bine. Se acoperă şi se lasă la frigider până a doua zi. Se scoate într-o sită, ca să se scurgă zeama. Carnea se aşază pe o tavă unsă cu ulei, iar în jurul ei se pun legumele marinate. Se stropesc cu vinul alb şi se introduc în cuptorul bine încălzit, la foc mic, circa 30 de minute. Friptura se stropeşte apoi cu sos din tavă şi se mai introduce 10 minute în cuptor. Se poate servi cu garnitură de cartofi natur, de orez sau cu pere proaspete.
Drob de carne cu legume
Ingrediente: 1 kg carne tocată de pui, 200 g măsline verzi, doi ardei graşi, 300 g ciuperci, o legătură pătrunjel, o legătură mărar, două legături ceapă verde, cinci ouă, un ardei gras verde, o lingură delikat, sare, piper, două linguri de ulei.
Ciorbă cu ouă şi smântână
Ingrediente: 4 litri de apă, o ceapă, o ţelină, trei morcovi, pătrunjel, trei cartofi tăiaţi cubuleţe, 1 l borş, doi căţei de usturoi, 400 g cârnaţi picanţi, patru linguri de smântână, sare, piper, trei ouă fierte.
Iepuraşi şi ouă din turtă dulce
Ingrediente: un pachet unt, 120 g zahăr, două gălbenuşuri, 350 g făină, un plic praf de copt, 300 g ciocolată albă, colorant alimentar în diferite nuanţe, bomboane de decor, creioane cu glazură colorată.
Gustarea iepuraşului
Mod de preparare: cu ajutorul unei forme de prăjituri se taie brânza feliată în formă de iepuraşi, puişori şi ouă. Apoi se aşază pe cele două felii de pâine şi se decorează cu felii de ridichi, jumătăţi de roşii şi codiţe de ceapă.
Platou cu ouă umplute
Ingrediente: patru ouă fierte, câte o lingură de pate şi de muştar, maioneză, pătrunjel, o roşie, o frunză de salată, gogoşar murat, sare, piper.
Asortează mâncărurile cu un vin potrivit
Consumat cu măsură, vinul este un deliciu sănătos. Asocierea lui cu diferite mπncăruri este o adevărată ştiinţă.
Vinurile roşii slabe se asortează, în schimb, cu mπncăruri mai grele, cu gusturi puternice, care conţin carne albă, de viţel, carne de miel, de porc sau de pasăre. Vinurile roşii tari, mai vechi, se potrivesc la carne de berbec, de vită şi de vπnat. Ideală e combinaţia vin roşu-caşcaval. Vinurile dulci se consumă la desert, alături de prăjituri, torturi, îngheţate sau fructe şi se asociază mai puţin cu cremele şi prăjiturile cu ciocolată. Vinurile uşoare se servesc înaintea celor tari, iar cele tinere, înaintea celor vechi. în ceea ce priveşte anotimpul, vara se consumă vinurile uşoare, uneori cu apă minerală, iar toamna şi iarna, cele tari.