Sufleu de pangasius
Ingrediente: două vinete, o cutie de roşii decojite, o ceapă, cinci linguri de ulei, 200 g caşcaval, pătrunjel, şase bucăţi de file de pangasius, sare, piper.
Mod de preparare: se spală vinetele, apoi se taie, pe lung, în felii de un cm şi se stropesc cu suc de lămâie. Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în 3 linguri de ulei. Când e rumenită se adaugă sare, piper, pătrunjel şi roşiile tăiate cubuleţe. Se mai fierbe 10-15 minute. Se unge tava de sufleu cu ulei, se condimentează peştele, se taie caşcavalul în felii subţiri şi se aşază în formă, în straturi, vinete, caşcaval, peşte şi sos de roşii, astfel încât deasupra să rămână un strat de caşcaval. Se acoperă cu folie de aluminiu şi se coace 50 de minute. Cu 10 minute înainte de a fi gata, se scoate folia, ca să se rumenească stratul de caşcaval.
Borş de peşte
Ingrediente: capul şi coada de la un somn, capul şi coada de la un crap, patru bucăţi de biban, şalău sau roşioară, cinci morcovi, o ţelină, două cutii de roşii decojite, trei cepe, câte o legătură de pătrunjel şi de leuştean, cinci linguri de ulei, o mână de orez, un ardei gras, un litru de borş, sare, delikat.
Mod de preparare: se curăţă legumele, se toacă şi se pun la călit zece minute, în oala de ciorbă, cu cele cinci linguri de ulei. Se adaugă apă, roşiile şi orezul spălat şi se lasă să fiarbă până se frăgezesc. Se scot branhiile şi apoi se pune peştele la fiert, în oala cu legume. Se lasă la foc mic, o oră, şi apoi se pune borşul. Se potriveşte de sare şi delikat. Când e gata, se adaugă verdeaţa tocată mărunt.
File de crap cu legume julienne
Ingrediente: şase bucăţi de file de crap, doi ardei graşi roşii, trei castraveţi, trei fire de praz, trei morcovi, cinci linguri de ulei de măsline, o lămâie, sare, piper.
Mod de preparare: peştele se spală şi se condimentează, apoi se pune pe grătar şi se rumeneşte uniform, întorcându- se cu o paletă. Se spală legumele şi se curăţă de coajă, iar ardeii, de seminţe. Prazul se taie în bucăţi de şase cm lungime şi apoi pe lung, julienne (fâşii subţiri), ca şi celelalte legume. Se călesc într- o tigaie din teflon, cu ulei, amestecând frecvent. Se adaugă sare şi piper după gust, iar la final, zeama de lămâie. Se servesc ca garnitură la fileul de crap.
Aperitiv cu macrou
Ingrediente: 300 g de macrou marinat, doi cartofi, doi castraveţi muraţi, două cepe roşii, patru linguri de maioneză, un măr golden, două roşii, sare, piper.
Mod de preparare: se fierb cartofii, apoi se taie cubuleţe de 1 cm, ca şi peştele. Castraveţii şi ceapa se toacă mărunt, roşiile se taie felii, iar mărul, în bucăţele, cu tot cu coajă. Se amestecă totul, se potriveşte de sare şi de piper şi se lasă o oră la frigider.
Hering cu cartofi natur
Ingrediente: 10 felii de hering marinat, doi cartofi, două frunze de salată, o lămâie, câteva rondele de ceapă roşie şi verde.
Mod de preparare: se curăţă şi se fierb cartofii tăiaţi cubuleţe. Se aşază frunzele de salată pe două farfurii şi peste ele se pun feliile de peşte, sub formă de evantai, cubuleţele de cartofi, rondelele de ceapă şi câte o jumătate de lămâie.
Saramură cu lămâie
Ingrediente: doi peşti, trei roşii, doi ardei iuţi, şase căţei de usturoi, o legătură de usturoi verde, câteva fire de pătrunjel, un cubuleţ de vegeta, o jumătate de lămâie, piper, sare.
Mod de preparare: peştele se curăţă şi se aşază pe grătar. Într-un vas se pune o cană de apă la fiert şi se adaugă cubul de vegeta. Se amestecă până dă în clocot. Roşiile şi cei doi ardei iuţi se pun pe o plită la copt, apoi se curăţă de coajă şi se pasează. Se zdrobesc şi cei şase căţei de usturoi. Peştele se aşază pe un platou, se adaugă roşiile pasate, usturoiul, apa cu vegeta, usturoiul verde, pătrunjelul tocat, sare şi piper. Se asezonează cu lămâie.
Trucuri de la bucătari
– Peştele trebuie prăjit în cantităoei mici, pentru că reîncălzit nu mai e la fel de bun;
– Ca să nu se lipească de tavă, când îl prepari la cuptor, pune sub el un strat de felii de lămâie sau rondele de ceapă;
– Evită să usuci peştele când îl prepari pe grătar. Ca să rămână suculent, unge-l în timpul coacerii cu un ulei aromatizat şi acoperă-l cu o folie de aluminiu.
(fotografii: Shutterstock, Colorise, Luminiţa Ivan)