George Bacovia, George Andone Vasiliu pe numele complet, este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română. Unul dintre cei mai cunoscuți autori canonici, Bacovia este cunoscut astăzi și drept cel mai mare poet care a reprezentat simbolismul din literatura română.
Cuprins:
Viața lui George Bacovia
George Bacovia s-a născut pe 17 septembrie 1881, în Bacău, în casa comerciantului Dimitrie Vasiliu, fiu al răzeșului Vasile Andonie din Bogdănești și al Paraschivei (Pachia), fata cronicarului Mustea. Mama lui Bacovia a fost Zoe Vasiliu, fiica unui boier.
Și-a petrecut copilăria în Bacău, iar la doar 6 ani începea să învețe limba germană, urmând ca între anii 1889 și 1890 să înceapă clasa întâi la un pension din Bacău.
În anul 1891 se înscrie la Școala Primară Domnească nr. 1 din Bacău, iar trei ani mai târziu termină cursul primar și în același an se înscrie la Gimnaziul Ferdinand din Bacău. Perioada liceului îl inspiră pentru câteva dintre cele mai frumoase poezii, printre care „Amurg violet”, scrisă în 1899.
Descoperă că are talent la desen, dar și la vioară și la alte instrumente din orchestra școlii, pe care o și dirijează. De asemenea, se evidențiază și la gimnastică, iar în 1899 obține premiul I pe țară la concursul „Tinerimii române” pentru desen artistic după natură.
Studiile lui Bacovia
În anul 1900 Bacovia se înscrie la Școala Militară din Iași, de unde se retrage în al doilea semestru, din cauza faptului că nu a putut suferi disciplina cazonă. În această perioadă a compus poezia „Plumb”, pe care a terminat-o abia în 1902. A absolvit liceul din Bacăul în anul 1903, iar ulterior s-a înscris la Facultatea de Drept din București.
În acest timp a colaborat cu revista „Arta” de la Iași, s-a retras de la Facultatea de Drept din București și s-a stabilit în București în anul 1905, împreună cu fratele său Eugen.
Descoperă cele mai frumoase poezii de George Bacovia.
A colaborat la „Românul literar” al lui Caion în anul 1912, dar și cu „Flacăra”. A fost copist la Prefectura din Bacău, iar în anul 1913 a devenit ajutor contabil la aceeași prefectură, dar s-a îmbolnăvit și a demisionat.
În anul 1914 Bacovia s-a internat la sanatoriul Dr. Mărgăritescu din București. A publicat în suplimentul literar al ziarului „Seara” și a trimis la tipar volumul „Plumb”.
În anul 1928 se căsătorește cu Agatha Grigorescu și se stabilesc împreună la București, acolo unde soția sa era profesoară. În anul 1929 retipărește volumele „Plumb” și „Scântei galbene” sub titlul Poezii, la Editura Ancora.
Încă din 1933 se stabilește definitiv împreună cu familia în București și i se tipărește volumul antologic Poezii. În noiembrie 1931 i s-a născut singurul fiu, Gabriel.
George Bacovia moare în ziua de 22 mai 1957 în locuința sa din București, alături de soția sa, șoptindu-i: „Vine întunericul”.
Operele lui George Bacovia
Despre Bacovia s-a spus că a fost un poet simbolist, însă criticii literari au remarcat că operele sale aparțin poeziei române moderne. Critici precum George Călinescu au văzut în Bacovia un neosimbolist, un poet cu o materie poetică insuficientă.
După cel de-al Doilea Război Mondial, poezia lui este afiliată curentelor de gândire mai noi și este pusă în paralel cu teatrul absurdului, cu anumite curente ale modernismului poetic, suprarealismul, imagismul sau chiar expresionismul sau existențialismul.
Opere semnate de George Bacovia
Volume de poezii
- „Plumb” 1916;
- „Scântei galbene” 1926;
- „Cu voi” 1930;
- „Comedii în fond” 1936;
- „Stanțe burgheze” 1946;
- „Poezii” 1956.
Poezii relevante
- „Nervi de primăvară”;
- „Plumb”;
- „Amurg violet”;
- „Lacustră”;
- „Alb”;
- „Altfel”;
- „Contrast”;
- „Boemă”;
- „Cuptor”;
- „Criză”;
- „Decembre”.
Opere de George Bacovia incluse în programa de bacalaureat
- „Plumb”;
- „Lacustră”;
- „Sonet”.
Premii pe care Bacovia le-a primit
- În 1923 a fost premiat de Ministerul Artelor pentru volumul „Plumb”;
- În 1925 primește premiul pentru poezie al Societății Scriitorilor Români, ex aequo împreună cu Lucian Blaga;
- În 1934, Premiul Național de poezie este acordat lui George Bacovia și lui Tudor Arghezi.
Sursă foto: Shutterstock.com și Wikipedia.org
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!