Praz cu măsline
Ingrediente: 2 kg praz, 3-4 linguri ulei, 200 g măsline, bulion, sare, condimente.
Mod de preparare: prazul se spală şi se taie bucăţi mici. Se pune într-o cratiţă cu ulei, sare şi condimente şi se căleşte. După 5-10 minute, se adaugă o ceşcuţă de apă. Se lasă să fiarbă până scade. Se adaugă apoi măslinele şi 3 linguri de bulion stins cu apă. Se lasă să fiarbă la foc mic.
Sărmăluţe cu orez şi ciuperci
Ingrediente: 500 g de orez, 50 de foi de varză murată, o cutie cu ciuperci tăiate, o ceapă, un morcov, o ţelină, o cană cu bulion, sare, piper.
Mod de preparare: se toacă ceapa, morcovul şi ţelina. Se pun la călit împreună cu orezul. Se adaugă ciupercile tăiate. Se lasă la răcit. Se ia cu lingura din compoziţie şi se umplu foile de varză, apoi se rulează. Se pun într-o cratiţă, la fiert, timp de 30 de minute. Se adaugă sucul de roşii şi se dau la cuptor încă 30 de minute.
Ardei umpluţi
Ingrediente: 10-12 ardei, 200 g orez, 1/2 kg ceapă, o rădăcină de pătrunjel, 1/2 ţelină mică, un morcov, 1/2 kg roşii, o legătură mărar, o legătură pătrunjel, sare, ulei, piper.
Mod de preparare: ardeii se spală, se taie un căpăcel, în jurul codiţei, se scot seminţele şi se curăţă de vinişoarele din interior. Se opăresc 10 minute în apă clocotită şi se lasă apoi la scurs. Morcovul, ţelina, pătrunjelul se dau pe răzătoarea mică.
Ceapa se toacă mărunt şi se călesc toate legumele în ulei, se adaugă apoi orezul şi apa, cât să le acopere. Se lasă la foc domol. Când apa a scăzut, se adaugă două roşii decojite şi tăiate bucăţele mici şi se mai lasă 5 minute la fiert. Când totul s-a înmuiat, se adaugă verdeaţa tocată mărunt.
O parte din roşii se decojesc şi se dau prin maşina de tocat, pentru sos. Se poate folosi şi bulion diluat în apă. Ardeii se umplu cu amestecul din legume şi orez, se pune capac o felie de roşie. Se aşază într-o cratiţă cu puţin ulei, se toarnă sosul de roşii şi se completează cu apă, trei sferturi din cratiţă. Se pot servi şi reci, ca aperitiv.
Roşii umplute cu legume
Ingrediente: patru roşii mari, o ceaşcă de mazăre, un cartof, un morcov, două linguri de maioneză vegetală, câteva fire de pătrunjel pentru decor, sare, piper.
Mod de preparare: se taie roşiile în două, în zig-zag, fără să li se scoată miezul. Cartoful şi morcovul se fierb şi se toacă, apoi se amestecă într-un castronel cu mazărea şi maioneza.
Se condimentează, apoi se aşază deasupra jumătăţilor de roşie. Se ornează cu frunze de pătrunjel.