Despre cireșe

Cireșele sunt fructe mici, care vin într-o varietate de culori și arome. Culorile lor pot varia de la galben la roșu-negricios intens. Toate soiurile sunt extrem de hrănitoare și pline de fibre, vitamine și minerale.

154 grame de cireșe dulci, crude, fără sâmburi oferă următoarele:

  • Calorii: 97
  • Proteine: 2 grame
  • Carbohidrati: 25 grame
  • Fibra: 3 grame
  • Vitamina C: 18% din necesarul zilnic
  • Potasiu: 10% din necesarul zilnic
  • Cupru: 5% din necesarul zilnic
  • Mangan: 5% din necesarul zilnic

Acești nutrienți, în special fibrele, vitamina C și potasiul sunt extrem de benefice pntru sănătatea. 

Vitamina C este esențială pentru menținerea sănătății sistemului imunitar și a pielii, în timp ce potasiul este necesar pentru contracția musculară, funcția nervoasă, reglarea tensiunii arteriale și multe alte procese critice ale corpului.

Cireșele sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, care vă ajută să vă mențineți sistemul digestiv sănătos, alimentând bacteriile intestinale benefice și promovând regularitatea intestinului.

Beneficiile cireșelor

Bogat în antioxidanți și compuși antiinflamatori

Concentrația ridicată de compuși vegetali din cireșe poate fi responsabilă de numeroasele beneficii pentru sănătate ale acestui fruct.

Deși cantitatea și tipul pot varia în funcție de soi, toate cireșele sunt pline de antioxidanți și compuși antiinflamatori.

Acest conținut ridicat de antioxidanți poate ajuta la combaterea stresului oxidativ, o afecțiune care este legată de boli cronice multiple și de îmbătrânire prematură.

Gem de cireșe făcut în casă

De fapt, o analiză a constatat că consumul de cireșe a redus efectiv inflamația în 11 din 16 studii și markerii stresului oxidativ în 8 din 10 studii.

Cireșele sunt deosebit de bogate în polifenoli, un grup mare de substanțe chimice vegetale care ajută la combaterea daunelor celulare, la reducerea inflamației și la promovarea sănătății generale. 

De fapt, dietele bogate în polifenoli pot proteja împotriva multor afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, diabet, declin mental și anumite tipuri de cancer.

Aceste fructe conțin, de asemenea, pigmenți carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul și vitamina C, ambele având și proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. 

Toate cireșele sunt bogate în antioxidanți și compuși antiinflamatori, care pot reduce riscul de boli cronice și pot promova sănătatea generală.

Poate stimula recuperarea mușchilor

Cercetările arată că acești compuși antiinflamatori și antioxidanți din cireșe pot ajuta la ameliorarea durerii musculare, a deteriorării și a inflamației provocate de efort.

S-a constatat că sucul de cireșe și concentratul de cireșe accelerează recuperarea musculară, scad durerile musculare induse de efort și previn pierderea forței la sportivii de elită, cum ar fi bicicliștii și alergătorii de maraton.

În plus, unele dovezi sugerează că produsele din cireșe pot spori performanța exercițiilor fizice.

Poate ajuta la sănătatea inimii

Creșterea aportului de fructe bogate în nutrienți, cum ar fi cireșele, este o modalitate gustoasă de a vă proteja inima.

Multe studii arată că dietele bogate în fructe sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă. 

Cireșele sunt deosebit de benefice în acest sens, deoarece sunt bogate în substanțe nutritive și compuși despre care se știe că promovează sănătatea inimii, inclusiv antioxidanții potasiului și polifenolului.

Doar 150 grame de cireșe fără sâmburi oferă 10% din necesarul zilnic pentru potasiu, un mineral care este esențial pentru a-ți menține inima sănătoasă.

Cele mai gustoase rețete de gem de cireșe

Gem de cireșe – rețeta clasică

  • 1 kg de cirese
  • 600 gr de zahar
  • coaja de la o lamaie

Speli bine cireșele și se îndepărtează codițele, apoi se scot sâmburii. Se pun într-o crăticioară și se gătesc împreună cu zahărul.  Se amestecă bine și se lasă deoparte timp de minim 3 ore.

Apoi, toată compoziția se pune din nou pe foc și se amestecă bine, apoi se pune coaja unei lămâi. Se gătește cam 40 de minute. Apoi, se toarnă în borcane spălate bine și se închide capacul. Se lasă borcanele cu capacul în jos pentru 15 minute. 

Gem de cireșe fără zahăr

Gem de cireșe fără zahăr

Ingrediente:

  • 1 kg de cireșe fără sâmburi
  • 2 mere verzi
  • 1 linguriță de suc de lămâie
  • Stevia sau alt îndulcitor natural după gust (opțional)

Mod de preparare

Spală bine cireșele și îndepărtează sâmburii.
Curăță merele, îndepărtează sâmburii și taie-le în bucăți mici.

Pune cireșele și merele într-o oală mare.
Adaugă sucul de lămâie.
Fierbe amestecul la foc mediu, amestecând frecvent, până când fructele se descompun și se formează o masă omogenă (aproximativ 20-30 de minute).

Dacă dorești, poți folosi un blender vertical pentru a face gemul mai fin.
Adaugă îndulcitorul natural, după gust. Gustă și ajustează cantitatea de îndulcitor după preferințe.

Toarnă gemul fierbinte în borcane sterilizate.
Închide borcanele ermetic și lasă-le să se răcească complet.
Păstrează borcanele într-un loc răcoros și întunecat.

Gem de cireșe îndulcit cu suc de mere

Ingrediente:

  • 1 kg de cireșe fără sâmburi
  • 250 ml suc de mere natural (fără adaos de zahăr)
  • 1 linguriță de suc de lămâie

Mod de preparare

Pune cireșele într-o oală mare și adaugă sucul de mere și sucul de lămâie.
Fierbe amestecul la foc mediu, amestecând ocazional, aproximativ 20-30 de minute. Dacă vrei, poți aduăga un îndulcitor natural, după gust.

Continuă să fierbi amestecul până când ajunge la consistența dorită. Poți testa consistența punând o linguriță de gem pe o farfurie rece; dacă se gelifică ușor, este gata.

Toarnă gemul fierbinte în borcane sterilizate. Închide borcanele ermetic și lasă-le să se răcească complet. Păstrează borcanele într-un loc răcoros și întunecat.

Gem de cireșe și vișine

  • 1,5kg cirese fără samburi
  • 0,5kg vișine fără sâmburi
  • 2plicuri gelatină
  • 1 kg zahar
  • 1plic sare de lămâie

Se spală fructele și se curăță de codiță și de sâmburi. La final, ar trebui să ai jumătate de kilogram de vișine fără sâmburi și 1,5 kg de cireșe fără sâmburi. 

Se amestecă pliculețul de gelatină cu zahărul și sarea de lămâie și se pun peste fructe într-o crăticioară. Se gătește amestecând continuu, lăsând să fiarbă măcar 15 minute din momentul în care a început să dea în clocot.  Se ia de pe foc și se toarnă în borcane sterilizate. 

Gem de cireșe și căpșuni

  • 500 g cireșe
  • 500 g căpșuni
  • 1 lămâie
  • 600 g zahăr
Gem de cireșe și căpșuni

Fructele spălate și curățate se pun într-o crăticioară după ce le-ai tăiat. Se adaugă zahărul și se lasă să fiarbă, amestecând. Se pune zeama de lămâie și apoi se toarnă în borcane sterilizate. Borcanele se țin într-o pătură după ce au stat cu capacul în jos 15 minute. 

Gem de cireșe amare

  • 2 kg cireșe amare
  • 1 kg zahăr
  • zeamă de la o lămâie

Se spală, se curăță și se îndepărtează sâmburii de la cireșele amare. Se pun într-o cratiță alături de zeama de la o lămâie și zahărul. Se lasă crăticioara în frigider câteva ore bune, până ce fructele își lasă zeama.

Apoi, se pune crăticioara pe foc și se fierbe până devine o compoziție groasă. Se toarnă în borcane sterilizate și se acoperă capacele cu prosoape până se răcesc. Se păstrează la loc întunecat și răcoros.

Cea mai bună rețetă de gem de gutui.

La ce poți folosi gem de cirețe – Rețete cu gem de cireșe

Gemul și dulceața de cirește sunt absolut delicioase și pot fi incluse în numeroase rețete de deserturi. Iată câteva idei:

Clătite cu gem de cireșe

Ingrediente:

  • 250 g făină
  • 2 ouă
  • 500 ml lapte
  • 1 linguriță de ulei
  • Un praf de sare
  • Gem de cireșe pentru umplutură

Mod de preparare:

Amestecă ouăle cu laptele, uleiul și sarea.
Adaugă treptat făina, amestecând până obții un aluat omogen. Prăjește clătitele într-o tigaie antiaderentă, ungând-o ușor cu ulei. Umple clătitele cu gem de cireșe și rulează-le.

Cheesecake cu gem de cireșe

Cheesecake cu gem de cireșe

Ingrediente pentru blat:

  • 200 g biscuiți digestivi
  • 100 g unt topit

Ingrediente pentru umplutură:

  • 600 g cremă de brânză
  • 200 g smântână pentru frișcă
  • 150 g zahăr (sau îndulcitor)
  • 3 ouă
  • 1 linguriță de extract de vanilie

Ingrediente pentru topping:

  • Gem de cireșe

Mod de preparare:

Amestecă biscuiții mărunțiți cu untul topit și presează amestecul într-o formă de tort cu inel detașabil.
Mixează crema de brânză cu smântâna, zahărul, ouăle și vanilia până obții o compoziție omogenă.
Toarnă compoziția peste blat și coace la 160°C timp de 30 de minute sau până când centrul este ferm.
După ce s-a răcit, întinde un strat generos de gem de cireșe deasupra cheesecake-ului.

Cornulețe fragede cu gem de cireșe

Ingrediente:

  • 250 g făină
  • 200 g unt
  • 100 g smântână
  • 1 ou
  • Un praf de sare
  • Gem de cireșe pentru umplutură

Mod de preparare:

Amestecă făina cu sarea și untul rece tăiat cubulețe până obții un aluat nisipos.
Adaugă smântâna și oul și frământă până obții un aluat omogen. Lasă-l la frigider pentru 30 de minute.
Întinde aluatul într-o foaie subțire și taie triunghiuri mici.
Pune câte o linguriță de gem de cireșe pe baza fiecărui triunghi și rulează-le spre vârf.
Coace cornulețele la 180°C până devin aurii (aproximativ 15-20 de minute).

Prăjitură cu gem de cireșe

Ingrediente:

  • 200 g făină
  • 150 g unt
  • 100 g zahăr
  • 3 ouă
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 200 g gem de cireșe

Mod de preparare:

Mixează untul cu zahărul până devine pufos. Adaugă ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare.
Adaugă făina amestecată cu praful de copt și vanilia.
Toarnă jumătate din compoziție într-o tavă de copt și întinde deasupra gemul de cireșe.
Toarnă restul compoziției peste gem și nivelează.
Coace prăjitura la 180°C pentru 30-35 de minute sau până când trece testul scobitorii.

Sursa foto: 123rf.com, shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News