Cuprins:
Rețete de gem de gutui
Gemul de gutui, adesea cunoscut și sub denumirea de marmeladă naturală, este unul dintre deserturile ce poate fi consumate ca atare ori împreună cu o mulțime de alte preparate. Pentru că este sezonul gutuilor și, pe lângă rețeta de dulceață de gutui, gutui coapte cu scorțișoară, dar și peltea de gutui, este ideal să pregătești încă de pe acum rețeta de gem de gutui. Mai jos îți spunem pas cu pas ce ai de făcut.
Rețetă de gem de gutui
Ingrediente pentru gem de gutui:
- 1,5 kg gutui;
- o lămâie;
- 750 g zahăr;
- ½ baton de vanilie;
- 2-3 cuișoare sau scorțișoară.
Mod de preparare gem de gutui:
Se spală gutuile, se taie în felii și se curăță de semințe. Nu se decojesc. Gutuile tăiate se pun într-un litru de apă rece împreună cu zeama de la lămâie, deoarece zeama previne oxidarea fructelor și ajută la păstrarea culorii deschise.
Vasul cu gutui se pune pe foc, pentru aproximativ 10 minute din momentul în care a început să fiarbă. Ulterior, se strecoară zeama și se păstrează doar fructele moi. Zeama în care au fiert gutuile se poate păstra pentru rețeta de peltea de gutui (jeleu de gutui).
Gutuile se pun înapoi în vas, se adaugă zahărul împreună cu 100 ml de apă și se pune totul la fiert. Se amestecă treptat și se lasă totul la fiert până când compoziția începe să scadă. Între timp se adaugă și vanilia. În cazul în care vrei un gem de gutui mai dulce, atunci poți să mai adaugi un surplus de zahăr. Gemul trebuie să fiarbă 20 maximum 30 de minute, timp în care el scade suficient și se prinde consistența perfectă.
Gemul de gutui se toarnă fierbinte în borcane curate și sterilizate, se închid borcanele cu capace și se lasă să se răcească.
Rețeta de gem de gutui este gata. Borcanele se păstrează în cămară pentru iarnă!
Citeşte şi: Pelteaua – ce este și din ce fructe o poți face. Rețete delicioase
Rețetă de gem de gutui rase
Ingrediente pentru gem de gutui rase:
- 2 kg gutui;
- 700 g zahăr;
- 500 g apă;
- Zeama de la o lămâie.
Mod de preparare gem de gutui rase:
Se spală și se curăță gutuile, de data aceasta curățăm gutiile inclusiv de coajă. Se taie gutuile în cubulețe ori se rad pe răzătoare, după care se stropesc cu zeama de lămâie.
Apa se pune într-un vas la fiert și împreună cu zahărul se amestecă până se obține un sirop. Nu trebuie lăsat foarte mult la fiert deoarece siropul va mai fierbe și împreună cu gutuile.
Se amestecă siropul cu gutuile și se pune totul la fiert până când scade zeama și observăm că gemul începe să se lege. Se lasă pe foc pentru aproximativ 30 de minute, dar se amestecă continuu, pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Când gemul de gutui este gata, se pune în borcane curate și sterilizate, se închid borcanele și se întorc invers. Se acoperă borcanele cu gem de gutui cu prosoape și se lasă să se răcească lent. Asta-i tot. Ai pregătit cel mai bun gem de gutui pentru iarnă!
Rețetă de gem de gutui fără zahăr
Ingrediente pentru gem de gutui fără zahăr:
- 1,5 kg gutui;
- 1 kg mere foarte dulci;
- 100 ml apă.
Mod de preparare gem de gutui fără zahăr:
Se curăță gutuile și merele de coajă și de zâmburi. Se taie fructele în cubulețe mici ori se mărunțesc la blender sau se dau prin răzătoare. Pasta obținută din fructe se pune într-un vas și se pune la fiert împreună cu apa. Se lasă la fiert până când gemul începe să capete consistență (20-30 de minute), dar se amestecă în mod constant.
Când este gata, gemul se pune în borcane și se lasă să se usuce natural. Când s-au răcit, borcanele de gem se pun la păstrat în cămară.
Rețetă de gem de gutui cu nuci
Ingrediente pentru gem de gutui cu nuci:
- 2 kg gutui;
- 1 kg zahăr;
- O esență de vanilie;
- O cană mare cu nuci tăiate;
- ½ lămâie.
Mod de preparare gem de gutui cu nuci:
Se spală și se curăță bine de puf gutuile și se taie în jumătăți. Se îndepărtează sâmburii și se taie fiecare gutuie în cubulețe mici. Apa împreună cu zahărul se pune la fiert, iar când începe siropul să fiarbă se adaugă și gutuile. Gemul se ține la fiert pentru 30 – 40 de minute, se adaugă și zeama de lămâie și se lasă până când gemul începe să se îngroașe. Când gutuile au un aspect lucios, se ia de pe foc și se adaugă vanilia și nucile tăiate, amestecând ușor. Gemul de gutui se pune fierbinte în borcane, după care borcanele se capsează și se întorc cu gura în jos până a doua zi. Se învelesc cu o pătură și se lasă să se răcească lent. Borcanele cu gem de gutui se păstrează în cămară la loc răcoros și întunecat.
Rețetă de gem de gutui și pere
Ingrediente pentru gem de gutui și pere:
- 1,5 kg gutui;
- 2-3 pere;
- 200 ml apă;
- Ghimbir.
Mod de preparare gem de gutui și pere:
Se spală, curăță și se taie fructele în cubulețe cât mai mici. Acestea se pun la fiert împreună cu apa și puțin dintr-o bucățică de ghimbir. Se lasă totul la fiert pentru 30 – 40 de minute, iar când fructele încep să se înmoaie, se scoate bucățica de ghimbir. Fructele bine fierte se pasează cu o paletă de strivit până când se obține un gem fin.
Acum, se pune din nou vasul cu gem de gutui și pere la fiert și se mai lasă până când scade apa și gemul ajunge la consistența dorită. Gemul se pune fierbinte în borcanele curate și sterilizate și se lasă să se răcească, după care se pun la păstrat în cămară.
Acestea sunt cele mai simple, dar gustoase rețete de gem de gutui pe care trebuie să le încerci pentru această iarnă.
Peltea de gutui
Ingrediente:
- 1 kg gutui
- 3-4 mere roşii
- 1 kg zahăr
- sucul de la o lămâie
- 1-2 litri apă
Mod de preparare
Rețeta de peltea de gutui este extrem de simplă. Este un preparat ideal de consumat în sezonul rece.
Gutuile se spală, se şterg cu o cârpă de puf şi se taie bucăţele mici. Fructele nu trebuie curăţate de coajă şi nici nu li se scoate mijlocul care conţine o cantitate mare de gelatină.
Fructele tăiate se pun într-o cratiţă cu apă şi se adaugă şi merele roşii, tăiate în sferturi, apoi se lasă la fiert la foc mic, 60 de minute, până ce gutuile devin foarte moi.
Compoziţia se ia de pe aragaz şi se lasă să se limpezească timp de 30 de minute, după care zeama se strecoară printr-un tifon des.
La un litru din zeama obţinută se adaugă zeama de lămâie şi kilogramul de zahăr şi se amestecă până se topeşte, apoi se fierbe la foc iute, luând spuma ori de câte ori este necesar.
Pelteaua se ia de pe foc atunci când este legată şi se toarnă fierbinte în borcane.
Rețeta de peltea de gutui este gata. Poftă bună!
Rețetă de gem de gutui și mere
Ingrediente pentru gem de gutui și mere:
- 1,5 kg gutui;
- 2-3 mere;
- 200 ml apă;
- Ghimbir.
Mod de preparare gem de gutui și mere:
Se spală, curăță și se taie fructele (gutuile și merele) în cubulețe cât mai mici. Acestea se pun la fiert împreună cu apa și puțin dintr-o bucățică de ghimbir. Se lasă totul la fiert pentru 30 – 40 de minute, iar când fructele încep să se înmoaie, se scoate bucățica de ghimbir. Fructele bine fierte se pasează cu o paletă de strivit până când se obține un gem fin.
Acum, se pune din nou vasul cu gem de gutui și mere la fiert și se mai lasă până când scade apa și gemul ajunge la consistența dorită. Gemul se pune fierbinte în borcanele curate și sterilizate și se lasă să se răcească, după care se pun la păstrat în cămară.
Acestea sunt cele mai simple, dar gustoase rețete de gem de gutui pe care trebuie să le încerci pentru această iarnă.
Sursă foto: 123rf.com