Chiar dacă nu sunt flori parfumate, gerbera impresionează prin varietatea de culori. Ele pot împodobi în mod spectaculos terasele, balcoanele și locurile în care sunt plantate. De asemenea, sunt frumoase și tăiate, în vază.
Cuprins:
Informații despre gerbera
Gerbera jamesonii – care este denumirea științifică a acestei flori – este originară din Africa de Sud. Totuși, florile gerbera pe care le vedem astăzi rezultă din tehnici de hibridizare care produc flori mari asemănătoare margaretei, de obicei văzute ca flori tăiate în buchete. Ele pot fi cultivate din semințe în aer liber, atât în containere, cât și în grădină, dar nu sunt rezistente la îngheț.
Aceste flori au petale asemănătoare razelor în jurul unui disc central de mici flori verzi sau negre. Există patru clase diferite de Gerbera: o floare simplă, floare semidublă, flori duble și flori pânză de păianjen. Fiecare clasă definește numărul, poziția și tipul de petale. Frunzele plantei sunt lobate sau pinnate și adesea dințate.
Gerbera este o plantă care se găsește într-o varietate de culori: roz, galben, portocaliu, violet, alb, roșu, dar și crem.
Plantare și înmulțire
Aceste flori sunt plantate adesea în sere și se vând în florării în buchete simple sau alături de alte flori.
Înmulțirea la gerbera se poate face prin semințe, care germinează în 2-3 săptămâni. Perioada optimă pentru cultivare este februarie-martie, iar temperatura necesară germinării este de 25°C.
În primul an de viață plantele nu vor avea o înflorire abundentă, urmând ca acestea să producă mai multe flori odată cu maturizarea. De asemenea, gerbera se mai poate înmulți și prin separarea plăntuțelor tinere care au deja un boboc format, în perioada martie-aprilie.
Plantarea în grădină se face numai după ce pământul a fost săpat, aproximativ 60 de cm. Semințele se plantează în straturi de pământ ridicat la 30-60 de cm deasupra solului.
Gerbera în ghiveci
Dacă alegi să o plantezi în ghiveci, acesta nu trebuie poziționat direct în bătaia razelor de soare. Iarna, temperatura optimă pentru încăperea în care se ține gerbera este de 13-15 grade Celsius. Are nevoie de lumină, dar vara trebuie poziționată în zonele în care soarele nu ajunge direct la plantă.
Îngrijire și transplantare
Aceste flori nu sunt foarte pretențioase și nu necesită îngrijiri speciale.
Cantitatea de îngrășământ de care are nevoie Gerbera depinde de calitatea solului. Pentru a le menține înflorite toată vara, se recomandă hrănirea lunară cu un îngrășământ chimic solubil în apă sau adăugarea unui compost organic în jurul rădăcinilor.
Dacă plantele tale devin stufoase, îndepărtează unele dintre frunzele centrale grupate pentru a permite mai multă lumină.
Gerbera au nevoie de udare regulată. Udați numai când solul este uscat la un centimetru sau doi de la suprafață. Aceste flori pot avea nevoie de udare mai frecventă atunci când sunt plantate sau în perioadele foarte calde și secetoase.
- Află totul despre trandafiri – plantare, îngrijire, curiozități
Gerbera – boli și dăunători
Afidele, muștele albe, acarienii și tripsul sunt foarte adesea atrași de florile gerberei. Sunt atrași de plantele stresate, deci asigurați-vă că vă păstrați plantele în stare bună de sănătate și monitorizați-le în mod regulat pentru diferite probleme. Populațiile mici de dăunători pot fi îndepărtate cu un jet puternic de apă, iar populațiile mari pot fi controlate cu insecticid sau uleiuri esențiale naturale precum neem.
Frunzele pot, de asemenea, să fie infestate. Îndepărtați frunzele deteriorate. Făinarea și putrezirea rădăcinilor pot afecta plantele atunci când solul lor este umed încontinuu. Lăsați solul să se usuce între udare, dar nu-l lăsați fără apă atât de mult timp încât să se ofilească.
Cum se păstrează florile de gerbera tăiate, în vază
Înainte de a pune florile tăiate în vază, taie aproximativ 2 cm din cozile acestora, la un unghi de 45º, pentru a debloca canalele tulpinilor, apoi pune florile cu cozile în maximum 5 cm de apă.
Dacă este prea multă apă, cozile putrezesc și apa nu mai ajunge să hidrateze floarea. Dacă este prea puțină apă, florile se dezhidratează. Pe lângă apa, florile au nevoie și de nutrienți. Așadar, poți adăuga o linguriță de zahăr.
Ține vaza într-un loc cât mai răcoros și ferită de razele directe ale soarelui. Căldură prea mare accelerează deshidratarea și, în plus, favorizează dezvoltarea bacteriilor în apă.
Gerbera – semnificație și scurt istoric
Gerbera a fost descoperită în anul 1884 în Africa de Sud de către Robert Jameson, cel după care și-a primit și numele științific, Gerbera jamsonii. Numele, devenit și denumire populară, provine de la naturalistul german Traugott Gerber. Cultivarea acestei plante a început în Anglia în anul 1890, iar de atunci calitatea florilor și varietatea de culori au crescut extrem de mult.
Semnificaţiile florilor de gerbera derivă din cele atribuite familiei de margarete, cele mai cunoscute fiind inocenţa şi puritatea. De asemenea, gerbera sunt un simbol al frumuseţii, având o semnificaţie suplimentară ce constă în bucurie, provenită din sortimentul de culori în care le întâlnim.
Un buchet de gerbere poate fi oferit atât în semn de mulţumire, de recunoştinţă, cât şi drept cadou în zile aniversare sau de sărbători, fiind flori vesele, ce emană pozitivitate, optimism şi veselie.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Nicoleta1807 • 18.11.2023, 20:48
Gerbera, este floarea mea preferata, am și eu în ghiveci, un articol foarte interesant