Despre căpșuni și beneficiile lor

Căpșunile sunt fructe foarte sănătoase, conțin mulți antioxidanți și vitamine. De asemenea, au un conținut scăzut de calorii, conținând doar aproximativ 32 de calorii pe suta de grame.

Căpșunul (Fragaria ananassa) își are originea în Europa. Este un hibrid din două specii de căpșuni sălbatice din America de Nord și Chile.

Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C și mangan și, de asemenea, conțin cantități semnificative de folat (vitamina B9) și potasiu.

Sunt foarte bogate în antioxidanți și compuși vegetali, care pot avea beneficii pentru sănătatea inimii și controlul zahărului din sânge. Consumate de obicei crude și proaspete, aceste fructe de pădure pot fi folosite și într-o varietate de gemuri, jeleuri și deserturi absolut delicioase.

Calorii gem de căpșuni

Gemul este un produs alimentar obținut prin fierberea fructelor cu zahăr. Așadar, atunci când vorbim despre câte calorii are gemul de căpșuni, luăm în calcul faptul că, deși fructele în sine au un conținut caloric scăzut, atunci când adăugăm zahăr numărul de calorii crește.

Sigur că numărul de calorii poate varia ușor de la rețetă la rețetă, dar o medie poate fi situată în jurul a 260-280 de calorii pe suta de grame de gem de căpșuni.

Rețete de gem de căpșuni

Gem de căpșuni din două ingrediente

Gem de căpșuni din două ingrediente

Ingrediente

Mod de preparare

Căpșunile se spală, se înlătură codițele și partea albă şi le laşi deoparte, într-o sită, ca să se scurgă apa. Le pui într-o cratiţă, adaugi zahărul şi le laşi aşa câteva ore sau peste noapte, ca să îşi lase zeama. Le fierbi apoi la foc mic, până se topeşte complet zahărul. Dai flacăra mai mare şi le ţii pe foc în continuare, amestecând rar cu o lingură de lemn, apoi din ce în ce mai des, ca să nu se prindă de fundul vasului.

Când compoziţia începe să stropească, iei puţin gem pe o farfurie şi o dai la rece, ca să îi faci proba. Dacă se încheagă când s-a răcit şi fructele nu mai lasă suc, este gata. Se transferă gemul de căpşuni în borcane încălzite şi curate, apoi pui capace la borcane și le păstrezi în cămară.

Gem de căpșuni, rețeta clasică

Gem de căpșuni

Ingrediente

  • 1 kilogram căpșuni coapte
  • 400 g zahăr
  • sucul de la o lămâie

Mod de preparare

Căpșunile se spală, se înlătură codițele și partea albă. Se taie în bucăți mici.
Într-o cratiță se adaugă căpșunile, zahărul și sucul de la o lămâie. Se lasă 30 de minute.

Cratița se pune la foc mediu și se lasă căpșunile să fiarbă 30-40 minute amestecând din când în când.
Spuma ce se formează se va îndepărta cu ajutorul unei spumiere sau linguri.

Separat, se fierb câteva borcane. Se lasă la uscat.

Pentru cine preferă un gem cu bucăți mari de fructe îl poate lăsa așa, iar cei care preferă un gem cu o consistență de pastă îl pot pasa cu un ajutorul unui blender.

Gemul de căpșuni se transferă în borcane și se lasă la răcit. (Sursa -retete.unica.ro)

Gem de căpșuni fără zahăr

Gem de căpșuni fără zahăr
  • 1 kg de căpșuni bine coapte și dulci
  • 600 ml suc de mere

Spală bine căpșunile și înlătură-le codițele, după care taie fiecare căpșună în patru. După ce le-ai spălat, lasă-le să se scurgă.

Între timp, pune sucul de mere la foc mic, într-un vas cu fund gros. Când observi că sucul de mere fierbe și a scăzut la jumătate, adaugă și căpșunile și amestecă în continuu. Cu o paletă înlătură surplusul de spumă care se formează deasupra.

Lasă gemul de căpșuni pe foc pentru aproximativ 45 de minute, până când observi că toată compoziția a scăzut la jumătate, iar consistența este perfect închegată. Când este gata, ia gemul de pe foc și pune-l direct în borcanele curate și perfect uscate. Așează borcanele cu capacul în jos pentru 15 minute, după care pune-le într-un loc ferit de căldură și acoperă-le cu un prosop până se răcesc.

Este important de știut că gemul de căpșuni fără zahăr nu rezistă la fel de mult după ce ai deschis borcanul. Astfel, ori consumi gemul imediat, ori îl păstrezi la frigider după deschidere.

Gem din căpșuni congelate

Ingrediente:

  • 1 kg de căpșuni congelate
  • 600 g de zahăr (poți ajusta cantitatea după gust)
  • 1 lămâie (sucul și coaja rasă, dacă dorești)
  • Opțional: 1 plic de gelfix sau alt agent de îngroșare, dacă dorești un gem mai dens

Mod de preparare

Lasă căpșunile să se decongeleze într-o sită așezată deasupra unui bol, pentru a elimina excesul de apă. Acest pas poate dura câteva ore sau le poți lăsa peste noapte în frigider.

După ce s-au decongelat, pune căpșunile într-o oală mare.

Dacă îți dorești un gem cu bucăți mai mari de fructe, poți lăsa căpșunile întregi sau tăia doar cele mai mari. Dacă preferi un gem mai fin, poți zdrobi căpșunile folosind un blender.

Adaugă zahărul peste căpșuni și amestecă bine. Adaugă sucul de lămâie și coaja rasă (opțional), care vor ajuta la conservare și vor intensifica aroma gemului.

Pune oala pe foc mediu și amestecă constant până când zahărul se dizolvă complet. După ce zahărul s-a dizolvat, adu amestecul la fierbere. Redu focul la mic și lasă să fiarbă încet timp de aproximativ 30-45 de minute, amestecând ocazional și îndepărtând spuma care se formează la suprafață.

Pentru a testa gemul, ia puțin pe o liguriță și pune o farfurie, apoi lasă să se răcească. Dacă gemul se încheagă și nu curge, este gata. Dacă este prea lichid, mai fierbe-l câteva minute și repetă testul.

Dacă dorești să folosești un agent de îngroșare (de exemplu, gelfix), urmează instrucțiunile de pe ambalaj. De obicei, acesta se adaugă spre finalul fierberii, amestecând bine pentru a se încorpora.

Toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate, lăsând aproximativ 1 cm spațiu liber la gâtul borcanului.
Închide borcanele cu capacele sterilizate și întoarce-le cu capul în jos pentru câteva minute pentru a crea un vid. Apoi întoarce-le în poziția normală și lasă-le să se răcească complet.

Gem de căpșuni cu gelfix

Gem de căpșuni cu gelfix
  • 1 kg de căpșuni proaspete
  • 500 g de zahăr
  • 1 plic de Gelfix (2:1) (asigură-te că urmezi instrucțiunile de pe ambalajul specific pe care îl folosești)
  • 1 lămâie (sucul și coaja rasă, opțional)

Mod de preparare

Spală căpșunile sub jet de apă rece și îndepărtează codițele. Taie căpșunile în bucăți mai mici, în funcție de preferințe. Poți lăsa căpșunile mai mari pentru un gem cu textură sau le poți tăia mai mărunt pentru un gem mai fin.

Pune căpșunile tăiate într-o oală mare și adaugă zahăr. Amestecă bine pentru a te asigura că toate căpșunile sunt acoperite.

Adu amestecul la fierbere, amestecând constant, aproximativ 30 de minute. Amestecă conținutul plicului de Gelfix conform instrucțiunilor. Adu din nou amestecul la fierbere și lasă-l să fiarbă timp de cel puțin 3 minute, amestecând constant.

Adaugă sucul de lămâie și, dacă dorești, coaja rasă de lămâie. Lămâia va adăuga o notă de aciditate și va ajuta la păstrarea gemului.

Toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate, lăsând aproximativ 1 cm spațiu liber la gâtul borcanului.
Închide borcanele cu capacele sterilizate și întoarce-le cu capul în jos pentru câteva minute pentru a crea un vid. Apoi întoarce-le în poziția normală și lasă-le să se răcească complet.

Vezi și cum se prepară dulceața de căpșuni.

Cum se sterilizează borcanele

Un rol important în buna conservare a gemului și dulcețurilor de fructe îl au borcanele în care le depozităm. Mai exact, este esențial ca acestea să fie foarte bine curățate, dar și închise ermetic.

Sterilizarea borcanelor este un pas esențial pentru a asigura că gemul de căpșuni va fi păstrat în condiții de siguranță și va avea o durată lungă de valabilitate. Dacă nu ai aparat special pentru sterilizare, poți urma următorii pași

Spală borcanele și capacele cu apă caldă și detergent. Clătește-le bine pentru a elimina orice reziduu de săpun. Preîncălzește cuptorul aragazului la 150°C. Așază borcanele pe o tavă de copt, cu gura în sus. Pune tava cu borcane în cuptor pentru 10-15 minute. Capacele metalice se pot steriliza și ele în cuptor, dar pentru capacele din plastic, e mai bine să folosești metoda fierberii.

Pentru a folosi sterilizarea prin fierbere, după ce ai spălat bine borcanele, așază-le într-o oală mare și umple oala cu apă astfel încât borcanele să fie complet scufundate. Adu apa la fierbere și lasă borcanele să fiarbă timp de 10 minute. Capacele din plastic sau metalice pot fi adăugate în apă pentru ultimele 5 minute de fierbere.

Scoate borcanele din apă cu grijă, folosind clești, și așază-le pe un prosop curat, cu gura în jos, pentru a se scurge și a se usca.

Borcanele pentru gem pot fi sterilizate și la cuptorul cu microunde, dacă dorești.

Astfel, după ce le speli, umple borcanele cu apă pe un sfert și pune-le în cuptorul cu microunde. Pornește cuptorul pentru 2-3 minute sau până când apa începe să fiarbă. Scoate borcanele cu grijă și golește-le de apă. Lasă-le să se usuce pe un prosop curat. Această metodă nu este potrivită pentru capacele metalice, acestea trebuie să fie fierte seaprat.

Sursă foto – Shutterstock.com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News