Genuflexiune sau genoflexiune

Limba română ne poate da, uneori, bătăi de cap, mai ales atunci când formele greșite ale anumitor cuvinte sunt chiar mai des utilizate decât formele lor corecte. Acest lucru se întâmplă și când ne referim la genuflexiune sau genoflexiune.

Termenul provine din limba franceză – genuflexion – și se referă la actul de a îndoi genunchii. Așadar, și în limba română, potrivit DEX, genuflexiune înseamnă ”îndoire a genunchilor (executată de obicei în cursul unui exercițiu de gimnastică)”.

În concluzie, deși forma genoflexiune este mult mai frecvent folosită, corect este genuflexiune. Este și logic să fie așa, mai ales că ne referim la o flexiune a genunchilor.

Exemple

  • Antrenorul le-a recomandat sportivilor să includă genuflexiunile în rutina lor zilnică pentru a-și întări mușchii picioarelor.
  • Pentru a evita leziunile, asigurați-vă că păstrați o formă corectă în timpul genuflexiunilor.
  • Mulți atleți includ genuflexiunile în rutina lor de antrenament, deoarece sunt eficiente pentru dezvoltarea puterii și flexibilității picioarelor.
  • Dacă doriți să vă îmbunătățiți rezistența și tonifierea musculară, adăugați genuflexiunile în antrenamentul vostru regulat.

Vezi și mostră sau monstră – cum se scrie corect?

Cele mai frecente greșeli în limba română

Limba română este o limbă romanică, din grupul italic al familiei de limbi indo-europene, prezentând multe similarități cu limbile franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană și reto-romană.

La începutul secolului XXI, existau circa 23.943.000 de vorbitori de română, dintre care cei mai mulți – 19.900.000 locuiau în România, circa 3.000.000 în Moldova, în jur de 318.000 în Ucraina, aproximativ 250.000 în Israel, circa 200.000 în Ungaria, Serbia, 200.000. În Statele Unite erau aproximativ 147.000 de vorbitori de română. Încă 114.000 vorbesc aromână.

Limba română este o limbă complexă, cu reguli gramaticale specifice, flexiuni și excepții. Confuzia între formele genuflexiune sau genoflexiune este doar una dintre multele greșeli care se fac în mod frecvent. Iată și altele:

  • Decât/doar Adverbele nu se pot folosi unul în locul celuilalt. Decât este folosit doar lângă verbele la formă negativă; Se folosește decât atunci când propoziția începe cu nu. Ex: Nu am decât 5 lei. Doar este folosit lângă verbele în formă afirmativă.
  • Servici/serviciu Indiferent că vorbim despre un loc de munca sau o acțiune de „a servi” ori o regulă din sport, forma corectă este întotdeauna serviciu, nu servici.
  • Odată/ o dată Odată este adverbul cu mai multe sensuri „cândva”, „concomitent„; O dată este construcția formată din numeralul „o” (una) și substantivul „dată” (situație în care se petrece ceva) și indică o enumerare (o dată, de două ori).
  • Vroiam/voiam Forma de imperfect, persoana I, singular și plural a verbului „a voi” este voiam. Forma de imperfect, persoana I, singular și plural a verbului „a vrea” este vream.
  • Care/pe care Renunțarea la prepoziția „pe” din acuzativul cu prepoziție „pe care” este una dintre cele mai răspândite greșeli. Corect este: „Cartea pe care mi-am cumpărat-o”, și nu „Cartea care am cumpărat-o”.
  • Din cauza/datorită Din cauza – numai în contextele negative; Exemplu: Din cauza lui am pierdut trenul Datorită – atunci când ne referim la un eveniment pozitiv; Exemplu: Datorită ei am obținut job-ul visat.

Vezi și alte greșeli gramaticale în limba română.

Ce este o genuflexiune și cum se face corect

Genuflexiunea este un exercițiu de antrenament dinamic al forței ce necesită ca mai mulți mușchi din partea superioară și inferioară a corpului să lucreze împreună simultan. Așadar, dacă există un exercițiu care are capacitatea de a lucra mulți mușchi deodată, acesta este genuflexiunea.

Cel mai elementar tip de genuflexiuni folosește doar greutatea corpului pentru rezistență. Variațiile genuflexiunii pot include greutăți, cum ar fi gantere, benzi de rezistență sau mingi de yoga.

Pentru a face o genuflexiune corectă:

Ce este o genuflexiune și cum se face corect

Când începeți, presiunea din poziția ghemuit ar trebui să fie plasată aproape uniform în picioare. Imaginați-vă un triunghi pe talpa piciorului, cu presiune plasată în mod egal în trei zone: pe partea din față a piciorului chiar în spatele degetului mare, pe partea din față a piciorului, în spatele degetului mic și pe călcâi.

  • Începeți cu picioarele puțin mai apropiate decât lățimea șoldurilor și degetele de la picioare întoarse ușor în afară.
  • Ținând pieptul sus și orientat în afară, încordați abdomenul și mutați greutatea pe călcâie în timp ce vă împingeți șoldurile înapoi.
  • Coborâți până când călcâiele încep să se ridice de pe podea, fie până când trunchiul începe să se rotunjească sau să se îndoaie înainte.
  • Ține-ți pieptul afară și abdomenul strâns în timp ce împingi călcâiele pentru a te ridica la poziția inițială. Strânge mușchii fesieri în partea de sus.

Sursă foto – 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News