Iepure la tavă marinat cu vin alb
Ingrediente: un iepure, o ceapă, un morcov, şase căţei de usturoi, două linguri de delikat, patru linguri ulei de măsline, piper, sare, un pahar de vin alb.
Mod de preparare: într-un castron mai înalt se prepară o soluţie marinată dintr-un litru de apă, o ligură de delikat, ceapa tăiată solzişori, rondelele de morcov, usturoiul feliat, sare şi piper. După ce se amestecă, se pune în castron iepurele, fără cap, spălat foarte bine. Se acoperă şi se lasă la frigider până a doua zi. Se scoate într-o sită, ca să se scurgă zeama. Carnea se aşază pe o tavă unsă cu ulei, iar în jurul ei se pun legumele marinate. Se stropesc cu vinul alb şi se introduc în cuptorul bine încălzit, la foc mic, circa 30 de minute. Friptura se stropeşte apoi cu sos din tavă şi se mai introduce 10 minute în cuptor. Se poate servi cu garnitură de cartofi natur, de orez sau cu pere proaspete.
 
Drob de carne cu legume
Ingrediente: 1 kg carne tocată de pui, 200 g măsline verzi, doi ardei graşi, 300 g ciuperci, o legătură pătrunjel, o legătură mărar, două legături ceapă verde, cinci ouă, un ardei gras verde, o lingură delikat, sare, piper, două linguri de ulei.
Mod de preparare: carnea tocată se pune într-un castron şi se amestecă bine cu ceapa şi măslinele tăiate rondele, ardeii tocaţi cubuleţe, ciupercile feliate şi verdeaţa mărunţită bine. Se adaugă delikatul, ouăle, sare şi piper, după gust. Se ung două tăvi ca de cozonac cu câte o lingură de ulei, apoi se pune în fiecare jumătate din compoziţie. Se nivelează şi se introduc în cuptorul bine încălzit, la foc încet, până se formează o crustă arămie deasupra.
 
Ciorbă cu ouă şi smântână
Ingrediente: 4 litri de apă, o ceapă, o ţelină, trei morcovi, pătrunjel, trei cartofi tăiaţi cubuleţe, 1 l borş, doi căţei de usturoi, 400 g cârnaţi picanţi, patru linguri de smântână, sare, piper, trei ouă fierte.
Mod de preparare: se fierb morcovul, ţelina şi ceapa într-o oală în cei patru litri de apă, cu puţină sare. După ce au fiert legumele se pun cârnaţii tăiaţi bucăţele şi cubuleţele de cartofi. Când şi acestea sunt fierte, se adaugă borşul şi usturoiul pisat. Supa se mai dă în câteva clocote şi se adaugă smântâna şi condimentele. Se serveşte cu câte un ou fiert tăiat în două şi cu frunzuliţe de pătrunjel.
 
Iepuraşi şi ouă din turtă dulce
Ingrediente: un pachet unt, 120 g zahăr, două gălbenuşuri, 350 g făină, un plic praf de copt, 300 g ciocolată albă, colorant alimentar în diferite nuanţe, bomboane de decor, creioane cu glazură colorată.
Mod de preparare: untul adus la temperatura camerei se amestecă bine cu zahărul, apoi se adaugă praful de copt, gălbenuşurile şi, la final, făina. Aluatul se pune într-o folie din aluminiu şi se bagă la rece 30 de minute. După aceea se întinde cu un făcăleţ şi se decupează din el iepuraşi, ouă şi puişori de găină, cu ajutorul unor forme pentru fursecuri. Fursecurile din turtă dulce se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduc la cuptor 15 minute. Se lasă să se răcească, apoi se ornează cu ciocolata topită şi colorată după preferinţe şi cu creioanele cu glazură.
 
Gustarea iepuraşului
Ingrediente: două felii de pâine prăjită, trei ridichi, trei roşii cherry, câteva codiţe de ceapă verde, şase felii de brânză feliată.
Mod de preparare: cu ajutorul unei forme de prăjituri se taie brânza feliată în formă de iepuraşi, puişori şi ouă. Apoi se aşază pe cele două felii de pâine şi se decorează cu felii de ridichi, jumătăţi de roşii şi codiţe de ceapă.
 
Platou cu ouă umplute
Ingrediente: patru ouă fierte, câte o lingură de pate şi de muştar, maioneză, pătrunjel, o roşie, o frunză de salată, gogoşar murat, sare, piper.
Mod de preparare: se pune în mijlocul platoului salata şi roşia tăiată. Ouăle se taie în două, li se scoate gălbenuşul şi se aşază în jurul salatei. Gălbenuşurile se omogenizează cu pateul, muştarul, o lingură de maioneză, sare şi piper, apoi se pun în jumătăţile de ou. Crema se acoperă cu câte o linguriţă de maioneză şi se decorează cu bucăţele de gogoşar şi cu frunze de pătrunjel. Spaţiul dintre “bărcuţe” se ornează cu felii de roşie.
 
Asortează mâncărurile cu un vin potrivit
Consumat cu măsură, vinul este un deliciu sănătos. Asocierea lui cu diferite mπncăruri este o adevărată ştiinţă.
Astfel, dacă la o masă obişnuită, fără pretenţii, se poate bea un singur fel de vin, la una festivă, cu un meniu bogat, se pot consuma 3 feluri, în următoarea ordine: vin alb sec, vin roşu şi vin dulce sau demidulce. Cele albe se potrivesc cu preparatele din peşte, din carne albă de pasăre, din ficat de raţă sau gπscă şi cu cele cu sosuri albe. Mai mult, merg bine cu gustările picante (mezeluri, brπnzeturi proaspete şi preparate din legume care nu conţin oţet).
Vinurile roşii slabe se asortează, în schimb, cu mπncăruri mai grele, cu gusturi puternice, care conţin carne albă, de viţel, carne de miel, de porc sau de pasăre. Vinurile roşii tari, mai vechi, se potrivesc la carne de berbec, de vită şi de vπnat. Ideală e combinaţia vin roşu-caşcaval. Vinurile dulci se consumă la desert, alături de prăjituri, torturi, îngheţate sau fructe şi se asociază mai puţin cu cremele şi prăjiturile cu ciocolată. Vinurile uşoare se servesc înaintea celor tari, iar cele tinere, înaintea celor vechi. în ceea ce priveşte anotimpul, vara se consumă vinurile uşoare, uneori cu apă minerală, iar toamna şi iarna, cele tari.

Urmărește-ne pe Google News